Inkább "tyúkatlan láb" lenne a helyes elnevezése, nem? Bár lábra sem hasonlít, mint ahogy a lúdláb sem, de a falusiaknak mindig volt érzékük a humorhoz. Az Ízőrzők című műsorban mutatták be a szomolyaiak. Valójában egy zöldségleves tojáslepénnyel, és ez a lábatlan. Mivel nem a receptjük szerint főztem a levest, az elnevezés is más, mint az övék, ami: Szomolyai lábatlan tyúk leves.
Már van hasonló zöldséges leves a blogban kettő is. Itt és itt. Azért ez mégis kicsit más. Mindig más, igaz?
Hozzávalók:
-leves:
1 csirkemellcsont
2 sárgarépa
1 petrezselyem
1 karika zellergumó
1 karika karalábé
1 evőkanál vöröshagymakrém (vagy egy hagyma)
2 karfiolrózsa
1 krumpli
1 zellerlevél
1 teáskanál darált paprika
só
4-5 szemes bors
-
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
2 tojás
2 evőkanál liszt (itt egyik evőkanál tk)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
1-2 evőkanál olaj
Elkészítés:A zöldségeket megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A karfiol és a krumpli kivételével minden levesbe valót beleteszünk egy fazékba, és felöntjük kb 1,5 liter vízzel. Amikor puhulni kezdenek, akkor jön a többi, és készre főzzük. Végül adjuk hozzá a zöldet. A húst lefejtjük a csontról, és visszatesszük a levesbe. Közben elkészítjük a lábatlant. A hozzávalókat összekeverjük, egy olajozott serpenyőbe öntjük, és mindkét felüket megsütjük. Háromszögekre vágjuk, és mindenki magának teszi a levesbe. Igazán nagyon finom és különleges is.
Finom leves lehetett, ilyet már én is láttam többször az Ízőrzők műsorában.
VálaszTörlésMelyik adásban volt még, emlékszel?
TörlésA Kisgyőr részben volt még, ott tárkonyos levesbe tették. 😊
VálaszTörlésKöszönöm.
Törlés