2025. március 13., csütörtök

Kossuth-kifli Váncza módra

 


A Kossuth kiflit másként ismerjük, itt egy kép arról, amit ilyen néven nevezünk:
Itt a receptje is, de a mostanit az Váncza-féle szakácskönyvben találtam, és tavaly már ez volt az ünnepi sütemény, csak elfelejtettem hozni a receptjét. Az egyik kifli elölről látszik, a másik hátulról. Ilyen volt az ünnepi asztal a Jókai bablevessel.

Hozzávalók a Váncza-féle Kossuth kiflihez:
-tészta: 
35 dkg liszt
20 dkg vaj
1 csomag (Váncza) sütőpor
1 citrom leve
3 tojás sárgája
3 evőkanál porcukor
-töltelék:
3 tojás fehérje
25 dkg porcukor
20 dkg őrölt dió
-tetejére:
tojás
tört dió
Elkészítés: A lisztben elkeverjük a sütőport és a porcukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a sárgáját és a citromlevet. Jól összegyúrjuk. Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromszög alakú darabokra vágjuk, megkenjük a töltelékkel. A töltelékhez a fehérjéket a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az őrölt diót, és kiflikké sodorjuk. Sütés előtt felvert tojással megkenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig.
Frissítés: Elfeledkeztem a fázisfotóktól. Most pótlom.


Kicsit rusztikus, de szerintem a kornak jobban megfelel, mint a felesleget termelő félhold alakú, bármilyen finom is. 
..............
Isten, áldd meg a magyart..., mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség! Ámen

Bibliás elmélkedés helyett álljon itt ismét ez a szép vers az ünnepre:

Túrmezei Erzsébet: Két hazám van
Két hazám van,
első és második hazám.
Mindkettőt szeretem.
A másodikat akkor igazán,
ha az elsőből él az életem.
A második a föld
és az első az ég.
A második a közel,
az első: nem tudom,
közel vagy messze még.
A második hazám
virágot ad nekem,
kenyeret ad nekem,
kaszanyéllel s építőkövekkel
miatta kérgezem a tenyerem.
Belémélyesztem az ekém vasát,
s terem.
De ha az első nem ragyogna rám,
nem volna más a második hazám,
csak sírverem.
Mert azt mondanám, hogy nem érdemes.
Rigó fütyülne, a pacsirta szárnya
dalterhesen nagyon magasan szállna,
a szép tavasz-világ
zengne, fakadna, bomlana.
Lüktetne fában, kőben és szívekben
az élet dallama,
mégis azt mondanám: nem érdemes.
Ugyan miér’,
Ha minden véget ér?
A lomb lehull, tavaszra jő a tél,
még a bimbóból is halál beszél.
De én nem mondom, hogy nem érdemes,
és töröm az ugart,
és mindegy nekem, akármeddig tart.
A téli fák csontujjaira is
békésen rámosolygok: majd kihajt.
A sír az egyik part,
és túl a másik part.
Itt véget ér,
itt akármeddig tart,
ott végtelen.
 Ez a hit jár velem.
Az Isten jár velem.
Húsvéti Isten és húsvéti hit.
Ugart török, vetek és aratok,
s fejem télben, tavaszban csüggedetlen
felemelem.
......................
És még egy gondolat: 
Minél magasabb igényeket támaszt számunkra a jelen és a jövő, annál nagyobb szüksége van az embernek a maga múltjára. (Han Fousastié)

2 megjegyzés:

  1. Finomat sütöttél az ünnepre!
    Annyira megtetszett a recepted és a kiflid, hogy most délután én is megsütöttem már 😊. Meg is kóstoltam, nagyon finom lett, roppanós, mégis omlós a tésztája, kicsit emlékeztet a torockói hamuzsákra.
    Ez a régi, 1936-os kiadású Váncza könyv nekünk is megvan, kiskoromban nagyon szerettem nézegetni, amikor Anyukámmal együtt sütni szoktunk belőle.
    Azóta itt nálam is megvan egy újabb, után nyomtatott példány belőle, minden ugyanolyan benne, mint az eredetiben.
    Holnap felteszem majd a képeimet.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy ízlett. M.Márti barátnőm is megsütötte, neki is ízlett.Én pontosan követtem a receptet, de vékonyabbra kellett volna nyújtani. Márti így is tett. Holnap majd meglátjuk a tiedet.

    VálaszTörlés