Amikor férjhez mentem nagyon meglepődtem az első karácsonyi menün anyósoméknál: töltött káposzta, disznótoros. Szüleimnél ezek nem számítottak ünnepi ételeknek. Megértettem viszont, hogy faluhelyen ebben az időszakban tartják a disznótorokat, így kézenfekvő ezeknek az ennivalóknak a tálalása. Később megtudtam, hogy a mákos guba is karácsonyi ételnek számít egyes családokban. Ez nálunk mindig hétköznap került asztalra. De ahány ház annyi szokás. Most én is készítettem egyet, de kicsit ünnepélyesebben.
Hozzávalók:
10 kifli
1 liter tej+1 dl
10 dkg mák
20 dkg cukor+ 5 kanál a krémhez
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
2 csomag tejszínízű pudingpor
5 dkg vaj
Elkészítés:
Ha szikkadt a kifli, mint a meggyes gubánál, akkor akár 2 liter tejet is felvesz. Most elég volt fél, mert frisset használtam. A kifliket karikára vágjuk, és leöntjük a tejjel. A cukros mákkeveréket és a reszelt citromhéjat a kiflikhez adjuk, és kicsit összeforgatjuk.* Nagy méretű tortakarikát kicsit kivajazunk, és a tejes kifli felét beleöntjük. A másik felét más recepttel készítettem el. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Közben 5 dl tejet felforralunk, és hozzákeverjük a cukorral és tejjel elkevert pudingporokat. Besűrítjük a tűzön. Amikor kihűlt a mákos guba, ráöntjük a pudingot. Kis szemes mákkal díszítjük. (*A mákot a cukorral össze szoktam keverni, és kávédarálóban őrlöm meg 3 kanalanként.)
Hozzávalók:
10 kifli
1 liter tej+1 dl
10 dkg mák
20 dkg cukor+ 5 kanál a krémhez
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
2 csomag tejszínízű pudingpor
5 dkg vaj
Elkészítés:
Ha szikkadt a kifli, mint a meggyes gubánál, akkor akár 2 liter tejet is felvesz. Most elég volt fél, mert frisset használtam. A kifliket karikára vágjuk, és leöntjük a tejjel. A cukros mákkeveréket és a reszelt citromhéjat a kiflikhez adjuk, és kicsit összeforgatjuk.* Nagy méretű tortakarikát kicsit kivajazunk, és a tejes kifli felét beleöntjük. A másik felét más recepttel készítettem el. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Közben 5 dl tejet felforralunk, és hozzákeverjük a cukorral és tejjel elkevert pudingporokat. Besűrítjük a tűzön. Amikor kihűlt a mákos guba, ráöntjük a pudingot. Kis szemes mákkal díszítjük. (*A mákot a cukorral össze szoktam keverni, és kávédarálóban őrlöm meg 3 kanalanként.)
KÉRDEZ A GYERMEK
17MÁR
Szeretetteljes, áldott Karácsonyt kívánok! :)
VálaszTörlésKöszönöm, neked is.
VálaszTörlésNagyon finom a mákosguba torta!
VálaszTörlésKedves verset találtál - tanulságos. :)
Kissé megkésve kívánok áldott, békés ünnepet!