2025. december 5., péntek

Zoé gesztenyés tortája zabpehelylisztes piskótával

 


Azt hiszem senkit sem lep meg a bejelentésem: hamarosan itt a karácsony. Már elkezdtem a próbasütést ezzel a finom gesztenyés tortával, mert a karácsonyi ízek, illatok között a gesztenye fő helyet foglal el a szívemben. Hála Istennek, már nem muszáj otthon főzögetni, bontogatni, darálni a gesztenyét,  lehet kapni natúr gesztenyemasszát is. Ezzel dolgoztam most. A piskóta a megszokott zabpehelylisztes, ami nemcsak előnyös a cukrosoknak, de finom is. Persze elkészíthető hagyományos piskótával is, a krémbe bárki tehet cukrot is édesítő helyett.
A Zoé nevet én találtam ki erre a piskótára. Z, mint zabpehely. Z, mint élet görögül. 

Hozzávalók: 

-piskóta:
6 tojás
másfél evőkanál 1:4 édesítő
3 evőkanál víz
7 evőkanál zabpehelyliszt (7 dkg)
1 teáskanál sütőpor
-krém:
1 gesztenyemassza
1 dl tejszín vagy zsíros tej
1 evőkanál rumaroma
ízlés szerint 1:4 édesítő
-máz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál olaj
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéből és az édesítőből kemény habot verünk. A végén belecsorgatjuk a vizet, és egyenként a sárgáját, de nem hagyjuk abba a habverést. Alacsony fokozaton szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Egy kis tepsit (23x18 cm) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és elegyengetjük. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc múlva mérsékeljük a hőfokot 150-re, és tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva hűtjük, majd ketté vágjuk.
A gesztenyemasszát villával összetörjük, és belekeverjük a többi hozzávalót. Én tejet tettem bele, mert a házi tej zsíros. A krémmel megtöltjük a tortát, és a tetejére is kenünk. Én a felső részt tettem alulra, hogy a teteje szép legyen.
A csokit összemelegítjük az olajjal, és rákenjük a tortára.
Sajnos a lecsorgatás nem lett mindenütt szép, de a torta ízére nem volt panasz.
Egy szép adventi éneket ajánlok Tímár Sárától. Jöjj, népek Megváltója! katt a képre.
Nagyon szeretem az Agapé műsorait. Most arról beszélgetnek, hogy Hogyan találjuk meg az ünnep mélységét lelkünkben? Katt a képre.


6 megjegyzés:

  1. This looks very good. Warm greetings from Montreal, Canada 😊 ❤️ 🇨🇦

    VálaszTörlés
  2. Azzal kezdeném, hogy csodaszépek a fotóid, igazi karácsonyi hangulatot árasztanak!! A torta pedig nagyon finom lehet, biztosan sok cukorbeteg örül majd a receptnek. A gesztenyét én is nagyon szeretem, és éppen a napokban vettem gesztenyemasszát, és még azt is feltüntették rajta hogy cukormentes, nem csak azt hogy natúr.

    Meghitt 2. Advent vasárnapot kívánok szeretettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm. Nektek is viszont kívánom.

      Törlés
  3. Nagyon finom lehet ez a gesztenyekrémes torta ! Gesztenyekrém vagy éppen püré nálunk is nagy kedvenc.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és mégiscsak karácsony táján készül vele valami nálunk, pedig biztos lehet év közben is kapni.

      Törlés