2025. december 12., péntek

Mentes karácsony

 

Babtorta

Egyre több ember szenved valamilyen ételallergiától. Sokan nem ehetnek tejet, tojást, glutént, nagyon gyakori a cukorbeteg vagy inzulin rezisztens is. Általában jól lehet helyettesíteni az összetevőket, de sokan nem is gondolnak rá. Finom piskóta süthető zabpehellyel vagy barna rizsliszttel a gluténérzékenyeknek. A cukrot ma már veszélytelen  anyagokkal lehet pótolni. A tehéntej helyett mandula-,rizs-, vagy kókusztejet használnak. A tojás gyakran kiváltható útifűmaghéjjal. Nekünk csak a cukor okoz problémát, de azért gondoltam másokra is. 

(Az előző bejegyzésben játékra hívom a kedves bloggertársakat.)

Tojásmentes:

Ujjbegy süti
Epres-morzsás sütemény (más gyümölccsel is jó)
Hagymás pogácsa
Mogyorós zabkeksz
Kanelbulle, a svéd fahéjas csiga
Kanelbulle

Zabpelyhes kókuszos szendvics
Palacsinta zöldbanánlisztből
Stollen
Zserbó
Gombás táska
Csirkemellrolád

Gluténmentes:

Stollen majdnem mindenmentes
Babtorta
Diókrémes diótorta
Diókrémes diótorta
Diókrémes diótorta citromkrémmel
Máktorta majdnem mindenmentes
Zoé zabpehelylisztes piskótája
Zoé piskótája
Halászlé tészta nélkül
Ludaskása
Töltött káposzta
Hozzáadott cukormentes cukorbetegeknek:
...................
Egy szép ének a végére: 
Szövege:

1. Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő,
Beteljesült már az idő,
Törd át az ég zárt ajtaját,
Vár a világ sóvárgva rád.

2. Megnyílt az ég harmatozva,
Megváltónkat, hogy lehozza,
Ég felhői, nyíljatok szét,
Hozva Jákób fejedelmét!

3. Föld, virulj ki, földön, halmon,
Viruló zöld hadd fakadjon,
Nyílj ki, földnek szép Virága:
Dávid házának Királya!

4. Ó fényes Nap, ó szép Csillag,
Téged vágyunk mi látni csak!
Kelj fel, Napunk, fényességed
Űzze el a sötétséget! (csecsy.hu)

2025. december 9., kedd

Gyümölcskenyér újra. Kedvenc díszletem! Játék! !!!!!!!!!

 



"A tyúk vagy a tojás?" kérdéskörhöz hasonló dilemma az, hogy ez most püspökkenyér vagy gyümölcskenyér, mert nincs egyetértés a receptírók között. Van olyan nézet, miszerint a stollenhez hasonló tömör sütemények a püspökkenyerek, és ez a piskótaszerű csak gyümölcskenyér. Nem tisztem igazságot szolgáltatni, de mivel van a blogon néhány stollen recept, amit egy püspöknek készítettek évszázadokkal ezelőtt, hát legyen ez gyümölcskenyér. És hogy más is beleszólhasson, mindjárt játékot hirdetnék, olyan régen volt már. Igaz, hogy most mindenki a karácsonyra készül, de azért nem lesz nehéz megfelelni az elvárásoknak. A süti receptét pedig a bejegyzés alján találják a kedves olvasók.

Tehát a feladat:

KEDVENC DÍSZLETEM

Egy képpel kellene megmutatni, hogy az ételek mellé milyen díszletet szeret használni a kedves bloggertárs. Én például növényeket, virágokat, terméseket, mint a mellékelt kép is mutatja. Régi recepttel is lehet jönni. 

HATÁRIDŐ: december 28 éjfél

A NEVEZÉS FELTÉTELE hogy megnevezzék a blogomat, hogy itt játszanak: korsocska.blogspot.com, és a link ide irányítson. Egy jelentkezést szeretnék kérni a megjegyzések között, de ha valaki elfelejti, de küld képet, az se baj. 

A képeket az agostonneani(kukac)gmail(pont)com címre várom.

A sorsolás győztese egy szakácskönyvet kap ajándékba több kis aprósággal együtt.

Gyümölcskenyér 3, mert van már itt és itt is.


Hozzávalók:
6 tojásfehérje
12 dkg cukor
12 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
1 csomag reszelt citromhéj
1 evőkanál citromlé
5 dkg olvasztott margarin
10 dkg diákcsemege mix apróra vágva
5 dkg kandírozott gyümölcs -"-

Elkészítés: A diákcsemege különböző magvak és aszalt gyümölcsök keveréke. A lisztbe elkeverjük a sütőport és a citromhéjat. A fehérjét habbá verjük a cukorral, majd a citromlével és az olvasztott, lehűtött margarinnal elkeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a lisztes keveréket. Egy őzgerinc formát kikenünk margarinnal, lisztezzük, és beleöntjük a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10 perc után 180-ra mérsékeljük a hőfokot. Kb 40 perc alatt sül meg, de a tűpróba a biztos. Kiborítjuk egy rácsra úgy, hogy a teteje kerül alulra. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral. Felszeleteljük. 

Stollen receptek:

2025. december 8., hétfő

"Nem lehet abbahagyni" csirke

 



Az Ízőrzők Örményesi adásában főzték, de Ritter Idáéknak is kedvencük, bár másképp készíti. Én követtem a receptet, de legközelebb nem teszek bele annyi lisztet. Ida anélkül készíti. A vele készült beszélgetést a nevére kattintva olvashatják. 
A sajtot sem a tejföl alá fogom tenni, hanem fölé. Nem is tudom, hogy az örményesi asszonyok miért így készítették. A hozzávalókban van egy kis változtatás, ezért leírom külön. Mivel nem is lett szép piros, még szórtam rá reszelt sajtot a végén. 

Hozzávalók: 

6 csirkecomb (1 kg 80 dkg)
15 dkg liszt
1 evőkanál őrölt piros paprika
1 evőkanál só
2 teáskanál majoránna
2 teáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt feketebors
10 gerezd fokhagyma
2 vöröshagyma
20 dkg margarin
fél liter tejföl
20 dkg sajt

Elkészítés: 
 A száraz anyagokat összekeverjük, hozzá a reszelt fokhagymát. A csirkecombokat megforgatjuk benne, és egy kimargarinozott közepes tepsibe rakosgatjuk őket. A maradék liszttel megszórjuk. Szerintem ez már felesleges, de ebben követtem az utasítást. A vöröshagymákat félkarikára vágjuk, és megpároljuk 10 dkg margarinban. Kis hűlés után a húsokra halmozzuk, és a sajtot ráreszeljük. A másik 10 dkg olvasztott margarint összekeverjük a a tejföllel, és meglocsolgatjuk a tepsi tartalmát.  Alufólia alatt másfél órán át sütjük, majd levesszük róla, és rápirítunk. Én ekkor még egy kis reszelt sajtot szórtam rá.
Először rizs, majd másnap sült krumpli volt a köret.



Bibliás elmélkedés:
Pál apostol a Filippiekhez írt levélben nagyon érdekes megjegyzést tesz: vannak emberek, akiknek istenük az ő hasuk. (Filippi 3.19) Mi, akik gasztroblogot írunk, vegyük-e magunkra? 
Miért is írjuk? 
Mennyire foglal el központi helyet az életünkben az evés? 
Tudunk-e mértéket tartani, vagy "nem lehet abbahagyni az evést"? 
Remélem, hogy azért eszünk, hogy éljünk, és nem azért élünk, hogy együnk. Viszont szeretünk jókat enni, és ez lehet Isten ajándéka a Biblia szerint.
Nem az a baj tehát, hogy finomakat főzünk, hogy igyekszünk szépen tálalni, hanem az, ha ez a bálvánnyá lesz, ha minden gondolatunk ekörül forog, ha például a békességünk, örömünk attól függ, hogy hányan néztek be a blogba.
"

De valóban nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel, 

7 mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit. Préd 5,15 

8 De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele! Péld 30,9 

9 Akik pedig meg akarnak gazdagodni, kísértetbe meg tőrbe és sok esztelen és káros kívánságba esnek, melyek az embereket veszedelembe és romlásba merítik. Péld 23,4; 28,20 

10 Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, mely után sóvárogván némelyek eltévelyedtek a hittől, és magukat általszegezték sok fájdalommal.

2025. december 5., péntek

Zoé gesztenyés tortája zabpehelylisztes piskótával

 


Azt hiszem senkit sem lep meg a bejelentésem: hamarosan itt a karácsony. Már elkezdtem a próbasütést ezzel a finom gesztenyés tortával, mert a karácsonyi ízek, illatok között a gesztenye fő helyet foglal el a szívemben. Hála Istennek, már nem muszáj otthon főzögetni, bontogatni, darálni a gesztenyét,  lehet kapni natúr gesztenyemasszát is. Ezzel dolgoztam most. A piskóta a megszokott zabpehelylisztes, ami nemcsak előnyös a cukrosoknak, de finom is. Persze elkészíthető hagyományos piskótával is, a krémbe bárki tehet cukrot is édesítő helyett.
A Zoé nevet én találtam ki erre a piskótára. Z, mint zabpehely. Z, mint élet görögül. 

Hozzávalók: 

-piskóta:
6 tojás
másfél evőkanál 1:4 édesítő
3 evőkanál víz
7 evőkanál zabpehelyliszt (7 dkg)
1 teáskanál sütőpor
-krém:
1 gesztenyemassza
1 dl tejszín vagy zsíros tej
1 evőkanál rumaroma
ízlés szerint 1:4 édesítő
-máz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál olaj
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéből és az édesítőből kemény habot verünk. A végén belecsorgatjuk a vizet, és egyenként a sárgáját, de nem hagyjuk abba a habverést. Alacsony fokozaton szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Egy kis tepsit (23x18 cm) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és elegyengetjük. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc múlva mérsékeljük a hőfokot 150-re, és tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva hűtjük, majd ketté vágjuk.
A gesztenyemasszát villával összetörjük, és belekeverjük a többi hozzávalót. Én tejet tettem bele, mert a házi tej zsíros. A krémmel megtöltjük a tortát, és a tetejére is kenünk. Én a felső részt tettem alulra, hogy a teteje szép legyen.
A csokit összemelegítjük az olajjal, és rákenjük a tortára.
Sajnos a lecsorgatás nem lett mindenütt szép, de a torta ízére nem volt panasz.
Egy szép adventi éneket ajánlok Tímár Sárától. Jöjj, népek Megváltója! katt a képre.
Nagyon szeretem az Agapé műsorait. Most arról beszélgetnek, hogy Hogyan találjuk meg az ünnep mélységét lelkünkben? Katt a képre.


2025. december 4., csütörtök

Ismét a Lydia magazinban

 


        

A Lydia magazin egy keresztény nőknek szóló lap, amely évente kétszer jelenik meg sokezer példányban. Olyan régi a kapcsolatunk, hogy nem is emlékszem pontosan, hogy hogyan kezdődött. Azt meg végképp nem tudom már, hogy ki ajánlotta. Nagyon szeretem, mert olyan témákat érint, amelyek minden nőt foglalkoztatnak: feleség szerep, vagy éppen a szingli lét, gyereknevelés, vagy a kapcsolat az öreg szülőkkel. Szépség, belső értékek. Rendszeresen olvashatunk benne arról, hogy Jézus hogyan segített valakinek egy probléma megoldásában, és utat is mutat az örök élet felé. 

Szép kivitelezésű, igényes sajtótermék. Mottója: 

"Legyen közös összekacsintásunk ez a magazin, amely a mi történeteink tárháza, amikben felfedezhetjük Isten szerető kezének munkáit!" Gér-Bódiss Tímea főszerkesztő

Elő is lehet rá fizetni a honlapon keresztül, ahol több info is van: lydia.hu

Most két területen is közreműködtem. Egyrészt évek óta én írom a recepteket, másrészt egy rövid írásomat is közölték. Hálás vagyok Istennek ezért, mert Ő nyitott utat a számomra. 

Mindkét főszerkesztővel készítettem már riportot, itt és itt olvashatják. Rozgonyiné Krajcsir Sarolta már visszavonult, és átadta a helyét Gér-Bódiss Tímeának. Érdemes elolvasni mindkét cikket.

Továbbá szeretettel ajánlom az előző bejegyzést, melyben egy fiatal rock sztárral beszélgettem.

2025. december 3., szerda

Befolyásos férfiak a konyhában. Bemutatjuk Tatár Attilát, a Bagossy Brothers Company gitárosát

Tájak, ízek, Bagossy
A Bagossy Brothers Company egy könnyűzenei együttes. Kedvelem a zenéjüket, és amikor nemrég elém jött a tavalyi adventi videójuk, ahol templomokban is énekeltek, gondoltam, küldök nekik néhány könyvet a témában. Sajnos nem találtam postacímet. Ekkor azonban, Isten fantasztikus szervező, megláttam a meghívót, ahol lehet egyikükkel találkozni a városban. Nagyszerű délután volt!
A gimnázium színpados termében*

Különösebb titok nincs

Gyergyószentmiklóson született, de szülei átköltöztek hatodikos korában Gyömrőre. Attila jó tanuló volt, földrajz országos versenyt nyert gimis korában. Kiss Attila tanár úr készítette fel a monori gimnáziumban. Vele látható a képen.


Földrajz szakos középiskolai tanár lett, de ma már a zenélés a fő elfoglaltsága. Visszaköltözött a szülővárosába, egyike a zenekar alapítóinak. Nős, 3 gyermek édesapja. Sok ilyen példakép kellene.

:Nagyon köszönöm, hogy elfogadta a felkérésemet. Ahogy olvasgattam a riportokat, az a vélemény alakult ki bennem, hogy nagyon rendben vannak ezek a fiúk. Tavasszal 16 ezer ember előtt zenéltek az MVM Dome-ban. Percek alatt megtöltik a legnagyobb koncerttermeket is, mégsem „szálltak el”. Egyikük meg is állapította, hogy a bulvár számára nem érdekesek. Vagyis nincsenek nagy balhék. Mi a titka ennek? Van-e titok?

Tatár Attila, Ata: Nem ebben a témában szerveződött a zenekar, nem volt érdeklődésünk ebben a dologban. Ha buliztunk is, azt megtartottuk magunknak, nem jártunk annyira szórakozóhelyekre. Most pedig a zenekarban 30+os mindenki, megnősült, házas, gondolom, hogy túl vagyunk azon a koron, hogy balhékat csináljunk, de alapvetően senkinek sem ilyen a személyisége, hogy ilyesmiket csinált volna valaha. Különösebb titok nincs ezzel kapcsolatban.

Visszavágyott Gyergyóba

-Bejárta a világot, sok mindent csinált, de visszavágyott Gyergyóba. Ma is sokat van távol. Hogyan viszonyul ehhez a család?

Ata: Valóban én Gyergyóba vágytam hosszú éveken keresztül. Gyakorlatilag 12 éves koromban valami megérintett a nagyszülőknél való tartózkodás alatt, és azután ez valahogy beégett a lelkembe, hogy itt szeretnék élni Gyergyóban, és az volt a célom mindaddig, amíg ezt sikerült megvalósítanom. Egyrészt örülök, hogy sikerült ezt megvalósítani, másrészt azt éreztem a visszatérésem után, hogy itt a helyem és jó úton vagyok. Természetesen ez úgy alakult, hogy a munka miatt sokat vagyok távol, de ettől függetlenül úgy érzem, hogy itt van az otthonunk, az origo, a családi fészek. És hogy ők hogyan viszonyulnak ehhez? Mindig azt szoktam mondani, hogy ez is egy munkahely, de sokkal kevesebbet vagyok távol, mint egy kamionsofőr, de valóban vannak olyan időszakok, mondjuk a nyári időszakban, amikor kevesebbet vagyok itthon, illetve ami még talán nehézkesebb és talán látványosabb az, hogy szezonban, tavasszal és ősszel, amikor a gyerekek iskolába járnak, és hét végén lennének szabadok, akkor nekem el kell utaznom. Kevés a közös hét vége, ez inkább a nyári, illetve a téli időszakokra korlátozódik.

-Nagyon keveset nyilatkozik erről. Tudatosan védi a magánéletét, vagy nem kérdezik?

Ata: Igazából nem kérdeznek. Azt mindannyiunkról lehet tudni, hogy közben megházasodtak a zenekari tagok, volt, akinek gyereke született, ez nincs eltitkolva tudatosan, viszont nincs egyikünknek sem olyan közösségi média oldala, ahol a magánéletünkkel kapcsolatos dolgokat osztogatunk meg. Ez így alakult, nem tartottuk fontosnak ezt eddig.

...tenni kell a kapcsolatért

-Egy elejtett mondatából azért tudom, hogy szeretnek együtt sportolni a családdal. Említette Monoron, hogy átéltek egy rövid házassági válságot. Mi tartja meg most a házasságát? Elég-e a szerelem?

Ata: Sok időt töltöttünk a gyerekekkel a hegyekben, szabadban, túrázással, igyekeztünk megismertetni velük több helyszínt, több hegységet. Sokat kempingeztünk, jártuk a hegyeket itthon is, külföldön is.

A házassággal kapcsolatban pedig, minden házasságban vannak válságos időszakok, a mienkben is volt, de akkor még nem voltak gyerekeink hála Istennek, úgyhogy egyszerűbben át lehetett vészelni. A szerelem elég lenne, ha mindig tartana, de nyilvánvalóan másfajta kapcsolattá, másfajta érzéssé alakul át. Egy hosszan tartó kapcsolatnál is folyamatosan dolgozni kell, tenni kell a kapcsolatért, azért, hogy ezt túl élje.

Visszajövök

-Kedvenc dalom most a „Visszajövök”, melyben Kapu Tibor űrhajóssal zenélnek együtt, és iskolás kórusok is közreműködnek. Mi a története ennek az együttműködésnek?

Ata: Egy közös ismerősön keresztül szerveződött, aki a projektben részt vett. Ők kerestek meg minket, mert kiderült, hogy az űrállomáson van egy gitár, Tibi pedig tud gitározni, és akkor szóba jött, hogy elgitározhatna egy magyar dalt, felmerült a mi nevünk is még ez év januárjában, hogy lenne-e kedvünk részt venni. Hozzájárulnánk-e ahhoz, hogy a dalunkat eljátsszák az űrben. Természetesen igent mondtunk, hiszen ez egy nagy megtiszteltetés és egyedi lehetőség. Volt egy zoom-os meetingünk, egy beszélgetés, ahol interneten keresztül ismerkedtünk, átbeszéltük a dolgokat, segítettünk neki abban, hogy videón keresztül megtanulja gitározni a dalt úgy, ahogy ő is szerette volna, meg szerintünk is a legjobban hangzik. És aztán készült erről egy videóklip, amikor ő is sikeresen eljátszotta a dalát az űrállomáson. Ehhez még annyit, hogy jött egy ötlet, hogy a Kárpát-medence minden részéből legyenek benne diákok, ez legyen egy összkárpát-medencei megnyilvánulás, és a zenén keresztül egy kordokumentuma az űrbéli látogatásnak.

-Kordokumentum és egy nagyszerű, felemelő élmény lett.

Karácsony Gyergyóban

-Az adventi sorozat szép, istenes énekeket tartalmaz. Mennyi ebből a hagyomány tisztelete, és van-e személyes megélés?

Ata: Nyilván a karácsonyi albumunkra tetszik célozni. Mi nagyon-nagyon szeretjük a karácsonyt mindannyian a zenekarban, ezzel nem vagyunk egyedül, hiszen ez egy nagyon szép ünnep a magyar hagyományok között. És ez itt Gyergyóban, a fenyvesek hazájában, ahol hó szokott lenni a téli időszakban különösen szép, bár mostanában vannak hómentes időszakok. És a tél összekapcsolódik azokkal, és rengeteg olyan hagyomány él, amit még nagyapáinktól átörökítettünk, és még ma is tartjuk. A karácsony esti énekléseket, egymáshoz való betéréseket, a karácsonyi családi vacsorák, a töltött káposzta. Van sok olyan karácsonyi ének, amit leginkább a mi vidékünkön szoktak énekelni karácsonykor, és ezekből is próbáltunk szemezgetni a karácsonyi lemezre, és egy picit átdolgozva őket. Egyrészt archiválni, másrészt akár egy másfajta zenét hallgató generációnak is hallgathatóvá téve az volt a célunk, hogy örökítsük a dalokat, megismertessük más vidékek lakóival is.

-Egyik videóban láttam, hogy keresztet vetett a templomba lépés előtt. Hogyan tudja gyakorolni keresztény hitét ilyen, ha szabad így fogalmazni, zaklatott élet mellett?

Ata: Annak idején a nagyszüleinkkel jártunk inkább templomba, és ők tanították meg, hogy templomba lépéskor keresztet kell vetni, és ez a gyerekkoromból bennem maradt. Ugyanúgy, mint az esti lefekvés előtti imádság. Nem akarok képmutató lenni, ritkán járok templomba, de van hitem, és tisztelem a keresztény hagyományokat. Úgy gondolom, hogy egy esti imára, egy gondolatra mindig van idő, akárhol is van az ember, akármennyire intenzív is az élete. Zaklatottnak semmiképpen nem nevezném. Inkább azt mondom, hogy dinamikus.

-Bocsánat, nem szerettem volna megbántani. Dinamikus. Ez jobb szó, valóban.

Hogyan telnek mostanában a karácsonyi ünnepek Önöknél?

Ata: Mivel vannak gyermekeink, nyilvánvalóan köréjük és a család köré szerveződik a karácsony. Most már akkorák a gyerekek, hogy közösen díszítjük a fát, aztán közösen elmegyünk énekelni sötétedéskor a dédszülőkhöz, nagyszülőkhöz, családi barátokhoz. Aztán összegyűlik a család vagy nálunk vagy a család másik tagjánál, és közösen vacsorázunk, és éljük meg az ünnepeket. Aztán előfordul, hogy a barátaink közül egy nagy társaság éjfél után ismét megjelenik különböző helyeken, és mi is csatlakozunk hozzájuk és énekeljük az „Íme midőn mindenek” című karácsonyi éneket vagy pedig egy másik karácsonyi éneket, ezzel gyakorlatilag benézünk a barátokhoz, akik megvendégelnek, és ezzel a barátok is bevonódnak a közös ünneplésbe. 

-Katt a képre a videóért!

-Ez nagyon szép szokás. Mifelénk ezt kántálásnak mondják, de kiveszőben van sajnos. Ezt az éneket nem is ismertem. Itt a szövege:

A szűz szülé szent Fiát,

váltságunknak díját

jászolba helyezteté

szerelmes magzatját.

Jézus, József, Mária

Hogyha méltóztattok

Jöjjetek be énhozzám

szívemben szállástok.

Menzai emlékek

-Visszatérve az előadására. Ott elmondta, hogy annyira rossz volt az általános iskolai menzával kapcsolatos tapasztalata, hogy a gimnáziumban nem is fizetett be eleinte. Aztán változott a helyzet. Miért?

Ata:Az általános iskolai menzán nem a mi szánk íze szerint főztek. Az öcsémmel azt mondtuk, hogy inkább megmelegítjük otthon az anyu által főzött ételt, és nem szeretnénk az iskolában étkezni. A gimnáziumba is ezzel a tudattal érkeztem, viszont észrevettem, hogy nagyon sokan ott étkeznek, gyakorlatilag az egész iskola, és egyszer, amikor valaki helyett engem is becsempésztek az osztálytársaim a menzára, akkor rájöttem, hogy bizony ott nagyon jól főznek. Természetesen azért ott is voltak azok a tipikus menzás kaják, amiket ezért nem mindenki szeretett olyan nagyon, de azóta is nagyon jó érzéssel gondolok azokra az ízekre, ételekre, amiket csak ott tudtunk megkóstolni. Olyan volt például a vadas, ha jól emlékszem. Az volt a top kaja, az osztálytársaimmal mindig nagyon vártunk, és mindig néztük hét elején, hogy vajon lesz-e vadas. Abból mindig nagyon sokat tudtunk enni, mert finom volt.

-Én is gimis voltam, a menza nagy élmény volt, mi is szerettünk ott enni.

Taste of Transylvania, a gasztroünnep

Különleges érdeklődés fűzi a konyhaművészethez. 2014-ben már Ön is szervezett gasztroünnepet Gyergyóban. A Taste of Transylvania (Erdély ízei) nevű gasztroünnepet az Önök koncertje zárta. Hogyan és miért alakult ez így?

Ata: Gyerekkorom óta vonzódtam a különleges étkek és a nemzetközi konyha iránt, és folyamatosan szerettem főzőcskézni. Eleinte csak zacskós leveseket, de aztán később, amikor a vendéglátásban is volt szerencsém dolgozni hosszú évekig a világ különböző pontjain, így volt lehetőségem jobban belelátni az elkészítések módjába, változatos ízeket kóstolhattam, és valóban érdeklődöm a gasztronómia iránt. Felismertem, hogy a Gyergyó-vidéki székelyföldi konyhaművészet tartalmaz olyan különlegességeket, gyöngyszemeket, amelyeket érdemes megmutatni a világnak, és ennek érdekében szerveztük a „Gyergyói ízek régi és új köntösben” nevezetű rendezvényt, amelyről aztán egy könyv is megjelent. Ennek a szellemében készült aztán az „Otthontól fűtött tél” című könyv gasztronómiai része is. Kapcsolatban vagyunk a Taste of Transylvaniá-val is, zenéltünk is a rendezvényeiken, és együttműködünk, mondhatni baráti kapcsolatot ápolunk a szervezőkkel.

Otthontól fűtött tél

Tájak, ízek, Bagossy

-Az „Otthontól fűtött tél” című könyvüket olvasva az volt az érzésem, hogy van egy erős népművelői hajlam is a zenekarban. A személyes emlékek mellett a gyönyörű tájakat is bemutatják a könyvben éppen az Ön fotóin keresztül. Mintha a magyar megmaradás támogatása is cél lenne. Így kerülhetett be egyébként a népzene is a repertoárba. Tulajdonképpen a „Visszajövök” is erről szól. Jól látom?

Ata: Külhoni magyarokként úgy gondolom, hogy nyilván picit másként viszonyulunk a nemzetiséghez, vagy a nemzet fennmaradásához, a szükséges kulturális értékek átadásához. Szerintem ezt hozzuk magunkkal. Ebben a könyvben is az volt a cél, hogy a kis téli történetekkel leírjuk, és a jövő számára megmutassuk az itteni téli, karácsonyi hagyományokat és a recepteket is, megmutassuk azt a világot, amely itt, a Kárpátok bércei között még ma is él. Ez gyakorlatilag olyan szerves része a magyar kultúrának, mint bármi a mai Magyarország határain belül.

-A könyv második részében recepteket és csodálatos ételfotókat találunk. Mi a kedvenc étele? Szokott-e főzni?

Ata: Igen, elsősorban a mediterrán ételeket szeretem jobban, spanyol, olasz, közel-keleti ételeket, illetve a mexikói konyhát, ha a nemzetközi konyháról van szó, de természetesen ezeken kívül a magyar és a székelyföldi különleges recepteket, illetve azoknak az ételeknek az ízét szeretem leginkább.

-Olvastam, hogy egyik kedvence a savanyúkáposztalé leves. Receptjét megtaláltam az „Otthontól fűtött tél”-ben, el is készítettem. Nagyon ízlett nekünk is. Ide kattintva olvashatják.

Kedves Ata! Nagyon örülök, hogy megismerhettem, köszönöm a beszélgetést. További sok sikert és áldott karácsonyi ünnepeket kívánok Önnek és a zenekarnak.


.....

Ajánlott olvasmány és mások a kék linkekre kattintva:

Otthontól fűtött tél” című könyv, cd-k, ajándéktárgyak megrendelhetőek a bagossybrotherscompany.com címen keresztül .

Az ünnep”- című rövidfilmben megismerkedhetnek a zenekar ünnepi készülődésével, és hallhatják a dalaikat.

Riportok Tatár Atával:

-Gyermekkorában síbajnok is volt, ma is szereti a téli sportokat és a téli fotózást. Erről olvashatnak itt a SKI+-on egy riportban.

-A Romkat.ro internetes oldalon: Megmutatni a világot, amit Gyergyó adott nekünk. 

-A Magyar Konyha online oldalán: A Bagossy Brothers Company asztalánál

Fotók: Ágostonné, Barnáné Szentgyörgyvári Ágnes, Krizsanics Ágnes

*A fotón balra Kiss Attila, jobbra Barnáné Szentgyörgyvári Ágnes tanárnő, volt osztálytárs

2025. december 1., hétfő

Savanyúkáposztalé leves újra-és újragondolva. Ata kedvence




"Otthontól fűtött tél" a címe annak a gyönyörű könyvnek, amit a Bagossy Brothers Company nevű könnyűzenei együttes tagjainak közreműködésével adtak ki. Az első részben az erdélyi csapat tagjai vallanak gyerekkori és mostani élményeikről, régi és új karácsonyokról. Szinte látjuk a kis Tatár Atikát, amint vágyakozva áll a kirakat előtt, ahol egy igazi terráriumnak megfelelő üvegbúra-szerűség volt látható a kis hörcsögének. Szomorúak vagyunk, amiért a szülők nem lelkesednek annyira az ötletért, és együtt örülünk vele, amikor megpillantja a karácsonyfa alatt. Ki ne emlékezne hasonlókra a saját gyermekkorából? 
Tájak, ízek, Bagossy
Elképzeljük Kozma Zsombit, aki a pásztorjáték összes szereplője volt már, egyszer majdnem Mária is, de aztán lenyúlták a szerepét. 😇. Kedves, meleg szavak. Nagyon rendben vannak ezek a fiúk. Szokatlan ebben a szakmában. 
A beszámolók között Tatár Attila (Ata) csodálatos tájfotóiban gyönyörködhetünk  Gyergyó és környékéről. Hófödte tájak, meggörnyedt fenyők állnak őrt, és hirdetik a természet örök szépségét. 
Aztán a második részben recepteket találunk. Helyi és más ételek vonulnak fel Zsigmond András, a gyergyói Oxygén Restro étterem Executive Chef-je és a zenekar tagjainak keze nyomán. Őket is látjuk, amint szorgoskodnak, és persze kóstolgatnak. A kötet végén Madaras Alíz (D'Alice) édességeit és Fodor Mónika péksüteményeit csodálhatjuk.
A könyvben láttam ezt a finomnak ígérkező levest, és el is készítettem. Nem bántuk meg. Lesz újrázás Azért választottam ezt a sok finomság közül, mert ez Tatár Ata, a gitáros egyik kedvence, akivel riportot készítettem nemrég. A következő bejegyzésben olvashatják itt.
Savanyúkáposztalé leves újra-és újragondolva. Azért újragondolva, mert az eredeti recept nem krémleves, már ha ezeknél a népi ételeknél van egyáltalán eredeti, és azért még újra-és újra, mert a savanyú levét külön kínáltam a refluxom miatt. Nekem most nem jó a nagyon savas.
Ami azt illeti, vicces az elnevezés, mert elsőre azt gondolnánk, hogy ez valamilyen böjtös étel, közben meg egy gazdag húsleves. 😉
A könyvben gyönyörű az ételfotó. A tányér semleges alapon, mellette csak egy ágacska és egy pohár bor. Megpróbáltam ebben a stílusban lefotózni én is a levest, de akárhogy próbálkoztam, nem sikerült. Nem volt az enyém. Így a szokásos összevisszaság köríti. Ez van.
Hozzávalók:

30 dkg csontos sertéshús (oldalas)
20 dkg karajcsont
25 dkg sárgarépa
8 dkg zeller
savanyúkáposzta levelek és lé
30 dkg kolbász
1 ,5 liter víz
só, bors
Elkészítés: A húsokat a felaprított zöldségekkel együtt feltesszük főni 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Amikor megfőttek, a húsokat és a csontot kivesszük, 1 dl savanyúkáposztalével együtt szétturmixoljuk. A tölteléket kinyomjuk a bélből, gombócokat formázunk belőle, és kifőzzük a krémlevesben. Közben a káposztaleveleket megormózzuk. Ez egy erdélyi elnevezése annak a műveletnek, amikor a levél vastag erezetét levágjuk. Felcsavarjuk a leveleket, vékonyra vágjuk, és a tányér közepére halmozzuk. Rámerjük a forró levest, köré rakjuk a gombócokat. Aki eheti jó savanyún, az még öntsön hozzá levet. A receptben megadott arány 2 liter víz, 1 liter savanyúkáposzta lé.
Eredetileg disznóvágáskor főzték, és a kolbászhúsból vettek ki hozzá, de én így tudtam megoldani. 
Nagyon ízlett nekünk is. 
Advent első napja van. Még 24 nap karácsonyig. Éppen annyi, mint a fejezetek száma Lukács evangéliumában, amely a legrészletesebben mutatja be Jézus életét. Hiszen az Ő születésnapját ünnepeljük karácsonykor. Isten emberré lett egy kis csecsemő testében.  Ha minden nap elolvasunk egy részt, éppen végzünk addig. Én elkezdem. Ki tart velem?