-tészta:
25 dkg liszt
2,5 dkg vaj
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor (vagy több)
1 tojássárgája
A maradék nyers tésztából olajban sült fánkok lettek.
Még elérhető áron van karfiol felénk. Gondoltam, összegyűjtöm a receptjeimet.
Rákóczi latin nyelvű jelmondata szállóigévé vált:
Cum Deo pro patria et libertate! Istennel a hazáért és a szabadságért!
Imádságát mi is elmondhatjuk:
„Úristen,
Hozzád fordulunk a megpróbáltatásnak e a nehéz napjaiban, Népeknek és seregeknek Ura és Istene.
E nemzet küzd jogaiért és igazságáért, s Hozzád emeli esdő tekintetét, mert egyedül Tőled várhatja szabadulásának óráját.
Te az igazság kútfeje és a kegyelem kimeríthetetlen forrása vagy.
Ki parancsaidról megfeledkezett népednek időnként a szolgaság jármát adod, hogy megtörve gőgjét, a büntetésben igazságot, a megbocsátásban kegyelmet nyújts.
Bevalljuk, Urunk, őseink nyughatatlanságát, beismerjük mindennapi vétkeinket, melyekkel ellened támadva, ostorodat valóban megérdemeljük.
Urunk, tekintsd mégis néped sóhaját, hallgasd meg a szegények, özvegyek és árvák hozzád felsíró jajkiáltásait!
Tekints az engesztelésre kész ártatlanokra, és ne feledkezzél meg irgalmasságod cselekedeteiről, melyekkel hajdan oly kegyesen elárasztottad szolgaságban sínylődő választott népedet…
Üdvözítő Istenember, Jézus, ki egykor vérkönnyeket hullattál a veszendő Jeruzsálem felett, tekints kegyesen a mi sanyargattatásunkra, s oltalmazd ezt a szép hazát…
Vezéreld cselekedeteinket, erősítsd karunkat, hogy egyesült erővel szolgálhassunk akaratodnak…
Add, hogy rendelkezésed útjáról le ne térjünk, hanem igazságtételeid őreivé lévén, utunk békességben és nyugalomban vezessen tehozzád! Ámen”
Ez a barack, amit most felhasználtam, sokkal nagyobb, mint a parasztbarack, de a közepe ugyanolyan. Sejtem, hogy valamilyen nemesítés következménye lehet.
A sütemény édességét kellemesen ellensúlyozta a kicsit savanykás íz, amit a barack nyújtott. Máskor is így készül majd, valamilyen gyümölccsel.
Hozzávalók:
-őszibarack
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órára, de jobb, ha több időre a fagyasztóba tesszük. A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük, a többi hozzávalót összekeverjük, és a végén a habot is beledolgozzuk. A hűtött tészta felét egy kerámiaformába vagy közepes tepsibe reszeljük a nagy lyukú résszel. A reszelőm a telken maradt, így a nokedli szaggatót vetettem be, és kiválóan megfelelt. Ráhalmozzuk a túrótölteléket, majd a vékony szeletekre vágott barackot.
Végül kész lett. Kihűtjük, és kockára vágjuk.
A barátnőmék ismét szüreteltek, és mi, a sok éves gyakorlattól eltérően, ismét nem mentünk. Szerencsére több, mint 40-en voltak, úgyhogy szépen lemetszették a fürtöket nélkülünk is. Én egy kis sütivel járultam hozzá a nagy naphoz. Már régóta készültem erre, és éppen jó alkalomnak tűnt, hogy cukorral süssek. Mindenkinek ízlett, de én azért nem voltam maradéktalanul megelégedve.
Kicsit kisebb tepsit kellett volna használni, hogy a megszokott kocka nagyságot elérjem, kiderült azonban, éppen jól jöttek a kis falatok vendégvárásra, ízlett is mindenkinek, úgyhogy elmondhatjuk, hogy Isten a hibáinkból is tud jót kihozni.
Több receptet is átnéztem angol oldalakon, de nem egyeztek meg, úgyhogy nyugodtan használhattam volna a jól bevált bedobálós/gyümölcskalács receptemet is, mivel az angolok nem tesznek mézet a tésztába, és lekvárral töltik. Ez alapján Lamington szelet készült. Én viszont csak néhány kockát töltöttem meg lekvárral, tehát Kókuszkocka. Ráadásul nem is vajjal készült. Döntsék el a kedves olvasók!
A Lamington szelet egy hagyományos ausztrál sütemény. Piskótakockákat csokiba mártanak, és megforgatják kókuszreszelékben. Vitatják az igazi eredetét, de a legelfogadottabb változat szerint Charles Wallace Alexander Napier Cochrane-Baillie, a második Lamington báró után nevezték el, aki Queensland kormányzója volt 1896-1901-ig. A szakács véletlenül beleejtett egy piskótadarabot a csokiba, és a báró javasolta, hogy forgassák meg kókuszban, hogy nem legyenek az ujjaik maszatosak. (al után)
Jó ötlet volt!
Hozzávalók: