Úgy is lett. Igaz, hogy kétszer is megsütöttem, mire úgy-ahogy meg voltam vele elégedve, de ez csak hasznára vált a családnak.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2,5 dkg vaj
1,5 dl tej
1 evőkanál cukor
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
--------
Elkészítés:
Fontos, hogy minden összetevő meleg legyen. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Én nem is tettem többet a tésztához, de még két evőkanállal nyugodtan tegyen bele az, akinek ez nem probléma. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, amelyben elkevertük a sárgáját. Alaposan kidagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük. Egy gyúródeszkára borítjuk, és kézzel kilapogatjuk kb 5 mm vastagra. A fenti képen látható módon egy csíkban rákenjük a lekvárt. Egy kanálról késsel a legkönnyebb. Ráhajtjuk a tésztát, megnyomkodjuk, levágjuk, és kicsit hengergetjük, hogy gömbölyű legyen. Utána megcsavarjuk, és a végén összefogjuk, hogy ne váljon szét. 5-10 percig még hagyjuk kelni, közben az olajat megmelegítjük. Ne legyen túl forró, mert akkor megég a fánk külseje, a belseje pedig nyers marad. Ha pedig nem elég meleg, akkor nagyon megszívja magát. Amikor az egyik fele megsült, akkor megfordítjuk, majd kiemeljük, és lecsepegtetjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fontos, hogy minden összetevő meleg legyen. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Én nem is tettem többet a tésztához, de még két evőkanállal nyugodtan tegyen bele az, akinek ez nem probléma. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, amelyben elkevertük a sárgáját. Alaposan kidagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük. Egy gyúródeszkára borítjuk, és kézzel kilapogatjuk kb 5 mm vastagra. A fenti képen látható módon egy csíkban rákenjük a lekvárt. Egy kanálról késsel a legkönnyebb. Ráhajtjuk a tésztát, megnyomkodjuk, levágjuk, és kicsit hengergetjük, hogy gömbölyű legyen. Utána megcsavarjuk, és a végén összefogjuk, hogy ne váljon szét. 5-10 percig még hagyjuk kelni, közben az olajat megmelegítjük. Ne legyen túl forró, mert akkor megég a fánk külseje, a belseje pedig nyers marad. Ha pedig nem elég meleg, akkor nagyon megszívja magát. Amikor az egyik fele megsült, akkor megfordítjuk, majd kiemeljük, és lecsepegtetjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Nagyon szépek lettek a fánkok és biztos nagyon finomak is voltak a jó kis szilvalekvárral!
VálaszTörlésNagyon jól sikerültek 😊.