Ez csak egy ötlet. Krumpli helyett csicsókát főztem a levesbe, egyébként nagyon egyszerűen készült. Majdnem a "gyorsan finomat" kategória. Kicsit időigényesebb gombalevesek itt. és itt.
Hozzávalók:
egy marék tarhonya
olaj
1 teáskanál őrölt piros paprika
6 fej gomba
2 csicsóka
1-1,5 evőkanál reszelt zöldség
1 evőkanál vágott petrezselyem
Elkészítés: Egy kevés olajon megpirítjuk a tarhonyát, lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a paprikát, majd felöntjük vízzel. Belefőzzük a reszelt zöldséget, és hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott csicsókát is. Kicsit később a szeletekre vágott gombát. A végén a petrust.
A csicsóka nagyon egészséges zöldség. Hasonló a felhasználása a krumplihoz, bár nem is rokonok. Ráadásul a csicsókában vagy egy inulin nevű anyag, egy rost, amely lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal csökken az inzulin válasz, tehát cukorbetegeknek kiváló. A krumplit pedig inkább nem javasolják a cukrosoknak, mert gyors felszívódású. Órákig áztatják, hogy kioldódjon belőle a keményítő.
A csicsókának a héja is fogyasztható, sok receptben eleve nem is kell meghámozni. Nem is egyszerű a hámozása, bár már kikísérleteztek formásabb gumójú fajtákat is. Ez is az volt. Kislány koromban egészen girbe-gurba volt az alakja, csak nyersen ettük, és csak mostanában hallottam arról, hogy főzni is lehet. Így aztán sütöttem már félbe vágva, de lepénynek is készült. Nemsokára főzök egy krémlevest is.
Nagyon jól néz ki, finom lehetett! Milyen jó ötleted volt, a gombát házasítani a csicsókával. Ezt a barna héjút mi is szeretjük, ha lehet kapni, ezt vesszük.
VálaszTörlésMármint a barna gombát, ugye? Én is jobban szeretem, mint a fehéret. Zamatosabb.
TörlésNagyon finom levest főztél! Bevallom én még soha nem ettem csicsókát. :(
VálaszTörlésPedig érdemes megkóstolni. Ahogy írtam is a bejegyzésben, nagyon előnyös a cukrosoknak. Én szeretem is.
VálaszTörlés