2024. augusztus 31., szombat

Máktorta. Tej-tojás-gluténmentes. Hozzáadott cukormentes

 



Igazából lepény, és már van egy hasonló recept a blogon, de most kicsit módosítottam az összetevőkön. Szintén egy közösségi alkalomra vittem. Ezúttal lelkész barátaink hívtak meg bennünket egy nyárbúcsúztató sütögetésre. Elég sokan eljöttek a kollégák közül, nagyon jó hangulatban telt a délután. Kiderült, hogy senkinek nem kellett mindenmentesen táplálkoznia, de azért cukorbeteg volt. Szóval jól jött a sütemény.  
Hozzávalók:


30 dkg darált mák
10 dkg zabpehelyliszt+1 dl víz
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál 1:4 édesítő
(1 mokkáskanál őrölt fahéj)
2 nagy alma
3 teáskanál útifűmaghéj
160 ml víz
60 ml citromlé
1 citrom reszelt héja
8 dkg kókuszolaj
..............
2 nagy őszibarack

Elkészítés: 
Az útifűmaghéjat beáztatjuk 160 ml vízbe, és hagyjuk megduzzadni. Közben meghámozzuk, és lereszeljük az almát, és a citrom héját. Kifacsarjuk a levét.  Az őszibarackot leforrázzuk, és lehúzzuk a héját. Szeletekre vágjuk úgy, hogy középen ketté vágjuk, kiemeljük a magját. 
 A száraz anyagokat összekeverjük, majd egyneművé dolgozzuk a többi összetevővel. Mivel van, aki nem bírja a fahéjat, most kihagytam, de jót tesz neki egyébként. 
Kizárólag erre a célra vettem kókuszolajat. Tavaly teljesen kemény volt, most azonban folyósan kaptam. A hűtőben viszont később teljesen megszilárdult. 
Mivel a zabpehelyliszt jobban igényli a vizet, mint a rizsliszt, egy dl vízzel lazítjuk a tésztát. Egy kerámia tálat kibélelünk sütőpapírral, megkenjük kókuszolajjal, és rárakosgatjuk az őszibarack karikákat. A tésztát ráöntjük, és jól elegyengetjük, hogy ne maradjon lyuk sehol. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15-20 perc múlva mérsékeljük a hőfokot 180-ra, és tűpróbáig sütjük. 30-40 perc összesen. Kivesszük a sütőből, a szélénél egy késsel vagy hústűvel meglazítjuk, és kiborítjuk egy deszkára, majd mindjárt visszafordítjuk egy rácsra, és ott hagyjuk kihűlni. Izgultam, hogy nem esik-e szét, de egyben maradt, csak kicsit bénáztam, és a tál megnyomta a sütemény szélét, amikor leemeltem, de ki lehetett igazgatni. 
Bibliás elmélkedés:
Aki rendszeresen olvassa a blogot, az tudja, hogy felnőtt kori megtérők vagyunk. Nem neveltek hitben. Bár két templom is közel volt az iskolámhoz, soha nem jutott az eszembe, hogy miért vannak ott ezek az épületek, vajon mit csinálnak benne az emberek. Egyetemista koromban egyszer kerestem csak meg a lelkészt, Laci bácsit, akinek a fiával egy osztályba jártam. Egy kötelező olvasmányhoz kellett bibliai segítség. Kár, hogy akkor nem próbált meg a hit felé terelgetni. Később aztán, amikor először megjelentem a templomban, gyakran meglátogatott, és nagyon sokat segített a hit útján. A képre kattintva bejön egy beszélgetés velünk a megtérésünkről. Érdemes megnézni, ha még valaki nem látta. 

Szóval nem sok fogalmam volt arról, hogy mire is valók a lelkészek. Eszembe se jutott, hogy bármilyen problémával hozzájuk forduljak. Teljesen kimaradt a hit fiatal életemből. Egy házassági válság mutatta meg, hogy mennyire törékeny az élet, és mennyire nagy szükségünk van az Alkotóra, a Teremtő Istenre, aki formált, és jobban tudja, hogy mi a jó nekünk, mi a hasznos, az előre mutató. Hogyan lehet a törött darabból egész.
Photo by Riho Kitagawa on Unsplash

Van egy japán technika,a  kintsugi. Az eltört edényeket nem dobják ki, hanem összeragasztják, és aranyfestékkel emelik ki a ragasztás helyét. Nem kell tehát szégyellnünk, ha bajba kerül az életünk, a házasságunk, mert Isten, a nagy Mester össze tudja illeszteni a darabokat, és az arany szín rá emlékeztet. 
A lelkészek, papok tudnak abban segíteni, hogyan gyógyuljanak meg a lelki sérüléseink, töréseink. Tudnak segíteni abban, hogy hogyan hívjuk be Istent a fájdalmas részeinkbe, hogy újra ép legyen. 
Van egy olyan nézet, hogy az allergiák jelentős része is lelki eredetű. Kimerültség, kiégés is okozhatja, és van rá gyógyulás. Talán még világi szinten is. 
"Hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítalak, és te dicsőítesz engem."-mondja Isten az 50.zsoltár 15.versében.




2024. augusztus 30., péntek

Fügelikőr indul



Már tavaly is készítettem fügelikőrt, de mindjárt az elején beletettem a fűszeres szirupot, és végigizgultam a két hónapot, hogy nehogy felforrjon, mert kiderült, hogy csak az alkoholt kellett volna hozzáadni az elején, esetleg még a fűszereket. Úgyhogy most módszert változtattam, és csak vodkát öntöttem a fügéhez. Még lehet, hogy a fűszereket beleteszem, de egyelőre ebben áznak. Kicsi a fügefánk, de csak egyik lányunk szereti a fügét, a likőrt tavaly egy rokon kapta meg. Idén is neki szánom. 

5 fügét feldaraboltam, és fél liter Royal vodkát öntöttem hozzá. Lezártam, és a hűtőben pihen. A második kép az indulás augusztus 23-án, a felső pedig most, 30-án készült. 



A tavalyi kész likőrről itt olvashatnak. Kíváncsi vagyok, hogy idén is megkocsonyásodik-e. 
2023-as fügelikőr


2024. augusztus 24., szombat

Töltött cukkini

 



Szeretjük a cukkinit. Nagyon hálás, mert édesen és sósan is készíthető, bár idén még sütibe nem tettem. Egyébként sem főztem belőle sokszor. Nem tudom, hogy mi az oka, de alig látok a piacon. Talán a nagy meleget nem bírja, de az uborka is hasonló időjárást igényel, mégis sok van belőle. Nem frissek a képek, csak elfelejtkeztem róluk. Remélem, hogy másutt bőségesebb a cukkini termés, és nem lesz gond az elkészítésével. Nem tudok mennyiséget megadni, mert nem mértem most semmit. 

Hozzávalók: 


Két kisebb cukkini
30-410 dkg darált hús
olaj
1-2 tojás
só, bors
reszelt sajt
tejföl

Elkészítés: A cukkiniket kivájjuk. A húst sózzuk, borsozzuk, és egy kevés olajon megpirítjuk. A kivájt belet is hozzáadjuk. Megtöltjük hússal a "csónakokat", és rákenjük a sajt és tejföl keverékét. Egy kerámia tálba vagy tepsibe tesszük őket, kis vizet teszünk alá, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Ha nem találjuk elég zsengének a cukkinit, akkor várjuk meg, hogy puhuljon egy kicsit a sütőben, és úgy tegyük rá a sajtos keveréket. 

Őrült meleg van. Nem is emlékszem, hogy augusztusban mikor volt ilyen hosszú távon ekkora hőség. Vagy csak én felejtettem el?

Imádkozzunk!

Imádság szárazság idejére: 

Istenünk, Mindenható jó Atyánk! 

Tudjuk, hogy a te hatalmadban van az időjárás, és úgy rendeled annak változásait, ahogy akarod. Azt is belátjuk, hogy nem törődtünk a földünkkel jó gazdaként, amint parancsoltad, hanem kihasználtuk erőforrásait, önző módon éltünk és élünk ma is, de megvan sokunkban a jó szándék arra, hogy változzunk, takarékosabban éljünk. Kérünk, hogy vedd le rólunk a kánikula ilyen nagy csapását, mert sokan már attól tartanak, hogy idén sem lesz mit aratniuk, kiszárad minden. 

Adj bölcsességet a világ vezetőinek, hogy legyenek készek ők is a változásra, ne csak a profitot nézzék, hanem gondoljanak a jövőre. 

Kérünk, hallgasd meg imádságunkat, és bocsásd meg bűneinket szent Fiadért, Jézus Krisztusért.Ámen

2024. augusztus 22., csütörtök

Zakuszka padlizsánnal

 

A hentesüzlet tulajdonosa, ahova járunk, erdélyi származású. Rendszeresen kapható rahát, burduf túró (ez nem tudom, mi), és egyéb ott gyártott termék. Egyszer leemeltem a polcról egy üveg piros valamit próbaképpen. Zakuszka volt, és annyira ízlett, hogy azóta többször is veszek.

Most találtam hozzá receptet is Dragomán György fb oldalán. Az üvegen nem néztem meg a hozzávalókat most, csak főzés közben jutott eszembe, és szomorúan láttam, hogy répa is kellett volna bele,
de már nem tettem hozzá. Majd legközelebb. Hiányzott a kicsit édeskés íz, amit a répa adott volna. Így egy kevés édesítővel oldottam meg. Finom volt így is. Katalin írja.a répát,  de csak később néztem meg ezt a receptjét. 
Elvileg 1:1 arányban kellenek a fő alapanyagok, de volt némi eltérés.

Hozzávalók:

58,5 dkg pritamin paprika tisztítva
49,3 dkg vöröshagyma 
1 kg padlizsán nyersen, de sütés után 42dkg-ra zsugorodott a mennyiség
A padlizsán sütés és lecsöpögtetés után

5 paradicsom
1 mokkáskanál őrölt feketebors
10-15 szem egész fekete bors
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál 1:4 édesítő
Elkészítés: Nagyjából tehát fél kg paprika, hagyma, padlizsán, paradicsom került bele. A zöldségeket ledaráljuk. A padlizsánt parázson kellene megsütni, ennek hiányában megfelelt a sütő is. Nem kell ledarálni, elég szétnyomkodni .  Annyi olajon, hogy bőven ellepje, elkezdjük sütni a hagymát. Legközelebb nem fogom ledarálni, mert sok levet enged így, és inkább főtt, mint pirult, de így szerepelt a receptben.
Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. 
Kenyérre kenve fogyasztjuk, nem tudom, hogy más felhasználása van-e. Készítik még erdei gombával, de babbal is. 


Zakuszka babbal. katt a szövegre a receptért

2024. augusztus 16., péntek

Kenyérreceptek augusztus 20-ra

 





Az ember gyanútlanul elmegy vendégségbe, és egy üveg kovásszal jön vissza, pedig már egyszer megfogadta, hogy többé nem kísérletezik vele. Csakhogy a vendéglátó a lánya, aki éppen egy kovászos kenyér tanfolyamról jött, és anyukájának félretett egy adaggal. Ugye, hogy így már egészen más? Az utasításoknak megfelelően elkészítettem a kenyeret, de sajnos elveszett a recept, ezért csak a képet tudom mutatni, de elhihetik, hogy nagyon finom volt.

Ide gyűjtöttem kárpótlásul néhány kenyérreceptet az ünnepre, mert az egyházak ilyenkor azért az aratást, az új kenyeret is megköszönik Istennek, nemcsak államalapító Szent Istvánra emlékezünk. 

Barna kenyerem. Ezt sütöm leggyakrabban. 

.........


Magos kifli, zsemle kenyértésztából







.........

Augusztus 20 a magyar államalapítás és az új kenyér ünnepe. Gyönyörű írást találtam erről az evangélikus.hu-n Horváth Bolla Zsuzsannától. 
Jézus azt mondta nekik: 
"Én vagyok az élet kenyere, aki énhozzám jön, nem éhezik meg, és aki énbennem hisz, nem szomjazik meg soha." (János evangéliuma 6. rész 35. vers)
Részlet:
"Az Újszövetségben... a kenyér jóval többet jelent, mint az asztalunkra kerülő mindennapi ételt. Ha elkezdjük lapozni az evangéliumokat, már Jézus szolgálatának elején találkozunk a kenyérrel való kapcsolatával: a kenyér ugyanis a kísértő ördögi eszköze is lehet. Ha csak az anyagiakra figyelünk, ószövetségi emberként, az egyensúly megbomolhat az életünkben. Ilyenkor jó, ha szem előtt tartjuk a jézusi választ: „Nemcsak kenyérrel él az ember…” (Mt 4,4)
Jézus imádsága, amelyet ránk hagyott, megmutatja a helyes sorrendet és értékrendet. A Miatyánkban a kenyérért való fohászkodás nem az első kérés. Isten országának rendjében először Istent kell magunk előtt látnunk, őt kell a középpontba helyeznünk. Ezután lehet megfogalmazott kérésünk a testünket éltető táplálékért, a ráadásként kapott kenyérért (Mt 6,11; Lk 11,3)."
......................................................................................................................................................................
Kenyér a testnek: 
"Gyermek voltam, meg is öregedtem, de nem láttam, hogy elhagyottá lett az igaz, sem azt, hogy gyermeke koldussá vált." (koldus=kenyérkéregető. Károli fordítás) Zsoltárok könyve 35.25)
"Ha az Úr nem építi a házat,
hiába fáradoznak az építők
ha az Úr nem őrzi a várost,
hiába vigyáznak rá az őrök.
Hiába keltek korán
és feküsztök későn:
fáradsággal szerzett kenyeret esztek,
De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget." (Zsoltárok 127.1-2)
Kenyér a léleknek:
"Én vagyok az élet kenyere- mondja Jézus-, aki énhozzám jön, nem éhezik meg, és aki énbennem hisz, nem szomjazik meg soha." (János evangéliuma 6.35)

2024. augusztus 15., csütörtök

Hentestokány pulykahúsból

 

A Mesterszakácsok receptkönyvét 1985-ben adták ki, de nem emlékszem, hogy nézegetésen kívül használtam-e valamire. Most újra a kezembe került, és megakadt a szemem a hentes tokányon. Eredetileg sertés lapockából készítik, de én pulykamedált használtam.
Nézelődtem még itt-ott, hogy ki hogyan készíti, mert tapasztalatom szerint ezeknek a klasszikusoknak is ezer változata van. Nagyon sok különbséget nem találtam, bár én végül lényeges változtatást eszközöltem, de nem jószántamból.

Hozzávalók:
0,6 kg pulykamedál
2 szelet füstölt szalonna
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis paradicsompüré
só, bors
2 savanyú uborka
(sonka)

Elkészítés: 

A húst csíkokra vágjuk. A szalonna zsírját kiolvasztjuk, majd megfonnyasztjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a húst, és megforgatjuk, fehéredésig sütjük. Ekkor gyorsan elkeverjük benne a felaprított fokhagymát, felengedjük egy kis vízzel, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg elfőtte a levét. Kis vizet adhatunk hozzá, majd a paradicsompürével dúsítjuk, és készre főzzük. A végén kerül bele a felaprított uborka. Itt tarhonyával kínáltam, de jó hozzá a galuska vagy a főtt krumpli is. 

Az a változtatás, hogy húsos szalonnával kellene kezdeni, de volt a neten olyan blogger, aki füstölt szalonnát használt, és a végén adott hozzá egy kis sonkát. Én is emellett a megoldás mellett döntöttem, mondván, hogy két kiváló sonkaszelet pihen a hűtőben, éppen jó lesz ehhez a finomsághoz. Sajnálatos módon azonban az ígéretes hozzávaló egy szendvicsben végezhette, mert mire odajutottam, már nem találtam sehol. 


2024. augusztus 14., szerda

Jézus és a szerelem című filmben

 



A kép a Jézus és a szerelem című film forgatásán készült. Most a Bizony, Isten youtube csatornán elkezdtek kimaradt részeket feltölteni. A linken látható a legújabb rész, melyben velem beszélget Mező Misi, a főszereplő. Nagyon jó sorozat. Különböző élethelyzeteket mutatnak be. Szakértők is segítik a jobb megértést. https://www.youtube.com/watch?v=BZ1-SGAyLso


2024. augusztus 11., vasárnap

Szilvás-diós szelet. Tojásmentes

 

Kicsit úgy néz ki, mint egy morzsasüti, pedig az alján egy tömörebb süteményréteg van. A tészta is hasonlít, de több benne a margarin. 

Hozzávalók:
1 teáskanál útifűmaghéj
.........
20 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
fél csomag sütőpor
1 mokkáskanál őrölt kardamom
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet só
édesítő vagy cukor ízlés szerint
15 dkg puha margarin
Elkészítés: Az útifűmaghéjat 80 ml vízben hagyjuk megduzzadni. A száraz anyagokat összekeverjük, elmorzsoljuk benn a margarint, és összegyúrjuk a maghéjjal. Egy kerámia tepsi aljára nyomkodjuk, megrakjuk félbevágott szilvával, és 200 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. 


Utána megszórjuk darált dióval, és 10 percre visszatesszük a sütőbe. 

Ha jobban belegondolok, készíthettem volna hozzá egy kis sodót is, mint az áfonyás morzsasütinél.



2024. augusztus 9., péntek

Húsgolyók mártásban

 

Svéd húsgolyókba "botlottam", ez adta az ötletet ehhez a finom ebédhez. Ez viszont egy másik étel, annyi a változtatás rajta. 

Hozzávalók:
-húsgolyó:
kb 30 dkg darált pulykamedál
fél vöröshagyma finomra vágva
1 tojás
kb 1 dl zsemlemorzsa
só, bors
fél mokkáskanál szegfűszeg és ugyanannyi fahéj
...............
olívaolaj
vaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál reszelt zöldség
tejföl
Elkészítés: A húst összedolgozzuk a hozzávalóival, kicsit pihentetjük, majd olívaolaj és vaj keverékében gyorsan körbesütjük. Kivesszük egy tányérba, és a visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük 2 dl vízzel, és hozzáadjuk a reszelt zöldséget. Mivel nekem nincs és nem is lesz alaplevem, így oldottam meg. Ez az alaplé egy új elem, de én jól megvagyok nélküle. Sózzuk, borsozzuk, tehetünk bele az előző fűszerekből is. A húsgolyókat ebben főzzük még fedő alatt 10-15 percig. Kukoricás rizzsel vagy krumplipürével kínáljuk. 

Bibliás elmélkedés:

Amikor először hallottam a skandináv gyermekrablásokról, akkor alig akartam elhinni. Nem arról van szó, hogy bűnbandák támadnak meg gyerekeket, és elviszik őket rabszolgának, hanem arról, hogy a norvég Barnevernet nevű gyermekvédelmi hatóságok mondvacsinált okokkal elveszik bizonyos szülőktől a gyerekeket, és nevelőszülőkhöz adják ki őket. Ez a jelenség már Svédországban is elindult. Az okok változatosak, de többnyire  semmiképpen sem indokolják ezt a szigorú fellépést. Egy norvég-román házaspár esete volt az első, amiről olvastam. Kiderült, hogy  családban néha elfenekelik a gyermekeket, amit Norvégiában, de Magyarországon is egyébként törvény tilt. Csakhogy ott ezért a családtól elvették mind az öt gyermeküket, köztük a három hónapos, kizárólag szoptatott babát is. Ez nyilvánvalóan sokkal nagyobb trauma, mint a testi fenyítés enyhébb formái.  Óriási nemzetközi felháborodás volt, melynek hatására nagy sokára visszakapták a gyerekeket, és a család azonnal Romániába költözött. Szabados Ádám teológus többször írt erről a blogjában. 
Itt olvashatóak a cikkek. Katt a kék szövegre:

"Keresztény európai polgárokként a biológiai családot olyan intézménynek tartjuk, melynek egységét csakis a legsúlyosabb esetekben szabad állami eszközökkel szétszakítani, és akkor is nagy gondossággal és megfelelő eljárásban. Ezzel a levéllel egyrészt a Bodnariu család gyors újraegyesítése mellett szeretnénk kiállni, másrészt annak a véleményünknek szeretnénk hangot adni, hogy a Barnevernet jelenlegi működését a szüleiktől elszakított gyermekek érdekében sürgősen felül kell vizsgálni."
Sajnos nagyon gyakori, hogy vallásos (keresztény vagy akár muszlim) családok gyermekeit veszik el, és azonos nemű pároknak adják oda. Nem Szomáliában, nem Pápua Új-Giuneában, hanem Európa egyik leggazdagabb, és legfejlettebb országában. 
Persze azt gondoljuk, hogy ez Magyarországon nem történhet meg. Nem tudjuk, de sajnos az a tapasztalat, hogy ami a fejlettebb országokban elindul, az előbb vagy utóbb nálunk is elkezdődik. Ezt a bejegyzést azért írtam, hogy imádkozzunk a magyar családokért. Is.
Ezt az imát az interneten találtam: 

"Tartsd meg szereteted által
a család egységét minden pillanatban..."

IMA A CSALÁDOKÉRT:

Ó, Jézus, add, hogy családjainkban
Béke és egyetértés uralkodjék,
Hogy tiszteletben tartsák az imát
És Isten törvényét,
És hogy a törvény megtartása
Ennek szeretetét is jelentse.
Ó, Jézus, élj úgy
Minden keresztyén családban,
Amint egykor Názáretben éltek.
Tartsd meg szereteted által
a család egységét minden pillanatban,
És az örökkévalóságban.
Oltalmazd, Ó, Jézus
Azt a családi békét,
Amely egyedül képes megenyhíteni,
Az élet keserűségeit.
ÁMEN

2024. augusztus 7., szerda

Befőzünk!

 

Gondoltam, hogy kezdő olvasóknak írok egy újabb bejegyzést arról, hogy én hogyan teszem el télire a gyümölcsöket kompótnak.  Meggybefőzés itt olvasható., bár nem ennyire részletes, de a cseresznye és a szilva is hasonló.

Nagyon szépen termett a körte a telken. Három fa is van. Eddig csak éppen hogy találtunk rajtuk termést, de most kedves barátunk jól megmetszette őket, és roskadásig vannak. Sajnos kettőn foltok vannak a körték héján, de belül nem, úgyhogy vastagon levágva felhasználom azokat is. Eddig a felső képen látható mennyiség kétszeresét raktam el, de még mindig van. 

Innen indultam. 

 Az üvegeket alaposan elmosom használat után, de befőzéskor is, és mikróban csírátlanítom 2-3 percig.

A fedőket pedig forralom néhány percig. Sok üveget kaptam most a szomszédoktól, úgyhogy van mindenféle. Nem tudom, hogy hova tűnnek el a régiek, de gyanítom, hogy a rokonoknál, akik néha kapnak kóstolót, de elfelejtik visszaadni az üvegeket. Nem baj, van utánpótlás.
Alapos mosás után egy tálba rendezem a gyümölcsöt, és nylonnal letakart asztalon dolgozom. Egyik adagnál a férjem is segített, ő hámozót használ, de nekem a kis éles kés vált be. 
A meghámozott körtéket ecetes vízbe dobom, majd egy vágódeszkán nagy késsel négyfelé vágom, és kiskéssel kimetszem a magházat, és a szártól kiinduló kemény részt. Majd vissza az ecetes vízbe. Az ecet elvileg azért kell, hogy ne barnuljon meg a gyümölcs. 


Egy üveget megtöltök körtével, felöntöm vízzel, és annak alapján megsaccolom, hogy összesen körülbelül mennyi víz kell, és azt egy lábasba töltöm, és felforralom. Én 1:4 édesítőt használok, de cukorral is ugyanígy dolgoztam. Ízlés szerint adagolom az édesítőt, a körtéhez nem kell sok, mert magában is édes. Régebben üvegenként dobtam a vízbe a gyümölcsöt, most egy tálnyi adagot dobok bele, de előtte leöblítem róla az ecetes vizet. 


Az üvegeket egy vaslapra helyezem, hogy ne pattanjanak meg a forró víztől.

Megvárom, amíg felforr a gyümölcs leve, majd üvegekbe szedem a benne lévő körtéket, ráöntöm a forró vizet, rácsavarom a fémtetőt, és fejjel lefelé száraz dunsztba teszem. Ehhez egy ládát kibélelek újságpapírral és meleg pléddel. Másnapig hagyom benne. Van, aki megvárja, hogy kihűljön, és csak akkor szedi ki őket a ládából. Mostanában nem használok tartósítót a fémtetőhöz. Nem szoktak megromlani a befőttjeim, de az igazsághoz tartozik az, hogy levisszük a telek pincéjébe őket, mivel itt meleg a kamra.  Itt írok erről. Tartok azért otthon tartósítót, például tavaly megromlott a tkemali egy része, úgyhogy idén tettem bele egy keveset. 
A körtebefőttet magában is esszük, de sültekhez is kiváló. 
Idén kísérleteztem körte savanyúsággal. Hamar felbontottuk, finom volt, talán még lesz ismétlés.