2024. május 2., csütörtök

Shrek leves

 

Ismét maradékmentés, bár ahol megeszik a zöldhagyma szárát, ott nem annak minősül. Mi viszont csak a fehér részét szeretjük, de azt nagyon. 

Hozzávalók:
1 csirkemellcsont
1 csomag zöldhagyma zöldje
olaj
1 kisebb krumpli
1 marék tarhonya
só, bors, őrölt kömény
piros rántás

Elkészítés:
A zöldjét karikára vágjuk, és egy kis olajon megpároljuk. Egy másik edényben kb 1,5 liter vízben megfőzzük a csontot, a krumplit és a tarhonyát. Közben fűszerezzük. A végén összeöntjük, és még főzzük egy kicsit, majd berántjuk. 
És hogy miért Shrek? Csak úgy eszembe jutott a zöld színéről. 

.................
További receptek zöldhagyma szárral:

2024. április 29., hétfő

Csokoládétorta


 Unokám kedvenc csokitortája. Már van fenn a blogon egy, de annak a piskótájába tettem sütőport is, teljesen feleslegesen. 

Mindig bajom van az ilyen főzött krémek tetejével, ezért most egy széles lapáttal ilyen virágszirmot alakítottam ki a krémből. A közepére pedig cukorgyöngy került bibének. Később vettem észre, hogy a fehér nárciszhoz hasonló virág lett.

Tulajdonképpen csak azért mutatom, mert fogpiszkálókat tűztem bele, mint itt, és így került a hűtőbe másnapig,


de utána a helyét nem tudtam eltüntetni, hiszen pudingos krém, de egy kis dekorszívecske pont megfelelő lett volna, ha mindenütt sikerül pont a lyukra tenni. Azért el lehet képzelni. 

Hozzávalók:
-piskóta :
6 tojás
6 csapott evőkanál cukor
4 púpozott evőkanál finomliszt
2 evőkanál kakaópor
A tojásfehérjét habbá vertem a cukorral, hozzá egyenként a sárgáját. Majd óvatosan a lisztet, melyben előtt elkevertem a kakaóport. Egy közepes kerek, sütőpapírral bélelt formába öntöttem (22 cm átmérőjű), 180 fokra előmelegített sütőbe toltam, 10 perc után 160-ra mérsékeltem a hőfokot, és tűpróbáig maradt benne. 15-20 perc.
-krém:
1 csomag tejszínízű/csokoládéízű pudingpor
3 evőkanál cukor
4 dl tej
10 dkg étcsoki
10 dkg vaj
Elkészítés:
A tejszínízű pudingport, a cukrot és egy evőkanál tejet összekeverünk, majd hozzáöntjük a maradék tejet, és lassú tűzön, állandó keverés mellett felforraljuk. Azonnal elzárjuk, és kis hűlés után beletördeljük a csokit. Tovább keverjük, majd a vajat is hozzáadjuk.  Amikor eltűntek benne a csomók, már kész is. Ha csokipudingport használunk, akkor nagyon tömény. Így finomabb.

2024. április 26., péntek

Hagymás lángos tk liszttel

 

"Semmit nem dobunk ki!"-elv alapján készült ez a lángos feltét is. Hasonló hozzá a Hamis medvehagymás csavart vagy a Zöldhagymás koszorú , de jutott zöldhagymalevél a tojássalátába és a Tatár levesbe is. 

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,2 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
kb 1 dl víz
1 mokkáskanál só
1 dl joghurt
zöldhagyma szár
Elkészítés: 
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros vízben, majd az összekevert sózott lisztekhez öntjük,  jól kidagasztjuk.
Kétszeresére kelesztjük. Hat cipót készítünk belőle, kerekre nyújtjuk, kicsit kihúzogatjuk, majd forró olajban kisütjük.

A zöldhagymaszárat összevágjuk, megdinszteljük egy kis zsiradékon, és ha kihűlt belekeverjük a joghurtot, és ezzel kenjük meg a lángosokat fogyasztás előtt.

Nagyon finom. Persze adhatunk hozzá fokhagymakrémet vagy sajtot is a szokásos módon.
További receptek zöldhagyma szárral:
Shrek leves
Bibliás elmélkedés: 
6 éve fedezték fel a vesekövemet, már akkor meg kellett volna zúzatni, de az esküvő miatt nem akartam, mert egyébként nem okozott nagy problémát. Aztán az orvos is azt mondta, hogy jó, hagyjuk. Most viszont egy éve küszködöm vele. Nem görcsölök, csak kétszeresére nőtt, és nem jók a laborleletek. A zúzások nem segítettek, múlt héten megműtöttek, de nem sikerült találkozni vele. Vándorkő-mondta a férjem. Belázasodtam, még most sem vagyok teljesen jól. Ismerőseim sajnálnak, de én tudom, hogy semmi sincs véletlenül: 
"Ha valami baj éri a várost, nem az Úr hozza-e azt?" (Ámosz próféta 3.6.)
Aki olyan okos, hogy felülbírálja azt az orvost, aki már kétszer zúzott neki évekkel ezelőtt, az ne csodálkozzon. Ráadásul a mostani második sikertelen zúzás után mentem kontrollra, de a doktornő nem volt ott. Minden betegét hazaküldtek, de én maradtam az ügyeletesnél, aki nem nagyon örült a plusz létszámnak. Többen is voltunk így. Megnézett ultrahanggal és azt mondta, hogy itt nincs értelme még egyszer zúzni, műteni kell. A doktornő közben elment szülni, az az orvos is elment a kórházból, akinek átadott, de elmondhatom, hogy milyen belülről egy műtő. 
Mindenki kedves volt egyébként, csak a kő nem. 
Hát ezért voltam ilyen csendben az elmúlt napokban, lányaim főztek, úgyhogy csak régi, nem posztolt bejegyzéseim vannak. 
A hitem egyáltalán nem ingott meg. Nagyon jókat beszélgettem két szobatársammal is. Mindketten reformátusok voltak különböző hitbeli fázisban. Kicsit talán haladtak előre. 

2024. április 14., vasárnap

Emődi Tehéntánc szelet

 

Még eddig sohasem hallottam erről az ételről, pedig nagyon finom, és a története is érdekes. A Reformátusok Lapjában mutatták be az Emődi Gyülekezetet, és ott olvastam róla. Bemásolom ide az ismertetést: 

"Az emődi szőlőhegy egy részét Tehéntánc-dűlőnek hívják. Úgy tartja a mondás, hogy a szőlősgazdák oda hordták ki a présanyagot. A törköly megerjedt, az ott legelő tehenek pedig ettek belőle, majd mámorukban tántorogtak tőle: táncra perdültek. Az esetről ételt is elneveztek az 1960-as években, az emődi Tehéntánc szeletet."

Persze az emődi gyülekezet esetében nem ez a legfontosabb, hanem például az, hogy onnan közvetítették nagypénteken az istentiszteletet a Kossuth Rádióban. Elöregedő közösség, de nem adják fel. Napközis táborokat szerveznek, és a lelkigondozással is sokakat idevonzanak. Kell a megnyugvás, a békesség az embereknek, amit a családi körön kívül az egyházban találnak meg. 

Nem tudom, hogy hányan szokták elkészíteni ezt a finom falatot Emődön mostanában, de nálunk biztos, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom. Nagyon ízlett mindannyiunknak. 

Keresgettem receptet hozzá, és ebből okosodtam:


Hozzávalók egy személyre:


12 dkg (egy nagy szelet) sertéskaraj
5 dkg füstölt sajt (Karaván)
5 dkg füstölt szalonna
a panírhoz liszt, tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés: A húst kiklopfoljuk, a szalonnát és a sajtot vékony csíkokra vágjuk. A hentes egy vastag szeletet vágott, bevágta majdnem ketté, vagyis kinyitotta. Ezt nagyon enyhén besózzuk, egyik oldalára ráhalmozzuk a sajtot és a szalonnát (én kicsit kevesebbet használtam fel), majd a másik felét ráhajtjuk, és bepanírozzuk a szokott módon. Közepes hőmérsékletű bő, forró olajban kisütjük. Sült krumplival, savanyúsággal kínáljuk. 

-Miért kell templomba menni, ha Isten mindenütt jelen van? 
-Azért, mert noha az egész légtér ki van töltve vízzel pára formájában, ha inni akarsz, akkor mégiscsak el kell menned a kútra vagy a forráshoz. (régi bölcsesség)

2024. április 12., péntek

Mákos-meggyes-pudingos szelet. Kicsit diétás

 



Szeretjük a mákot a férjemmel. Szeretjük a savanykás lekvárokat is. A puding is jöhet. Így aztán adódott ez a finom sütemény. Nem is bántuk meg. 
Hozzávalók:

-tészta:

20 dkg zabpehelyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg darált mák
egy csipet só
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál 1:4 édesítő
(1 mokkáskanál fahéj/kardamom)
10 dkg margarin
1 teáskanál útifűmaghéj+ 80 ml víz
....
1 csomag tejszínízű pudingpor
4 dl tej
édesítő
Elkészítés: Az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe. A száraz anyagokat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a maghéjas vizet, és az egészet összegyúrjuk annyi vízzel, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Belenyomkodjuk egy kerámia vagy másmilyen tepsibe (20x30 cm). 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Kb 20 perc. Ha hűlt egy kicsit, rásimítjuk a dzsemet vagy lekvárt. A pudingot az előírásnak megfelelően elkészítjük csak 4 dl tejjel. Ráöntjük a gyümölcsre.
Hasonló receptek: https://korsocska.blogspot.com/search?q=habos

2024. április 7., vasárnap

Batátával sült tarja

 

Ez csak egy kis ötlet. Nem is mostanában készült, csak elmaradt a közzététele. Nagyon finom volt, és főleg egyszerűen elkészült. Csak mindent belepakoltam a tesibe, és irány a sütő. A húst sóztam, borsoztam, lehet rá más fűszert is tenni. Amint látható, még egy kis hagyma is sült vele. 





2024. április 6., szombat

Zabpelyhes piskóta túrókrémmel. Kicsit diétás

 



A Duna tévén éppen most vetítették a Jézus és a szerelem című filmet, amelyben mi is szerepelünk a férjemmel. Bővebb info ebben a  bejegyzésben . Már a youtube-on is elérhető itt: 

A filmben látható sütemény receptjét is hozom hamarosan. Zebrasüti.

A tortára térve: Az előző bejegyzésben a zabpelyhes piskóta receptjét közöltem, ami bátrabban fogyasztható cukorbetegeknek, mint a fehér lisztes, mert lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. A receptet azért újra közlöm. Legközelebb annyi módosítás lesz, hogy alacsonyabb hőfokra állítom, mert kicsit kiszáradt. Biztos magasabb is lesz.
Mivel a túrókrémbe tettem mazsolát, ami cukrosoknak nem ajánlott, csak a kicsit diétás kategóriába került ez a torta. Ha kimarad, tényleg teljesen diabetikus. 
Hozzávalók:
-piskóta:
6 tojás
másfél evőkanál 1:4 édesítő
3 evőkanál víz
7 evőkanál zabpehelyliszt (7 dkg)
1 teáskanál sütőpor
-túrókrém:
25 dkg túró
2 dl joghurt
1 teáskanál zselatin
2 teáskanál 1:4 édesítő
(mazsola)
1-2 teáskanál vaníliaaroma
--------
meggyszemek
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéből és az édesítőből kemény habot verünk. A végén belecsorgatjuk a vizet, és egyenként a sárgáját, de nem hagyjuk abba a habverést. Alacsony fokozaton szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Mivel zabpehelyből daráltam, jónak láttam átszitálni. Jól is tettem, mert voltak benne kis darabok. Lehet, hogy a bolti lisztben nincs ilyesmi. Egy közepes tepsit (24x36 cm) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam, 10 perc múlva mérsékeltem a hőfokot 160-ra, és tűpróbáig sütöttem. Rácsra borítva hűtöttem. Mint írtam, legközelebb 160 fokon fogom kezdeni.
Mivel nem lett elég magas, hosszában vágtam ketté, de lehet, hogy az ügyesebbek keresztben is tudnák. Nekem ennyire telt. 

Egymásra rakjuk a két darabot, és megtöltjük a krémmel. Ehhez a joghurtban elkeverjük az édesítőt és a zselatint. Forrásig hevítjük, majd a túróhoz adjuk, és mixerrel selymesítjük. Hozzáadjuk az aromát és a mazsolát is, ha szeretnénk. 
 Kihűtjük, majd megtöltjük a krémmel a tortát. Sajnos elfelejtettem lefényképezni  a meggyszemekkel, így csak a tálkában tudom mutatni, hogy kézzel magoztam, így nem lett szép kerek. Fél órára hűtőbe tesszük a süteményt. Közben egy vizes lábas fölé helyezzük az összetördelt csokit egy másik lábasban, amelyhez adtuk az olajat, és jól elkeverjük. Ha feloldódott, és hűlt egy kicsit, rácsorgatjuk a meggyszemekre. 





-mondja Isten.