Kislány koromban sokszor főzött anyukám. Nem emlékszem, hogy luxusnak számított volna, mint most. Majdnem 1000 ft volt egy köteg. Évente egyszer azért ki lehet bírni. Különösen úgy, hogy most két étel is készült belőle. A spárgás pitét nemrég tettem közzé. Ehhez a leveshez a spárga másik felét használtam fel. A recept azóta lapul az "asztalfiókban". A spárga főzését a piténél megleshetik. A leves pedig nagyon egyszerű. Kis olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymákat, majd a zöldségeket is. Kis piros paprika hozzáadása után felengedjük a spárga főzővízével, és megfőzzük. Mivel a spárga már puha volt, ezért csak a végén adtam hozzá felvagdosva. Főtt árpagyöngy lett a levesbetét.
2021. május 31., hétfő
2021. május 30., vasárnap
Bodzalekvár
2021. május 29., szombat
Sült csülök
Nem tudom, ki hogy főzi, de én most kuktában előpároltam, és utána tettem csak a sütőbe. Nem éppen kímélős, de annál finomabb. Egyszerűen készült. Előző este besóztam, fokhagymával megtűzdeltem, és a párolás után bevagdostam a bőrét, a nyers krumplit mellé halmoztam, és kisütöttem.
2021. május 28., péntek
Gombás csirkecombfilé
Maradt egy kis sült csirkecomb filé, de kevés lett volna hármunknak, így kapott fél kg gombát is, petrezselyem zöldet és tejfölt meg kifőtt tésztát. Csak egy kis ötlet a maradékok felhasználásához. Kis pirítás után hozzáadtam a felaprított gombát, együtt főztem egy kicsit, és ízesítettem még sóval, borssal.
2021. május 24., hétfő
Bodzás eperlekvár
Éppen azon gondolkodtam, hogy mit lehetne készíteni még bodzából. Nagyon szeretem az ízét, illatát, és sajnálom, hogy csak rövid ideig nyílik. A szárított virág pedig nem olyan, mint a friss. Aztán szembejött velem a bodzás eperlekvár Valikánál. Már hallottam róla eddig is, de még nem próbáltam. Én dzsemfixet használtam. Tudom, hogy tartósító meg minden, de olyan kevés kész, tartósítós dolgot veszünk, ezzel meg annyira hamar elkészül a lekvár, hogy nem bántam.
Az első főzés csak próba volt, de lesz további is, mert nagyon ízlett a családnak.
Hozzávalók:
1 kg tisztított eper
25 dkg cukor
1 csomag 3:1 dzsemfix
6-8 tányér bodzavirág
Elkészítés:
A bodzaszirmokat lecsipkedjük a szárról. Én ugyan ollót használtam már az orgonánál is. Nem olyan romantikus, de hatékony és gyors. Az epret megmossuk, mixerrel kicsit pépesítjük, ahogy szeretjük, belekeverjük a szirmokat, majd a dzsemfix utasítása szerint járunk el. A lezárt üvegeket 5 percre fejre fordítjuk, és már mehet is a kamrapolcra. Hagytam egy kis tányérral a gyerekeknek. ha tartósító nélkül tesszük el, akkor kicsit hagyjuk állni a cukorral, a levét öntsük le szörpnek, és ugyanígy keverjük össze a virággal, és főzzük fel. Ebben az esetben dunsztolni is kell.
2021. május 23., vasárnap
Áldott pünkösdi ünnepeket kívánok!
Áldott ünnepeket kívánok!
A bibliai történet szerint együtt voltak Jézus tanítványai 2000 évvel ezelőtt pünkösdkor, mert várták Isten Szent Lelkét. De mi is ez tulajdonképpen? Isten állandó jelenléte a földön. Amikor Jézus emberi testben a földön járt, csak szűk körrel érintkezhetett. Halála és feltámadása után azonban eljött láthatatlanul a hívők életébe, akik megvallották bűneiket, és behívták Őt az életükbe. Idézet:
" Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, 2Móz 23,14
hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Zsolt 33,6; 104,30; Jn 3,8; 20,22
Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.
Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak.
Sok kegyes zsidó férfi élt akkor Jeruzsálemben, akik a föld minden nemzete közül jöttek.
Amikor ez a zúgás támadt, összefutott a sokaság, és zavar támadt, mert mindenki a maga nyelvén hallotta őket beszélni. "
2021. május 17., hétfő
Befolyásos asszonyok a konyhában. Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna és az ő csodálatos tortái
A hitre jutás kezdetei
-Szeretettel köszöntelek. Sok mindennel foglalkozol még, de minden kiderül majd szép sorjában. Először kérlek, beszélj egy kicsit magadról! Hitre jutásodról, érdeklődési köreidről.
-Tolna megyében, Gyönkön nőttem fel, anyai ágon sváb, apai oldalról pedig szlovák hagyományokkal és gyökerekkel. Bátyámmal együtt evangélikusok lettünk édesanyámhoz hasonlóan, de apai nagyanyám katolikus, anyai dédnagyanyám pedig református volt, így mindhárom felekezet vallásgyakorlatába beleláttunk. Három éves voltam, amikor először indultam el testvéremet követve a szombati hittanórára. Számomra csodálatos érzés volt belecsöppenni egy, az otthonitól teljesen más környezetbe. Lackner Ali bácsi, a gyülekezet lelkésze és felesége Márta néni minden héten otthonos, szeretettel teli környezetben fogadtak minket. Adventben teával, mézeskaláccsal, gyönyörűen feldíszített otthonnal, gyertyafénnyel. Talán 4-5 éves lehettem, amikor látva a plafonig érő karácsonyfát elhatároztam, hogy ha egyszer saját otthonom lesz, pont ilyen otthonos, meghitt hangulatot fogok varázsolni bele. Szüleimmel nagyünnepi templomba járók voltunk.
„Isten megsebez, de be is kötöz”
-Édesapád 12 éves korodban elhunyt súlyos betegségben. Mi segített feldolgozni a veszteséget?
-Ez volt az az év, amikor a fasori Evangélikus Gimnázium újraindult és bátyám elsős gimnazistaként kezdett az egyházi intézményben. Ekkor kezdtünk szorosabban kötődni a gyülekezethez, minden vasárnap részt vettünk az Istentiszteleten és a befogadó, támogató környezet segített mindannyiunknak elhordozni a veszteséget is. Két év múlva követtem én is testvéremet az evangélikus gimnáziumba. Az ottani környezet, a hívő közösség segített abban, hogy elkezdjem más szemmel nézni az életemet és felismerjem, hogy mennyiszer hordott tenyerén az Isten. 16 éves voltam, amikor megfogalmazódott bennem, hogy az Úrnak terve van velem visszagondolva egy régi balesetre. 8 éves koromban ugyanis kiderült, hogy egy évvel azelőtt eltört a nyakcsigolyám. elcsúszott egymáson és mire a fájdalom jelzett, rosszul forrt össze és elmeszesedett. Emberi ésszel le kellett volna bénulnom, én mégis mozogtam a törött csigolyával pont úgy, mint más egészséges gyermek. Tizenévesen tudtam, hogy ez nem lehet véletlen és kértem az Urat, hogy mutassa meg, milyen irányt szán az életemnek.
A szolgálat kezdetei és tartalma
- Azonnal a teológia felé fordultál?
-Igen, az irány a teológia és a lelkészi szolgálat lett. Itt ismerkedtem meg férjemmel, akivel együtt kezdtünk a lelkész szakon. 2000-ben kerültünk első szolgálati helyünkre. A szolgálatokat mindvégig együtt végeztük annál is inkább, mert az ott töltött 15 év alatt 4 gyermekünk született. Ő hitoktatóként tevékenykedik. Hatalmas kertet műveltünk, levendulával kezdtünk el foglalkozni. A parókia kertjébe 300 tövet ültettünk, szörpöt főztem, illatpárnákat, levendulás angyalokat varrtam belőle. 2014-ben, elődöm nyugdíjba vonulása miatt esperesválasztásra került sor a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegyében. Soha nem voltak ilyen irányú ambícióim, de a jelölés közeledtével több kolléga is jelezte, hogy szeretnék, ha vállalnám a megmérettetést, mert bizalmat szavaznak nekem. 2014 óta vagyok esperes. Következő nyáron elfogadva a balatonboglári gyülekezet meghívását, szolgálati helyet váltottunk. Nem mondom, hogy egyszerű időszak volt, de talán az, hogy három éve az általános tisztújító választáson már egyedüli jelöltként választottak meg a gyülekezetek, azt mutatja, hogy az Úr valóban mellém állt és megsegített. Esperesként a szolgálati területem Somogy és Zala megye. A boglári körzet pedig Balatonszemestől Balatonfenyvesig tart, a belső részeken pedig Somogyvámos a határa. Egy-egy nyári vasárnapon öt Istentiszteletet tartok és 150 km-t autózok, hogy ellássam a szolgálatot. 2016-tól saját fenntartású evangélikus iskolánk indult Szőlősgyörökön, ahol iskolalelkészként és fenntartóként is jelen vagyok. Igyekszem a város életében is aktívan részt venni, adománypontot, élelmiszerdobozt működtetünk, már 4 éve tart az Élelmiszerbankkal kötött szerződésünk, melynek keretében minden hétköznap a megmaradó pékárut és zöldséget szállítjuk el 4 településsel együttműködve, hogy rászorulóknak jelenthessen segítséget. Cipős dobozokat és tartós élelmiszert gyűjtünk adventben, nyáron kiállításokat, koncerteket szervezünk.
-Szinte hihetetlen, hogy hogy bírod ezt a sokoldalú feladatkört. Az az Ige jut eszembe, hogy „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem”. Esetedben: „Mindenre van időm a Krisztusban.”:)
-Férjem, anyósom nagyon sokat átvállal az otthoni teendőkből, de a gyülekezeti, iskolai, egyházmegyei szolgálatom mellett igyekszem időt szakítani a családra is. Van, amihez akkor is ragaszkodom, ha az egyházi munka éjszakára marad. Adventben pl telesütjük az összes fémdobozt aprósüteménnyel,
mézeskalácsot díszítünk, és ide tartozik a tortasütés is, mert nálunk csak az lehet szülinapi torta, amit anya süt. 4 évvel ezelőtt Boróka lányom jött az első különleges kéréssel: könyv tortát szeretne. Éppen pünkösdre esett a születésnapja, így este hazaérve álltam neki a másnapi szolgálatok előtt a sütésnek. Azóta minden évben mind a négyen kívánságtortát kérnek. Szántóföld, egyszarvú, tank… bármit kérhetnek évente egyszer, azt legjobb tudásom szerint teljesítem. Tavaly, a koronavírus miatt erősen beszűkült életterünkben aztán egyre több időm lett a sütésre. A torta hobbivá lett, meg részben „misszió” is, hiszen sokat elajándékozok közülük akár köszönetként, akár egyszerű meglepetésként olyanoknak, akik ugyan nem tartoznak a gyülekezethez, de valamilyen formában támogatnak bennünket. Szeretek adni. Szeretek segíteni és a legjobb érzés számomra, ha örömet okozhatok másoknak. A torták egyre inkább nem recept, hanem saját gondolat nyomán születnek. Ritka, ha kétszer sikerül ugyanazt ugyanúgy megsütni, mert nincs írott recept, csak érzésre ízesítem hol fűszerrel, hol párlattal vagy gyümölccsel.
Ízek, sültek, illatok
-Melyek a kedvenc ízeitek? Miért sütöd meg kétszer a tortákat?
-A személyes kedvenceink a savanykásabb ízvilágú, gyümölcsös finomságok. Ez talán onnan ered, hogy 9 évvel ezelőtt cukorbetegség miatt életmódváltásba kezdtem 40 kg-tól sikerült megszabadulnom és azóta a család velem együtt szokott le a túl édes, krémes édességekről. Ha valamit készítek, az általában másolatban csökkentett szénhidrát tartalommal is megjelenik eritrittel, tönköly vagy mandulaliszttel. A torta mellett sütni szeretek: kenyeret, pogácsát, kicsit kísérletezve is. Másik szenvedélyem a kert és az angol rózsáim. A semmiből is igyekszem kertet alkotni több-kevesebb sikerrel.
Ritka az, amikor együtt vagyunk a konyhában főleg az eléggé eltérő időbeosztásunk miatt. Az adventi süti és mézeskalács sütés az, amit a lányokkal és kisebbik fiammal, Andrissal együtt csinálunk. Tortakészítésnél is legtöbbször készül egy-kettő "apró" is, amit ők díszítenek kedvük szerint. Édességben a gyümölcsös a kedvencünk. Ételekben mindenkinek más, mert nagyon különböző az ízlésünk. Ami nagy kedvencünk, az a házi fűszervaj frissen sült kenyérrel vagy akár sültekhez. Rengeteg friss zöldfűszert használok, a védett udvarunkban szinte egész évben tudok szedni. Szeretjük a különleges ízeket, a kakukkfüves almás pitét, a fűszeres dzsemeket, rózsa, levendula, menta, citromfűszörpöt.
- Nagyon szép kertet gondozol, és tetszik, hogy a gyerekek is besegítenek. Beszélj egy kicsit a könyvedről is, kérlek! Az interneten olvasgatom az újabb Napi falatokat, nagyon sok lelki táplálékot kapok belőle.
-A karanténidőszak „hozadéka” lett a „Napi falatok” című kötet. 2020. március 15-én tartottuk az időszak utolsó jelenléti istentiszteletét, másnap pedig megírtam az első „falatot”. Igei gondolat, áhítat személyes élményen keresztül. Talán így fogalmaznám meg a műfaját. Hétfőtől szombatig minden reggel a gyülekezet honlapján, illetve a facebook oldalon lehetett, lehet olvasni ezeket. December végéig 100 írás gyűlt össze. Nem volt célja egy könyv kiadása, csupán lelkészként próbáltam megtalálni a helyem a megváltozott helyzetben. Városunk polgármesterének biztatására formálódott a könyv gondolata, és végül az ő támogatásával, a Luther kiadó gondozásában jelenhetett meg idén márciusban.
-Örülök, hogy elfogadtad a felkérésemet a torta sütésre is. Nagyon szépek lettek a pünkösdi darabok. A piros és a sárga szín használata pünkösdkor amerikai hagyomány ugyan, de jól kifejezi a tűz lángját, amely jelezte a Lélek kitöltetését az első pünkösdkor. Hogyan készült?
-Belül citromos, gyömbéres fehér piskóta az alap és mascarpones, sárgabarackos, ágyas pálinkás mousse tükörglazúrral bevonva. A lángnyelvek helyett habcsókok.
-Gyönyörű lett! Hogyan készül a fehér piskóta? Kaphatnánk receptet?
-Akkor szoktam sütni, ha krémhez, linzerhez vagy kalácshoz csak a sárgájára van szükség. Amennyi fehérje van, annyival szorozzuk a többi hozzávalót is. 1 db tojásfehérje 2 dkg cukor 3 dkg finomliszt 2 dkg olvasztott vaj. A tojásfehérjét a cukorral fényes, kemény habbá verem, majd beleszitálom a lisztet, óvatosan összeforgatom, majd belekeverem az olvasztott vajat is. Sütőpapírral bélelt formában 170 fokon megsütöm. Kicsit megbarnul a teteje, de a tűpróba a biztos. Nagyon jó citrommal, őrölt gyömbérrel vagy vaníliával ízesítve. Lehet lekvárral, piskótatekercsnek tekerve. Szoktam egyszerűen gyümölcspürével, tejszínhabbal is.
-Mindkét pünkösdi tortán jelen van a galamb is, hiszen a Szent Lélek jelképe lett Krisztus megkeresztelkedése miatt. (Lukács evangéliuma 3.22.) Mit gondolsz az ünnep jelentőségéről? Mennyiben befolyásolta a karantén az ünneplést?
-Talán legnehezebb az ünnepek megélése volt a karantén idején. Annak ellenére, hogy a szolgálatom 20 éve alatt először lehettek igazi családi ünnepeink karácsonykor, húsvétkor, mégis hatalmas hiányérzet maradt bennünk. Az idén pünkösd lesz az első nagy ünnep, amikor talán újra többen leszünk együtt. Szándékosan nem írom, hogy sokan, hiszen pünkösd már nem tartozik az igazán megünnepelt alkalmak sorába. Ez az egy, aminek nem lehetett világi tartalmat adni, aminek az egyházi jellegét nem tudta saját képére formálni az egyházon kívüli réteg. Talán azért, mert pünkösd, a Szentlélek munkája nem kézzel fogható, egyértelműen az Isten által megszólított, elhívott, hitre juttatott emberről és közösségről szól. Az első pünkösd bátorító, erőt, bizonyságtévő hitet adó jelentőségét csak az tudja szívvel érezni, akinél ez az Istentől jövő változás már bekövetkezett, akinek a megtérés az új kezdetet, az új élet lehetőségét hozta el az életébe. Pünkösd öröme bármikor jelen lehet az életünkben, amikor a Lélek munkája átjár és valamit megmozdít bennünk és körülöttünk.
-Tudnál erre bibliai történetet mondani?
Számomra olyan, mint a magától növekedő vetés Jézus példázatában.
„Úgy van az Isten országa, mint amikor az ember elveti a magot a földbe, és közben éjjel és nappal, amíg ő alszik, majd fölkel, a mag kihajt és felnő, maga sem tudja, hogyan. Mert magától terem a föld, először zsenge szárat, azután kalászt, majd érett szemet a kalászban.”
(Márk evangéliuma 4. rész 26-29. versek) Amikor az emberi akarat, vágy kerül előtérbe, akkor öröm helyett annyiszor csalódás és a hiábavalóság érzése lesz bennünk. Igaz ez hivatásra, akár lelkészi szolgálatra, vagy a személyes életünkre, de abban a pillanatban, hogy rábízzuk magunkat az Istenre, és hagyjuk, hogy az Ő akarata érvényesüljön a magunké helyett, hirtelen minden élettel, céllal, békességgel, reménnyel telik meg. Magától szűnik a félelem, mint akkor a tanítványokban. Magától telik meg a szívünk reménnyel, erővel. Magától mozdul minden az élő Isten felé. Magától telik meg a lelkünk igazi hittel. Ez a „magától” az Isten Szentlelke, aki jelen van ma is a világban és hiszem, hogy amikor az ember már nem tud bízni hatalomban, hírnévben, dicsőségben, magától tér vissza az Istenhez a Lélek munkája által.
-Nagyon szép befejezés, köszönjük a beszélgetést.
…............
Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna,
-evangélikus lelkész, esperes. .
-a Napi falatok című könyv szerzője,
-négy gyermekes édesanya,
-hobbicukrász,
-hobbikertész.
2021. május 16., vasárnap
Spárgás sós pite
A tavaszra visszatérve, megjelent a spárga, és megláttam a Sütni jó hírlevélben egy aranyos pitét, és sok halogatás után ma délután elkészítettem. Végül is a Reformátusok Lapja konyha rovatától kaptam az utolsó lökést, mert hasonlót készített az egyik munkatárs. A spárgás változat nem lesz gyakori fogás az asztalunkon az ára miatt, de néha-néha azért be lehet iktatni.
A spárga vagy kötél vagy fonál abban a mondatban szerepel a Bibliában, amelyet esküvőkön szoktak idézni:
2021. május 13., csütörtök
Kókuszos túrópuding mennybemenetelre
Már évek óta készítek fehér desszertet áldozócsütörtökre, amikor arra emlékezünk, hogy Jézus felment a mennybe. Szinte észrevétlen ünnep. Talán azért is, mert annyira igazodunk már a világhoz, és erre a napra még nem találtak ki valami jó vevő csalogató fogást, mint karácsonyra és húsvétra. A pünkösd is ilyen lesz, sajnos. Magamon is tapasztalom, hogy karácsonykor még mindenkinek időben elküldöm a képeslapokat, de húsvétkor már hanyagabb vagyok, pedig a korai keresztények nem is ünnepelték a karácsonyt, csak Jézus halála és feltámadása volt kiemelve.
Miért fontos ez a nap mégis? A mennybemenetel a húsvéti ünnepkör jelentős állomása. Ha nincs feltámadás, nincs bűnbocsánat, ha Jézus a földön marad, akkor nem küldi el a Szent Lelkét, és nem lehet ott mindig mindenkivel, aki hisz. Így viszont "felment a mennybe, ott ül az Atya Isten jobbján"-vallja minden felekezet az Apostoli Hitvallásban. Szüntelenül imádkozik, és közbenjár értünk, mert szeret bennünket. Az Apostolok cselekedetei elején olvashatunk erről.
Jó, de miért éppen fehér legyen a szín? Azért gondoltam ezt, mert Jézus ruháját fehérnek képzeljük el és a felhők is fehérek. Hogy hogyan jön vissza és mikor, azt nem tudhatjuk, csak annyit, hogy ugyanúgy, ahogy eltávozott. Minden szem meg fogja látni. Nagyon izgalmas, szerintem!
Hozzávalók a túrópudinghoz:
25 dkg túró
2 dl habtejszín
1 dl víz
1 evőkanál zselatin
1:4 édesítő vagy cukor
3 evőkanál kókuszreszelékElkészítés:
9Miután ezt mondta, szemük láttára felemeltetett, és felhő takarta el őt a szemük elől. 10Amint távozása közben feszülten néztek az ég felé, íme, két férfi állt meg mellettük fehér ruhában, 11akik ezt mondták: Galileai férfiak, miért álltok itt az ég felé nézve? Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, úgy jön el, ahogyan láttátok őt felmenni a mennybe.(Apostolok cselekedetei. 1. 6-11)