2025. április 23., szerda

Lábatlan tyúk levesbe

 

Inkább "tyúkatlan láb" lenne a helyes elnevezése, nem? Bár lábra sem hasonlít, mint ahogy a lúdláb sem, de a falusiaknak mindig volt érzékük a humorhoz. Az Ízőrzők című műsorban mutatták be a szomolyaiak. Valójában egy zöldségleves tojáslepénnyel, és ez a lábatlan. Mivel nem a receptjük szerint főztem a levest, az elnevezés is más, mint az övék, ami: Szomolyai lábatlan tyúk leves. 
Már van hasonló zöldséges leves a blogban kettő is. Itt és itt. Azért ez mégis kicsit más. Mindig más, igaz?
Hozzávalók:
-leves:
1 csirkemellcsont
2 sárgarépa
1 petrezselyem
1 karika zellergumó
1 karika karalábé
1 evőkanál vöröshagymakrém (vagy egy hagyma)
2 karfiolrózsa
1 krumpli
1 zellerlevél
1 teáskanál darált paprika
 4-5 szemes bors
-
1 evőkanál vágott petrezselyemzöld

-lábatlan: 

2 tojás
2 evőkanál liszt (itt egyik evőkanál tk)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
1-2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A karfiol és a krumpli kivételével minden levesbe valót beleteszünk egy fazékba, és felöntjük kb 1,5 liter vízzel. Amikor puhulni kezdenek, akkor jön a többi, és készre főzzük. Végül adjuk hozzá a zöldet. A húst lefejtjük a csontról, és visszatesszük a levesbe. Közben elkészítjük a lábatlant. A hozzávalókat összekeverjük, egy olajozott serpenyőbe öntjük, és mindkét felüket megsütjük. Háromszögekre vágjuk, és mindenki magának teszi a levesbe. Igazán nagyon finom és különleges is. 



4 megjegyzés:

  1. Finom leves lehetett, ilyet már én is láttam többször az Ízőrzők műsorában.

    VálaszTörlés
  2. A Kisgyőr részben volt még, ott tárkonyos levesbe tették. 😊

    VálaszTörlés