2025. október 2., csütörtök

Gőzgombóc répaágyon. Tájjellegű

 




Az evangélikus szakácskönyvben bukkantam rá erre a receptre, melyet a Sváb ételek Tolnából és szász hagyományok Pest megyéből című részben ismertetnek. Még soha sem ettem, de nem is hallottam erről az ételről. A gőzgombócot ismerjük, a knédlit is, de répán sütve! Nem lehet rossz, gondoltam, és nem is lett rossz, sőt nagyon ízlett mindannyiunknak. Nem is bonyolult az elkészítése. Én uzsonnára készítettem, de maradt másnapra is. Eredetileg farsangi fánkkal kellene társítani a répát, de én csak egy kis egyszerű kelt tésztát gyúrtam hozzá. Úgy gondoltam, hogy egy kis sárgabarack lekvár nem ronthatja el, ezért azt is kínáltam mellé.

Hozzávalók:

-tészta:
25 dkg liszt
csipet só
2,5 dkg vaj
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor (vagy több)
1 tojássárgája
1 dkg élesztő

-répás alap:
15 dkg sárgarépa
1 dl olaj
1-2 dl tej
só, édesítő
....
Elkészítés: A meleg cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a vajat belereszeljük a lisztbe, majd kis mélyedést készítünk benne, és hozzáöntjük az élesztőt, a tojássárgáját, amit elkeverünk benne, és jól kidagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük. A répát lereszeljük, és az olajon addig pirítjuk, amíg megpuhul, majd felöntjük a tejjel, és kicsit együtt főzzük. 
Ha megkelt a tésztánk, kezünkkel kilapogatjuk, és kerek fánkokat szaggatunk belőle. A leeső darabokat összegyúrjuk, és addig ismételjük a műveletet, amíg el nem fogy a tésztánk. Letakarva még 10 percet pihentetjük. 
A répát újra melegítjük, és 6 gombócot helyezünk el rajta, és kis lángon, fedő alatt 10 percig gőzöljük. Én 2-3 alkalommal megemeltem a fedőt, ettől kijött a gőz, de nagyon kíváncsi voltam arra, hogy hogyan alakul. Egy darabot megfordítottam, de szükségtelen volt. Így is megfőttek.
A maradék nyers tésztából olajban sült fánkok lettek. 





Ebben a csinos kosárkában láthatóak a gombócok, melyet, sok más szép darabbal együtt a Fonottkák nevű facebook oldalon láthatunk, és rendelhetünk meg. Sajnos fordítva mutattam be a felső képen.

Bibliás elmélkedés: 

"Arról fogja megtudni mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást." -mondta Jézus. János evangéliuma 13.35.

Október a Reformáció hónapja. Hó végén, 31-én emlékezünk meg arról, hogy Luther Márton, Ágoston-rendi szerzetes, későbbi evangélikus lelkész,  kitűzte híres tételeit a Wittenbergi vártemplom falára. A Bibliából tudjuk, hogy a hívő nép gyakran eltávolodott Istentől, ha nem vette komolyan a Szentírást. Az Ószövetségben folyamatosan olvashatunk erről, de arról is, ahogy Isten prófétákat hívott el, akik a helyes útra próbálták vezetni a népet. Személyes kedvencem Jósiás király, aki 8 éves (nyolc!) korban kezdett el uralkodni, és teljesen megújította a vallásos életet, amely már az egy, igaz Isten tiszteletétől a sokistenhitbe süllyedt. Hol ehhez imádkoztak, hol ahhoz az élő Isten helyett. Olyan korban élt, amikor Isten törvényét már alig ismerték. A törvénykönyvet akkor találták meg, amikor elkezdték felújítani a templomot. Ebből kiderült, hogy mennyire bűnös módon élnek, és hogyan kell megreformálniuk a vallásos gyakorlatot. 
Nem Lutheré volt tehát az első reformáció.
Sőt! Azt valljuk, hogy az egyházaknak szüntelen reformációra van szükségük, vagyis arra, hogy a Szentírás fényében átvilágítsák hitéleti gyakorlatukat, és igazodjanak ahhoz. 
Luther idejében is volt min változtatni. A tételeiben sorolja fel a javaslatait az anyanyelvű igehirdetésre, a Biblia tekintélyének a visszaállítására. 5 Sola néven maradtak fenn ezek: 
Sola Scriptura (Egyedül a Szentírás)
Sola Gratia (Egyedül kegyelemből)
Sola Fide (Egyedül hit által)
Sola Christus (Egyedül Krisztus érdeméért)
Soli Deo Gloris (Egyedül Istené a dicsőség)
Vagyis egyedül ezek vezetnek el a mennybe, Istenhez, nem vallásos gyakorlatok. Luther hiába ostorozta magát, hogy megkapja bűnei bocsánatát, csak egy ige a Római levélből adott neki megnyugvást: 
"Az igaz ember hitből él". (Római levél 1.17.)
Az akkori egyházi vezetés nem fogadta el ezeket a változtatásokat,  Luthert kiátkozták, egyházszakadás jött létre, evangélikus néven kiváltak, de ma már megszűnt az ellenségeskedés, a katolikus templomokban is anyanyelven hirdetik az evangéliumot, és sok mást is átvettek a tételekből. Kár, hogy akkor nem sikerül fenntartani az egységet, sőt, még több felekezet alakult, de valójában nem is a látható egyház egysége számít, nem az a fontos, hogy mi van a templomtornyok tetején, hanem az, hogy lélekben egyek legyünk. 

2025. szeptember 26., péntek

Hagymás-sajtos pogácsa

 



Sokféle pogácsa recept van már a blogon. Van teljes kiőrlésű lisztes is, hagymás is, tojásmentes, fehér lisztes, sajtos is.  Most egy kis maradék lilahagymás sajt került bele, amit a piacon vettünk. Férjem nagyon szereti, de nem mindig jutunk el szombaton, amikor lehet kapni, ezért többet szokott venni, mint ami egy-két étkezésre elég. Aztán néha felszeletelem, és sütve végzi, most pedig pogácsába használtam el. A recept nagyjából ugyanaz, csak az összetevők váltakoznak. Most így készült:

Hozzávalók:


20 dkg finomliszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg margarin
2 dkg élesztő
fél dl víz
egy mokkáskanál cukor
2 dl tejföl
fél evőkanál só
egy tojás
2 evőkanál reszelt sajt
-a tetejére: 
reszelt sajt
kenéshez tejföl

Elkészítés: Az élesztőt a meleg cukros vízben felfuttatjuk. A száraz anyagokat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, majd mélyedést készítünk benne, és beleöntjük az élesztőt, a felvert tojást, a tejfölt, a sajtot, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Mivel tk liszttel készült, kb fél órát hagyjuk kelni, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel berácsozzuk, közepes szaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük tejföllel, és reszelt sajtba nyomjuk a tetejüket. Sütőlemezzel bélelt tepsibe rakjuk. Hideg sütőbe toljuk, és 200 fokon kisütjük.



2025. szeptember 22., hétfő

Kuruc vagy labanc pecsenye

 




A kuruc és labanc szó a II.Rákóczi Ferenc (1676-1735) fejedelem által indított Habsburg ellenes szabadságharcból ismerős. A fejedelem 1703-ban azért indította, hogy Magyarország független legyen a Habsburg Birodalomtól. A kurucok mellette, és a labancok ellen harcoltak. Bár a szabadságharc bukással zárult, mégis sikerült megakadályozni hazánk teljes beolvadását a birodalomba.
A pinteresten láttam meg ezt a finom husit, de telefonról nem tudtam megnyitni, ezért körülnéztem utána a neten. Hol így, hol úgy nevezik, de a recept teljesen ugyanaz azokon az oldalakon, ahol láttam. Annyi a különbség csak, hogy van, aki karajból, és van, aki tarjából készíti, de a folyamat megegyezik. 
Habár a húsok esetében ugyan mindegy, hogy minek nevezzük. Szerintem így nem is készítették, mert nagyon bonyolult. Régebben még az úri házaknál sem cifrázták ennyire a sütés-főzést, mint mi most a 21. században. Gondolom, hogy háborúban meg pont a legegyszerűbben elkészíthető fogásokat tálalták fel a szakácsok. 
Köretnek krumplipürét ajánlanak, én csak főtt krumplit kínáltam, és a hús levébe törtük bele. Nagyon finom volt, egészen biztos, hogy lesz újrázás. 

Hozzávalók: 

6 szelet tarja
5 lapka sajtszelet
5 sonkaszelet
só, bors
mustár
őrölt piros paprika
liszt
Elkészítés: A húsokat jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk, megkenjük mustárral, és fél óráig állni hagyjuk. Utána egy-egy sajt-és sonkaszeletet fektetünk rájuk, majd ketté hajtjuk. Én azonban csak két szeletet hajtottam ketté, mert jobbnak láttam feltekerni, mert kevés volt a hústű, amivel összefogathattam volna.  Remélem, hogy vitéz őseink nem haragszanak meg ezért. Az is lehet, hogy az egyik része a kuruc, a másik része a labanc pecsenye. Melyik legyen a kuruc, és melyik a labanc pecsenye? 

Utána paprikás lisztbe forgatjuk a szeleteket, sütőlemezre rakjuk, olajjal lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük. Mivel lapka sajtot használtam, jól kifolyt a tepsire, de nem bántuk, mert szeretjük a sült sajtot. Óvatosan visszajuttattam a húsok belsejébe őket. 


Bibliás elmélkedés:

Rákóczi latin nyelvű jelmondata szállóigévé vált:

Cum Deo pro patria et libertate! Istennel a hazáért és a szabadságért!

Imádságát mi is elmondhatjuk:

Úristen,

Hozzád fordulunk a megpróbáltatásnak e a nehéz napjaiban, Népeknek és seregeknek Ura és Istene.

E nemzet küzd jogaiért és igazságáért, s Hozzád emeli esdő tekintetét, mert egyedül Tőled várhatja szabadulásának óráját.

Te az igazság kútfeje és a kegyelem kimeríthetetlen forrása vagy.

Ki parancsaidról megfeledkezett népednek időnként a szolgaság jármát adod, hogy megtörve gőgjét, a büntetésben igazságot, a megbocsátásban kegyelmet nyújts.

Bevalljuk, Urunk, őseink nyughatatlanságát, beismerjük mindennapi vétkeinket, melyekkel ellened támadva, ostorodat valóban megérdemeljük.

Urunk, tekintsd mégis néped sóhaját, hallgasd meg a szegények, özvegyek és árvák hozzád felsíró jajkiáltásait!

Tekints az engesztelésre kész ártatlanokra, és ne feledkezzél meg irgalmasságod cselekedeteiről, melyekkel hajdan oly kegyesen elárasztottad szolgaságban sínylődő választott népedet…

Üdvözítő Istenember, Jézus, ki egykor vérkönnyeket hullattál a veszendő Jeruzsálem felett, tekints kegyesen a mi sanyargattatásunkra, s oltalmazd ezt a szép hazát…

Vezéreld cselekedeteinket, erősítsd karunkat, hogy egyesült erővel szolgálhassunk akaratodnak…

Add, hogy rendelkezésed útjáról le ne térjünk, hanem igazságtételeid őreivé lévén, utunk békességben és nyugalomban vezessen tehozzád! Ámen”

2025. szeptember 20., szombat

Körtés máklepény. Gluténmentes

 




Gyakran kérdezem a férjemtől, hogy mit főzzek. A válasz többnyire az, hogy nem tudja. Én meg visszakérdezek, hogy akkor ki tudja. Így most nagyon boldog voltam, hogy rendes válasz érkezett: mákos tészta. Vákuumos csomagolásban kaptam darált mákot, amit napokon belül fel kellett használni, ezért készült most ez a kis egyszerű sütemény. 
A mák nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Csontritkulás ellen is ajánlják, mert magas a kalcium tartalma, sok cinket és foszfort is tartalmaz, ami segít a növekedésben, és támogatja az immunrendszert is. 
Együnk sok mákos sütit!

Hozzávalók:


10 dkg darált mák
10 dkg rizsliszt
1 evőkanál 1:4 édesítő
10 dkg margarin
fél mokkáskanál kardamom
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál reszelt narancshéj
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 dl tej
2 tojás
1 körte
Elkészítés: A száraz anyagokat összekeverjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. A tejjel és a tojással összegyúrjuk,

és egy kis sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (23x18 cm), amibe előzőleg felkockáztunk egy körtét. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg pirulni kezd a széle. Kb 20 perc. 180 fok is elég lenne, de előtte mást sütöttem, és így maradt. 
Anyukám monogramja látható itt. SzM. Mindig meghatódom, ha előveszem ezt a textilt.
Bibliás elmélkedés: 
Sose értettem, hogy hogyan hihettek a babonáknak az emberek. Mákja van! - szokták mondani, ha valakinek jól sikerült valami. Karácsonykor a babona szerint mákot kellett darálni, hogy a lányok férjhez menjenek. Aki pedig mákot, diót, tököt fogyasztott ilyenkor, annak sok pénz fogja ütni a markát. Pedig a  szegényebb családok többnyire ugyanúgy nélkülöztek a következő évben, mintha nem ettek volna mákot. "Szerencséje lesz, ha kéményseprőt lát", "bajba fog kerülni, ha átfut előtte egy fekete macska". A négylevelű lóhere annyiban hoz szerencsét, hogy már eleve nagyon ritka, és nehéz találni.Talán ősi vallásunk maradványai ezek a félelmek, hiedelmek. Amikor még Istent nem ismerték a Biblia alapján, és ki akarták engesztelni a szellemeket valami sajátos módon. Ebben persze biztos volt egy csomó félelem, jaj fekete macskát láttam, mi lesz most. Aztán vagy nem lett semmi, vagy tényleg történt valami rossz, és akkor annak lehetett tulajdonítani. Hitetlen koromban én is hittem néhány babonában, de aztán beláttam, hogy Isten kezében vagyunk. Ha az életünket Hozzá akarjuk igazítani, az Ő útján járni, akkor számíthatunk a védelmére. Olyan Ő, mint a jó pásztor, aki megy a nyáj előtt, elzavarja a ragadozókat, kitépi a mérges növényeket, friss vizet és jó füvet keres a báránykáinak. 
"Tudjuk, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden javukra van." (Római levél 8.28)

2025. szeptember 18., csütörtök

Reszelt túrós barackkal.Kicsit diétás

 



Már van egy hagyományos, bár diétás, van egy ugyanilyen meggyel, és most pedig kedvenc őszi gyümölcsünk adta a különleges aromáját, az őszibarack. Nevével ellentétben már nyáron lehet kapni, és a mostaniak inkább az utószezon termékeinek tekinthetőek, bár én ezt a fajtát nagyon szeretem. Az eredeti őszi őszibarack magról kel, és nem emlékszem, hogy apu valaha is permetezte volna, bár egyébként is azt mondta mezőgazdászként, hogy otthon már inkább lebetonozná a kertet, mert elege van belőle a munkahelyén. Azért hűségesen felásta minden évben, de többet ki se ment. Nekünk sokkal kisebb termés volt a fán gyerekkoromban, és a telken is olyan terem. Itt látható néhány szem. Itt több is.

Ez a barack, amit most felhasználtam, sokkal nagyobb, mint a parasztbarack, de a közepe ugyanolyan. Sejtem, hogy valamilyen nemesítés következménye lehet. 

A sütemény édességét kellemesen ellensúlyozta a kicsit savanykás íz, amit a barack nyújtott. Máskor is így készül majd, valamilyen gyümölccsel.

Hozzávalók:



20 dkg finomliszt
20 dkg zabpehelyliszt
4 dkg 1:4 édesítő vagy 15 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
2 tojás
25 dkg margarin
1 evőkanál holland kakaópor

-töltelék:
50 dkg túró
5 dkg 1:4 édesítő vagy 20 dkg porcukor
3 tojás
(1 citrom reszelt héja)
2 evőkanál liszt

-őszibarack


Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órára, de jobb, ha több időre a fagyasztóba tesszük. A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük, a többi hozzávalót összekeverjük, és a végén a habot is beledolgozzuk. A hűtött tészta felét egy kerámiaformába vagy közepes tepsibe reszeljük a nagy lyukú résszel. A reszelőm a telken maradt, így a nokedli szaggatót vetettem be, és kiválóan megfelelt.  Ráhalmozzuk a túrótölteléket, majd a vékony szeletekre vágott barackot.



A képen 2 darab van, de csak egyet használtam fel. Végül a maradék tésztát is ráreszeljük. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.  Eddig 20 percig sütöttem, de most nem voltam megelégedve az eredménnyel, talán a barack levecsessége miatt nehezen pirult a sütemény teteje. 

Végül kész lett. Kihűtjük, és kockára vágjuk. 




2025. szeptember 12., péntek

Lamington szelet, Kókuszkocka vagy amit akartok

 


A barátnőmék ismét szüreteltek, és mi, a sok éves gyakorlattól eltérően, ismét nem mentünk. Szerencsére több, mint 40-en voltak, úgyhogy szépen lemetszették a fürtöket nélkülünk is. Én egy kis sütivel járultam hozzá a nagy naphoz. Már régóta készültem erre, és éppen jó alkalomnak tűnt, hogy cukorral süssek. Mindenkinek ízlett, de én azért nem voltam maradéktalanul megelégedve.

 Kicsit kisebb tepsit kellett volna használni, hogy a megszokott kocka nagyságot elérjem,  kiderült azonban, éppen jól jöttek a kis falatok vendégvárásra, ízlett is mindenkinek, úgyhogy elmondhatjuk, hogy Isten a hibáinkból is tud jót kihozni. 

Több receptet is átnéztem angol oldalakon, de nem egyeztek meg, úgyhogy nyugodtan használhattam volna a jól bevált bedobálós/gyümölcskalács receptemet is, mivel az angolok nem tesznek mézet a tésztába, és lekvárral töltik. Ez alapján Lamington szelet készült. Én viszont csak néhány kockát töltöttem meg lekvárral, tehát Kókuszkocka. Ráadásul nem is vajjal készült. Döntsék el a kedves olvasók! 

A Lamington szelet egy hagyományos ausztrál sütemény. Piskótakockákat csokiba mártanak, és megforgatják kókuszreszelékben. Vitatják az igazi eredetét, de a legelfogadottabb változat szerint  Charles Wallace Alexander Napier Cochrane-Baillie, a második Lamington báró után nevezték el, aki Queensland kormányzója volt 1896-1901-ig. A szakács véletlenül beleejtett egy piskótadarabot a csokiba, és a báró javasolta, hogy forgassák meg kókuszban, hogy nem legyenek az ujjaik maszatosak. (al után)

Jó ötlet volt!

Hozzávalók:


-tészta:

20 dkg finomliszt
15 dkg margarin
15 dkg cukor
5 kis tojás
1 teáskanál vaníliaaroma
fél csomag sütőpor

-máz:
2,5 dl tej
6 dkg kakaó
15 dkg cukor
10 dkg margarin

-12 dkg kókuszreszelék
-eperlekvár

Elkészítés: A tojásokat keverjük ki a cukorral, majd szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, és forgassuk jól össze. A végén adjuk hozzá a vaníliát és az olvasztott margarint. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kb 20 perc.
 Egy 20x30 cm-es tepsibe kellett volna rakni, de akkor se lett volna sokkal magasabb, mint most, ebben a 23x38-as tepsiben. Szóval ezt a mennyiséget kisebb formában süssük.  Egy deszkára borítjuk, lehúzzuk a papírt, majd visszafordítjuk egy rácsra, és ott hagyjuk kihűlni. Olyan széles kockákra vágjuk, mint amilyen magas. 3x3 cm-s kockák jöttek ki nekem. 
A mázhoz összekeverjük az olvasztott margarinnal a tejet, majd a kakaóport is. Végül a cukorral is eldolgozzuk. Egy villával mártogatjuk a mázba a sütidarabokat, és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Rácsra tesszük, amíg megszilárdul. Innen okosodtam, de változtattam is. 

Egy kisebb darabot még az elején ketté vágtam, és megkentem eperlekvárral, majd felkockáztam. Málnalekvárt is szoktak használni. 
A tálcát a Diaconia márkaboltjaiban lehet kapni. Neves iparművészek tervezték őket, és hátrányos helyzetű településen élők készítik. 
Bibliás elmélkedés: 
Négy fontos ismertetőjele van az egyháznak: 
az ige helyes hirdetése, 
a sákramentumok (szentségek) helyes kiszolgáltatása, 
az egyházfegyelem és 
a diakónia vagyis a szeretetszolgálat. 
Ha valamelyik hiányzik, akkor vagy nem beszélhetünk Krisztus szerinti egyházról, vagy arról van szó, hogy megbetegedett a "szervezet", és reformációra szorul. Az egyházfegyelemmel van a legtöbb baj manapság. A lelkészek, és talán már a katolikus papok sem elég bátrak ahhoz, hogy megintsék a bűnben élő egyháztagot, pedig az ő érdekében kellene figyelmeztetni, hogy nem jó úton jár, kikerült Isten védelméből, mint az elcsatangolt bárány. 
A diakóniával sem mindenütt állnak jól, mert ez azt jelenti, hogy segítjük a rászorulókat, látogatjuk a betegeket, özvegyeket, árvákat. Sok gyülekezet és hívő ember úgy érzi, hogy saját magát is nehezen tudja fenntartani, nemhogy még másnak is adjon. Jézus azonban arra figyelmeztet, hogy 
"jobb adni, mint kapni"(Apcsel 20.35.)
A Diaconiá-t is a Református Szeretetszolgálat által alapított Jobbadni Nonprofit Kft működteti.
Most, hogy idézetet kerestem, belebotlottam ebbe a cikkbe, ahol tudományos igényességgel bizonyítják ezt:
 „Az adakozás aktusa jutalmazza az agyat, és ez jó érzéssel tölt el bennünket. Érdekes módon ezeknek az agyi kapcsolódásoknak a kialakulása valamivel hosszabb ideig tarthat, ezért a gyerekek és a kamaszok kevésbé izgatottak az ajándékok adása, mint azok megkapása miatt, de a legtöbb felnőttnek sikerül az átmenet” – mondta Franssen (idegtudós).
Arról is szól a Biblia, hogy "A jókedvű adakozót szereti az Isten."Aki meglátja a mások szükségeit, meg tudja osztani azt, amije van, az inkább számíthat Isten segítségére, mint az önző, csak magának élő ember. Vagyis: 
"Van olyan, aki bőven adakozik, és annál inkább gazdagodik, és van olyan, aki visszatartja a járandóságot, mégis nagyon szűkölködik."Példabeszédek 11.24.
Fontos tudni azonban, hogy senki nem jut a mennybe csak azért, mert sokat adakozik. Az üdvösséget Krisztus szerezte meg nekünk a kereszten. Kegyelmet kaptunk, mi, bűnösök. Az azonban bizonyos, hogy aki már Isten gyermeke lett, az szabad a pénztől, és bátrabban segít másokon. Legalább is így kellene lennie.