Nem tudom, hogy hányan készítettek birsalmasajtot idén, mert alig termett a fákon. A fagy a legtöbb helyen elvitte. Én három szemet vettem, de leves lesz belőle. Mégis közzé teszem ezt a receptet, mert gumicukorból is lehet szaloncukrot készíteni, és akkor olyan lesz, mint a zselés.
2023. november 27., hétfő
Szaloncukor és desszert birsalmasajtból
2023. november 21., kedd
Csokis zabkeksz
Kicsit maradékmentés, kicsit nem, mert hasonló keksz már van a blogon. Nem vagyok túl ötletes diétás keksz-ügyben, pedig biztos lehetne sokkal többfélét is gyártani, de ezek a zabpelyhesek nagyon beváltak. Van egy alaprecept, és azt változtatgatom.
2023. november 19., vasárnap
Szalonnás sertésszelet
Ez csak egy kis ötlet, semmi különös. Három szelet sertéscombot besóztam, bedörzsöltem zúzott fokhagymával, kicsit állni hagytam. Közben szalonnát olvasztottam ki, és abban sütöttem ki a szeleteket.Még melegen összetűztem őket a látvány kedvéért. A zsírban főtt krumplit forgattam, és megpirítottam.
Heti üzenetként Füle Lajos négysorosát hoztam.
1Gondolj Teremtődre ifjúságod idején, míg el nem jönnek a rossz napok, és el nem érkeznek azok az évek, melyekről ezt mondod: nem szeretem őket! 2míg el nem sötétedik a nap világa meg a hold és a csillagok, és újra felhők nem érkeznek az eső után. 3Akkor reszketni fognak a ház őrei, támolyognak az erős férfiak; megállnak az őrlő lányok, mert kevesen vannak, és elhomályosulnak az ablakon kinézők. 4Bezárulnak az utcára nyíló ajtók, elcsendesül a malom zúgása. Fölkelnek a madárszóra is, és elhalkul minden énekszó. 5Még egy kis emelkedőtől is félnek, és ijedeznek az úton. A mandulafa kivirágzik, a sáska nehezen vonszolja magát, és mit sem ér a fűszer, mert elmegy az ember örök otthonába, és az utcán körös-körül siratók járnak. 6Végül elszakad az ezüstkötél, összetörik az aranypohár, a korsó eltörik a forrásnál, és a kerék belezuhan a kútba. 7A por visszatér a földbe, olyan lesz, mint volt, a lélek pedig visszatér Istenhez, aki adta.(Prédikátor könyve 12.rész 1-7.)
2023. november 14., kedd
Vegán almás fánk
2023. november 10., péntek
Csíkszenttamási tokány
Még a parókián laktunk, amikor egyszer megszólalt a telefon, és egy kedves női hang jelentkezett. Elmondta, hogy ő egy régen ott szolgáló lelkipásztornak a dédunokája, és szeretne meglátogatni bennünket. Nagy örömmel fogadtuk. Már régóta szerettük volna kideríteni, hogy hol lakhatnak a lelkész rokonai, de erre addig nem került sor. A találkozás nagyon áldott volt. Ritter Idáék két kamasz fiúval és egy édes óvodás kislánnyal érkeztek a falunapra. A férj prédikált, aki maga is lelkész. A kapcsolat meg is maradt, az Idával készült riportot itt olvashatják a Befolyásos asszonyok a konyhában sorozat részeként. Minket is meghívtak a gyülekezetükbe bizonyságot tenni, néhány nőtestvérrel pedig részt vettünk egy konferenciájukon is. Amikor nálunk jártak, könyveket hoztak ajándékba, melyet Ida édesapja, Mészáros László, írt, vagy közreműködött a szerkesztésben. Egy hazafias gondolkodású, művelt ember képe rajzolódott ki előttünk, aki legnagyobb örömömre egy szakácskönyvecskét is kiadott.
50 dkg bárányhús-helyett pulykamedál
20 dkg barna csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5-6 karika friss gyömbér
fél mokkáskanál fahéj
1 teáskanál fűszerkömény
3 szem szegfűszeg
10 szem feketebors
só
1 teáskanál ételízesítő
1 dl olívaolaj
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
Elkészítés: A cukor karamellizásásával kezdenénk elvileg, de én ezt kihagytam. Biztos finomabb úgy, de mi nem ehetünk cukrosat sajnos. Az olajban pirítani kezdjük a felkockázott hagymát, fokhagymát, majd 5-6 db gyömbérszeletet, szegfűszeget, fahéjat, fűszerköményt.
Közben a gombát felszeleteljük, és egy edényben, kis olajon megpároljuk, és hozzáadjuk a húshoz.
Én a borsot korábban adtam hozzá, mint a szerző, és egészben hagytam. Végül a tejszínnel lágyítjuk az ízeket, még egyet rottyan, és kész.
Nagyon ízlett mindenkinek.Mészáros László vékony csíkokra vágott sárgarépát, céklát és zellert sütött hozzá, de én maradtam a főtt krumplinál és a sült céklánál, ami egyébként is nagy kedvenc. Van is egy recept itt, és itt. Szóval ez már a harmadik változat. Olajat forrósítottam, rá a csíkokra vágott céklát, egy gerezd fokhagymát reszeltem, sót, borsot, őrölt köményt adtam hozzá, és addig sütöttem, amíg kicsit megpuhult, de még roppanós maradt. Végül citromlével öntöttem le.
„Nekünk, magyar demokratáknak, a nemzeti lét, a magyar kulturális hagyományaink és kivételesen gazdag, gyönyörű anyanyelvünk megőrzése, éppen olyan alapértékünk, mint az emberi jogok védelme, a társadalmi szolidaritás, a vállalkozás szabadsága, és a gazdasági növekedés gyümölcseinek igazságos elosztásába vetett hit és szándék, valamint a tiszta természethez, a védett környezethez való jog. Mindezek teljesülése nélkül a demokrácia nem, nem lehet teljes. Az antik, illetve keresztény hagyományainkon, kultúránkon alapuló magyar és európai identitásunk, a jogállamiságunk nem képzelhető el, ezen értékeink maradéktalan teljesülése nélkül.”
2023. november 6., hétfő
Túrófánk tk liszttel
Nagyon finom lett. Egyáltalán nem érződik rajta a teljes kiőrlésű íz, mert tönkölylisztet használtam. Igaz, hogy csak a liszt felét cseréltem le, de akkor is jobb nekünk. Már van két túrófánk is a blogon itt és itt, de azok nem diétásak. Sajnálom, hogy videót nem tudok csatolni, mert nagyon jópofák, ahogy sütés közben forognak az olajban. Uzsonnára ettük az idei cseresznye-meggy dzsemmel. Minden évben készítek, mert nagyon finom. Most telitalálatnak bizonyult. Valószínűleg át kellett volna törni a túrót, hogy ne maradjanak benne darabok, csak mixeltem, de nem volt érezhető. Kicsit rusztikus a látvány így.
35 dkg túró
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál vaníliaaroma
fél csomag sütőpor
csipet só
1 teáskanál citromhéj
2 tojás
fél dl rum
1 evőkanál 1:4 édesítő
a sütéshez bő olaj
2023. november 3., péntek
Húsgombóc karalábémártásban 2
Szüleimmel jó körülmények között éltünk a 60-70-es években is. Anyunak nem kellett attól tartania, hogy nem marad elég pénze hó végére, mégis beosztott minden fillért. Nálunk nem volt kidobott étel, a zöldségmaradékot már akkor is komposztáltuk, mint minden kertes házban élő ember. Szerettünk olvasni, de kevés könyvet vettünk, könyvtárba jártunk. A ruházkodásra sem sokat adott anyám, akkoriban nem is változott ilyen gyorsan a divat, és nem volt szokás két-három darabnál többet birtokolni. Úgyis kinövi!-mondta. Erre kicsit fájó szívvel emlékezem, mert volt egy mackónadrágom, amit szinte állandóan viseltem, pedig vehettek volna többet is. Aztán férjhez mentem, és építkezni kezdtünk. Az otthon tanult takarékoskodási módszereket alkalmaztam, amit a férjem nem mindig vett jó néven, és ebben igaza is volt. Már sajnálom ezt, éket is vert közénk. Azért amikor a sok kis gyerekkel otthon maradtam, jól jöttek a megszokott ötletek, amihez anyósom is nagyban hozzájárult. Sokat tanultam tőle is, hogyan kell felhasználni mindent. Hogyan lesz a maradékból finom főétel? A szikkadt kalácsból pudingos rakott tészta. A fasírthoz szójagranulátumot adtam, a száraz kenyeret is felhasználtam. Most, hogy a tojás ilyen drága lett, nagyon örültem ennek a megoldásnak. Pál apostollal vallom: