2024. augusztus 9., péntek

Húsgolyók mártásban

 

Svéd húsgolyókba "botlottam", ez adta az ötletet ehhez a finom ebédhez. Ez viszont egy másik étel, annyi a változtatás rajta. 

Hozzávalók:
-húsgolyó:
kb 30 dkg darált pulykamedál
fél vöröshagyma finomra vágva
1 tojás
kb 1 dl zsemlemorzsa
só, bors
fél mokkáskanál szegfűszeg és ugyanannyi fahéj
...............
olívaolaj
vaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál reszelt zöldség
tejföl
Elkészítés: A húst összedolgozzuk a hozzávalóival, kicsit pihentetjük, majd olívaolaj és vaj keverékében gyorsan körbesütjük. Kivesszük egy tányérba, és a visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük 2 dl vízzel, és hozzáadjuk a reszelt zöldséget. Mivel nekem nincs és nem is lesz alaplevem, így oldottam meg. Ez az alaplé egy új elem, de én jól megvagyok nélküle. Sózzuk, borsozzuk, tehetünk bele az előző fűszerekből is. A húsgolyókat ebben főzzük még fedő alatt 10-15 percig. Kukoricás rizzsel vagy krumplipürével kínáljuk. 

Bibliás elmélkedés:

Amikor először hallottam a skandináv gyermekrablásokról, akkor alig akartam elhinni. Nem arról van szó, hogy bűnbandák támadnak meg gyerekeket, és elviszik őket rabszolgának, hanem arról, hogy a norvég Barnevernet nevű gyermekvédelmi hatóságok mondvacsinált okokkal elveszik bizonyos szülőktől a gyerekeket, és nevelőszülőkhöz adják ki őket. Ez a jelenség már Svédországban is elindult. Az okok változatosak, de többnyire  semmiképpen sem indokolják ezt a szigorú fellépést. Egy norvég-román házaspár esete volt az első, amiről olvastam. Kiderült, hogy  családban néha elfenekelik a gyermekeket, amit Norvégiában, de Magyarországon is egyébként törvény tilt. Csakhogy ott ezért a családtól elvették mind az öt gyermeküket, köztük a három hónapos, kizárólag szoptatott babát is. Ez nyilvánvalóan sokkal nagyobb trauma, mint a testi fenyítés enyhébb formái.  Óriási nemzetközi felháborodás volt, melynek hatására nagy sokára visszakapták a gyerekeket, és a család azonnal Romániába költözött. Szabados Ádám teológus többször írt erről a blogjában. 
Itt olvashatóak a cikkek. Katt a kék szövegre:

"Keresztény európai polgárokként a biológiai családot olyan intézménynek tartjuk, melynek egységét csakis a legsúlyosabb esetekben szabad állami eszközökkel szétszakítani, és akkor is nagy gondossággal és megfelelő eljárásban. Ezzel a levéllel egyrészt a Bodnariu család gyors újraegyesítése mellett szeretnénk kiállni, másrészt annak a véleményünknek szeretnénk hangot adni, hogy a Barnevernet jelenlegi működését a szüleiktől elszakított gyermekek érdekében sürgősen felül kell vizsgálni."
Sajnos nagyon gyakori, hogy vallásos (keresztény vagy akár muszlim) családok gyermekeit veszik el, és azonos nemű pároknak adják oda. Nem Szomáliában, nem Pápua Új-Giuneában, hanem Európa egyik leggazdagabb, és legfejlettebb országában. 
Persze azt gondoljuk, hogy ez Magyarországon nem történhet meg. Nem tudjuk, de sajnos az a tapasztalat, hogy ami a fejlettebb országokban elindul, az előbb vagy utóbb nálunk is elkezdődik. Ezt a bejegyzést azért írtam, hogy imádkozzunk a magyar családokért. Is.
Ezt az imát az interneten találtam: 

"Tartsd meg szereteted által
a család egységét minden pillanatban..."

IMA A CSALÁDOKÉRT:

Ó, Jézus, add, hogy családjainkban
Béke és egyetértés uralkodjék,
Hogy tiszteletben tartsák az imát
És Isten törvényét,
És hogy a törvény megtartása
Ennek szeretetét is jelentse.
Ó, Jézus, élj úgy
Minden keresztyén családban,
Amint egykor Názáretben éltek.
Tartsd meg szereteted által
a család egységét minden pillanatban,
És az örökkévalóságban.
Oltalmazd, Ó, Jézus
Azt a családi békét,
Amely egyedül képes megenyhíteni,
Az élet keserűségeit.
ÁMEN

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a svéd húsgolyót, ügyesen elkészítetted!
    Az elmélkedésed igen elgondolkodtató...

    VálaszTörlés
  2. Finom, pikáns ízesítésű ebédetek volt!
    De nagyon elszomorító, hogy hová jutott az emberiség....

    VálaszTörlés