2025. augusztus 13., szerda

Cukkini szelet/lepcsánka

 




Már van egy cukkini lepcsánka a blogon, de ez kicsit másként készült. Már sok mindent készítettem a cukkiniből. Igazán hálás zöldség, még süteményekben is megállja a helyét. Ide gyűjtöttem a receptjeimet. Cukkinis túrós, cukkini krém, rakott cukkini, és mások. 

Ez most kicsit új a sorban.

Hozzávalók:
1,20 kg cukkini (két nagyobb, de még zsenge)
2 vöröshagyma
3 tojás
kb 20 dkg liszt
só, bors ízlés szerint
olaj


Elkészítés: Tulajdonképpen ez egy lusta asszony cukkinije, mert hagyományosan tócsninak szokták elkészíteni, már ha egyáltalán lehet hagyományról beszélni egy néhány évtizede még ismeretlen zöldség esetén. Mégis általában ez az elkészítési mód lett gyakoribb, de én időt akartam megtakarítani, és sikerült is. 
A cukkinit nem hámoztam meg, mert jó zsenge volt, és a nagy lyukú reszelőn áttoltam. Könnyű dolgom van, mert a robotgépen hamar végez. Besóztam és állni hagytam egy fél órára, majd kicsavartam a levét.  A hagymákat finomra vágtam, és a többi hozzávalóval együtt elkevertem benne. A liszt nem biztos, hogy ennyi volt. Nem mértem, csak körülbelülre vettem, arra figyeltem, hogy sűrű legyen. Olajozott nagy gáztepsibe és szilikon sütőlapra simítottam, kicsit meglocsolgattam még olajjal, és 250 fokra előmelegített sütőbe toltam. Amikor kezdett rotyogni, akkor 200 fokon folytattam, és amikor a széle már kezdett pirulni, akkor felső sütéssel rápirítottam. 
Nagyon finom lett. Könnyű köret vagy egy pohár tejjel vacsora. 

Ajándékba kaptuk a cukkinit. Sóskát adtam érte.
Ide illik ez a Füle Lajos vers:
Égi sokszorosítás
Élni és szeretni jó
és ha felülről való,
a szeretet osztható,
mindig sokszorozható.

2025. augusztus 7., csütörtök

Csülök szív

 



Először azt hittem a hentesnél, hogy Osso buconak való húsdarabot látok, de aztán felvilágosítottak, hogy ez nem az. A csülök alsó részét levágták, kicsontozták, és ezen a néven árulják. Még sosem láttam ilyet, de mivel szeretjük a csülköt, vettem néhány darabot. Nagyon finom lett ezzel a fűszerezéssel, bár a szív alak kicsit elvesztette a formáját sülés közben. Nem baj, az íz a lényeg. 
Hozzávalók:
1 evőkanál Húspuhító fűszersó
1 mokkáskanál őrölt kömény
egy csipet majoránna
egy csipet őrölt rozmaring
víz
vörös-és fokhagymadarabok
Elkészítés: A fűszersót és a többit egy kevés vízben feloldottam, és néhány órára bevontam vele a húsdarabokat. Utána elhelyeztem a hagymákat, és zsírozott kerámia tálban néhány feldarabolt krumpli társaságában pirosra sütöttem.


Sárgabarack dzsem

 

Ez csak egy kis szösszenet. Sárgabarackhoz való dzsemfix-szel tettem el 4 üveggel. Még ilyet nem próbáltam, de nem is mi esszük meg, hanem a lányaink, mert cukorral készült. Dzsemfixet vagy pektint szoktam használni, de ezt a fajtát még nem is láttam. Remélem, ízlik majd nekik. A habot nem szoktam leszedni, tapasztalatom szerint eloszlik, de legalább is nem zavaró. A héját forrázás után leszedtem. A gyümölcshúst kicsit pépesítettem.

A sárgabarack kedvelt gyümölcs nálunk. Ide gyűjtöttem a recepteket. Lekvár rummal, levendulával, sárgabarackos gyümölcskalács, Nem Rákóczi túrós krémpohár, és mások.


2025. augusztus 3., vasárnap

Húsos tészta a magam módján

 


“Hallod, hogy dübörgünk?-kérdezte a kisegér az elefánttól, amint átmentek a hídon.”

Mindig ez a vicc jut az eszembe, amikor közösen végzünk valamilyen felújítási munkát a férjemmel. Most a telken raktunk le laminált padlót a kopott linóleum helyett. Ő vágta, illesztette, én pedig a megfelelő lelki támogatást és a szerszámokat nyújtottam. Nagyon szép lett mindkét helyiség.



Már felújítottuk a konyhát ugyanilyen dübörgős módon, az emeleti közlekedő és a nappali is új padlót kapott. Illetve annyiban új, hogy a régi linóleumra raktuk a fiunknál vízhatlanra cserélt lamináltat. 

Nagyon szeretjük ezt a kis házat. Jó nagy kert tartozik hozzá szőlővel és gyümölcsfákkal. Hozzászoktam a nagy terekhez a családi házunkban és a parókián is. Itt újra élhetem a tágasságot, amire a lakásban nincs mód. Itt is írtam erről. 

Idén kevés a gyümölcs, nem úgy, mint tavaly, de rengeteg szőlő lesz. Nem tudom, hogy mennyire láthatóak a dús fürtök a képen.

A szomszédban most nyílik a mocsári hibiszkusz. Gyönyörű látvány.
Egy kis falusi gyógyfürdőhöz tartozó üdülőkörzetben van a ház, bolt sehol a közelben, ezért érdemes mindent otthonról hozni. Milánóit terveztem ebédre, de se hagymát se paradicsompürét nem hoztam, így húsos tészta lett, de nagyon jól sikerült. 
Hozzávalók:
fél kg pulyka darált hús
olaj
1 evőkanál reszelt zöldség
1 dl bor
kb 1 dl víz
1 lapos evőkanál őrölt piros paprika
só nem kell!
Elkészítés: 


Egy kevés olajon elkezdjük pirítani a húst, majd hozzáadjuk a reszelt zöldséget, és amikor már kifehéredett, a bort és a vizet. Puhára főzzük, és a végén ízesítjük a piros paprikával. Mivel a reszelt zöldség sós, só nem is kell bele. Teljes kiőrlésű tésztát főztem hozzá. Nagyon finom ebédünk lett. 

Nem tudom, hogy melyik ősömé lehetett ez a szép terítő. HM? Egyik nagymama Anna volt, a másik ugyan Margit, de Kovács. Talán még régebbi, anyukám örökségéből.

Bibliás elmélkedés: 

A közös munkán nagy áldás van, de nem mindenki tud együtt dolgozni a másik emberrel. Vannak, akiknek annyira erős az akaratuk, annyira képtelenek alkalmazkodni, hogy egyedül maradnak. Ez szomorú, mert Isten közösségre teremtett bennünket. "Nem jó az embernek egyedül, szerzek neki segítőtársat, hozzá illőt."-olvassuk a Biblia első lapjain. 

A házasságban valósult meg az első ilyen közösség, és ma is nagy áldás, ha a férj és a feleség együtt tud munkálkodni. Én nagyon szeretek Gézával együtt dolgozni. Általában feszültség nélkül zajlanak az ilyen közös ügyködéseink, kivéve két éve a konyha felújítását a telken. Talán még soha sem vesztünk így össze, mint akkor. Úgy vettük a kis házat, hogy minden bútor benne volt az árban. Eléggé le volt lakva, tudtuk, hogy sok munka lesz, de egy darabig jó volt így. 

Aztán, amikor rászántuk magunkat, akkor egy egyszerű és nem túl drága konyhabútort választottunk. Ezen nem is volt vita, csak abban nem tudtunk megegyezni, hogy hogyan helyezzük el. A régi, már korhadásnak indult bútor össze-vissza volt. Én egy sorban szerettem volna, de férjem egy ideig hajthatatlan volt. Alig ismertem magamra, amikor az érveimet soroltam: Az én konyhám! Ne szólj bele stb. Végül is köztes megoldás született, és nagyon szép így. Eredetileg a mosogató is egy sorban volt a többi elemmel, de mi szemben helyeztük el, mert ott volt a víz, és csináltattunk a helyére egy másik elemet.  Ez panoráma kép. A bal oldali polcot a férjem készítette. 

Ez a kis konyha nekem sokkal jobban tetszik, mit a lakásban az ikeás. 
"Zarándokének. Dávidé. Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!
Olyan ez, mint mikor a drága olaj a fejről lecsordul a szakállra, Áron szakállára, amely leér köntöse gallérjára.
Olyan, mint a Hermón harmatja, amely leszáll a Sion hegyére. Csak oda küld az Úr áldást és életet mindenkor." 133. zsoltár

2025. július 26., szombat

Őszibarackos cobbler

 



Angol tanár vagyok, vagy inkább voltam. Pontosabban angol-orosz szakos általános iskolai és angol nyelv-és irodalom szakos középiskolai tanár. Az egyetemet két gyerek mellett végeztem el. Nem volt könnyű, és alig használtam, mert amikor végre gimnáziumba kerültem, fel kellett adnom a hivatásomat Isten hívására. Születtek a hitből vállalt gyerekek, de úgy intézte az Úr, hogy a munkahelyemen nem haragudtak rám a kimaradás miatt, mert a helyemen próbálták ki az új kollégákat. Azt mondták nekik, hogy nincs hely, próbaidősek. Néha fizika szakos "voltam". Persze ez szerintem nem volt teljesen szabályos, de nem én intéztem, csak véletlenül tudtam meg. 

Miért jártam akkor az egyetemre, ha nem használtam az ott szerzett tudást? 

Először is valószínűleg azért, hogy a Bibliát tudjam olvasni angolul is. Érdekes és tanulságos együtt olvasni a magyar fordítással. 

Másodsorban azért is (valószínűleg), mert 10 évig önkéntes szoptatási tanácsadó is voltam. A képzés nyelve és a szakirodalom is angol nyelven volt elérhető. Életem nagyon szép időszaka volt az, amikor baba-mama körökben és telefonon segítettem az anyukáknak abban, hogy megoldódjanak a szoptatási problémáik: kevés tej, mellgyulladás, sebes bimbó stb. Ismerősök néha most is ajánlanak.

Az első kislányomat 4 éves korában kezdtem volna angolul tanítani, de sikertelenül. Azt mondta, hogy ez nem "table", hanem asztal, és ezzel be is fejeződött a képzés. 

A nagyobbaknál már ügyesebb voltam. Összegyűjtöttem a környékbeli és a baráti 5 év körüli gyerekeket, és egy kedves könyvből tanulgattuk az alapokat. Néhány szót, egy-két mondókát. Rövid mondatokat. Nem vagyok híve annak, hogy az ilyen kicsiket nyelvórára hordják, de fontosnak tartom, hogy megszokják az angol nyelv ritmusát, kiejtését. Ennyi elég is. Mindegyik gyerekem jól beszél, többen nyelvvizsgáztak is. 

Nem lettem anglomániás, de szeretem az angol irodalmat. A szakácsművészetük viszont sokáig távol maradt. Nem csoda, hisz Jamie Olivér még meg sem született, amikor én már a konyhában ügyködtem. Azt tanultuk akkoriban, hogy az angol konyha kimerül a marhasültben és a vízben párolt zöldségekben, pedig van sok finomság is.

A morzsasüti (crumble)például egy telitalálat időszűke esetére, és ez a  cobbler is nagyon finom. Úgy jutottam most ide, hogy a második unokám lett 5 éves, és énekelgetek neki angol gyerekdalokat. Most éppen a Cobbler, cobbler, mend my shoes...!-kezdetűt. A cobbler egyébként cipészt is jelent. A cobble pedig macskakövet, mert a süti felülete egyes vidékeken úgy néz ki, mintha kis kavicsokból állna. 

A wikipédia szerint angol telepesek találták ki a cobbler nevű sütit, mert nem tudtál elkészíteni a hagyományos süteményüket az alapanyagok hiánya miatt. 

Én így készítettem:

Hozzávalók:
-tészta: 
5 dkg vaj+ a sütőtálhoz
8 dkg tönköly búzaliszt
1 evőkanál joghurt
1 mokkáskanál vaníliaaroma
1 mokkáskanál sütőpor
1 teáskanál 1.4 édesítő
csipet só
-töltelék: 
3 őszibarack
1 teáskanál 1:4 édesítő
1 mokkáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 teáskanál keményítő
Elkészítés: 

A száraz anyagokat összekeverjük, és belereszeljük a vajat. A joghurttal és  a vaníliával cipóvá gyúrjuk. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez leforrázzuk a barackokat, lehúzzuk a héjukat és szeletekre vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókkal, és egy vajjal kikent kis kerámia tálba rakosgatjuk. A süteményt kanállal rászaggatjuk, és kicsit lelapítjuk a gombócokat. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kb fél óra. Gyakran tálalják egy gombóc fagyival is. 



2025. július 23., szerda

Cukkini saláta borral

 



Nagyon egyszerű saláta készült. Kis olajon megpároltam egy kisebb hagymát, majd egy kisebb kockára vágott cukkinit. Sóztam, borsoztam.  Egy darabig együtt sütöttem, majd kevés fehér bor hozzáadásával készre főztem. Úgy finom, ha kicsit roppanós. Kis tejszínt vagy tejfölt keverhetünk hozzá.

2025. július 1., kedd

Egy millió


 

Nagy örömömre túl jutott a blog az egy millió oldalmegtekintésen. Már nagyon vártam. Tudom, hogy sok kedves bloggertársam már el is felejtette ezt a számot, de nekem nagyon fontos volt. 

Az utóbbi időben nagyon megnőtt a nézettség, nem tudom, minek köszönhetem, nem is tudtam elkapni az egész számot, 1.000.077-et  láttam meg. 

Nagyon köszönöm mindenkinek, aki hűséges olvasóm, vagy csak idepillant néha. A képen vizes uborka télire tartósító nélkül

2013 óra írom a blogot. Azért kezdtem el, hogy ebben az olvasókörben is megoszthassam az evangéliumot, amire Isten is bátorított: "Amit látsz, írd meg egy könyvben..." (Jelenések 1.11.) Mindig is szerettem főzni, többször írtam arról, hogy anyukám 12 évesen beállított a tűzhely mellé, megmutatta az alapokat, és rám bízta a főzést a szünetekben. Mivel a süteményeket ő készítette, ebben nem lettem olyan gyakorlott. Már sok gyerekünk volt, de még mindig küldte a sütiket hét végére. Egy csíkot levágott magának, a többit mi ettük. Piskótákat, lepényeket, pogácsákat sütött. 

Anyósom is kiváló cukrász volt, úgyhogy inkább a főzés maradt rám.

Tanfolyamok

Egyik lányom készítette el a blog arculatát, ami azóta sem változott. Nekem nagyon tetszik így. Amikor megfogalmazódott bennem a blog gondolata, és olvastam a Jelenésekben ezt az igét, azt kértem Istentől, ha tényleg tőle van az ötlet, akkor két héten belül készüljön el. Két nap múlva felhívott, hogy kész, nézzem meg.

Egyik lányom megpróbált hatni rám, hogy végezzek el tanfolyamokat, főzés, sütés, fotózás témakörben, de nemigazán éreztem szükségét. Voltam ezért itt-ott, de nem ragadtam le sehol. Háziasszony vagyok. Olyan recepteket akarok feltenni, amit bárki el tud készíteni. A stílusom sem a legmodernebb, de nekem így megfelel. A minimál nem is tetszik, ennél barokkosabb vagyok. 

Kevés infót osztok meg magamból, pedig tudom, hogy ez sokszor jobban érdekli az olvasókat, mint egy recept, hiszen ebből sok van. Az enyémnél profibb, jobb leírásokkal, fotókkal. 

Facebook

Az olvasószám növelése érdekében jött létre a blog facebook oldala, de legnagyobb megdöbbenésemre mindjárt kevesebben kezdtek el olvasni. Talán azért, mert fizetni kellene érte, én meg nem teszem meg ezt,  és ezek a netes oldalak kapcsolatban vannak egymással. Beszélgetsz valamiről valakivel, és hamarosan ilyen témában kapsz hirdetéseket. Nem hirdeted a fb oldaladat? Letekerjük az elérésedet! Mióta hanyagolom, azóta több olvasóm van. Azon gondolkodom, hogy talán törölni is kellene. Nem kérdeztem Istentől, hogy mit gondol erről, csak jó ötletnek tűnt.

Jó lenne tudni, hogy a bibliás elmélkedéseket hányan olvassák, de sajnos én nem tudok kérdőíveket szerkeszteni. Ahhoz se értek, hogy egy feliratkozás modult tegyek fel a blogra. Istenre bízom, hogy hozzon olvasókat, ha fontos ez neki.

Beszélgetések

Befolyásos keresztyén férfiakkal és asszonyokkal is beszélgetek. Megosztják velünk izgalmas életüket, és kedves receptjeiket. Férfiak itt, asszonyok itt

Gyűjtőoldalak

Fenn vagyok néhány gyűjtőoldalon, ahol megígérték, hogy csak egy képet és néhány mondatot fognak közölni, és egy link vezet át a blogba. Nem tartják be. Az egész receptet közlik, bár a cím alapján el lehet jutni ide. Nagyon csúnya dolog, szerintem.

A Reformátusok Lapjába két évig én írtam a recepteket. 

A Lydia magazinban is enyém a recept oldal. 

Néha megjelenek itt-ott, és ezért nagyon hálás vagyok. 

Szépség

Soha nem gondoltam volna, hogy van érzékem a díszítéshez, díszletépítéshez, de a tálalásnál valójában ebből merítek. 

Nagybátyám hagyatékából gyönyörű régi tálak kerültek elő. Gyakran tálalok azokban. Ide gyűjtöttem néhány receptet. 

Szeretem a népművészeti tárgyakat, mint például ezt, amiben a lencsegulyást tálaltam. Egyik lányom ajándéka. 

Kedvenc képeim:

Mentakrémes csokitorta:

Almás-diós morzsasüti:
Áfonyás csirkemell: 

Töltött csirke szeletben:
Sárgabarack lekvár 
Vöröslencse krém
Gombás sajtkrém
Lencsepite: 
Jó olvasgatást kívánok a továbbiakban is. Ne felejtsék, hogy Isten szereti Önöket, és Krisztus meghalt a bűneikért, ezzel utat nyitott a mennybe.