2024. augusztus 22., csütörtök

Zakuszka padlizsánnal

 

A hentesüzlet tulajdonosa, ahova járunk, erdélyi származású. Rendszeresen kapható rahát, burduf túró (ez nem tudom, mi), és egyéb ott gyártott termék. Egyszer leemeltem a polcról egy üveg piros valamit próbaképpen. Zakuszka volt, és annyira ízlett, hogy azóta többször is veszek.

Most találtam hozzá receptet is Dragomán György fb oldalán. Az üvegen nem néztem meg a hozzávalókat most, csak főzés közben jutott eszembe, és szomorúan láttam, hogy répa is kellett volna bele,
de már nem tettem hozzá. Majd legközelebb. Hiányzott a kicsit édeskés íz, amit a répa adott volna. Így egy kevés édesítővel oldottam meg. Finom volt így is. Katalin írja.a répát,  de csak később néztem meg ezt a receptjét. 
Elvileg 1:1 arányban kellenek a fő alapanyagok, de volt némi eltérés.

Hozzávalók:

58,5 dkg pritamin paprika tisztítva
49,3 dkg vöröshagyma 
1 kg padlizsán nyersen, de sütés után 42dkg-ra zsugorodott a mennyiség
A padlizsán sütés és lecsöpögtetés után

5 paradicsom
1 mokkáskanál őrölt feketebors
10-15 szem egész fekete bors
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál 1:4 édesítő
Elkészítés: Nagyjából tehát fél kg paprika, hagyma, padlizsán, paradicsom került bele. A zöldségeket ledaráljuk. A padlizsánt parázson kellene megsütni, ennek hiányában megfelelt a sütő is. Nem kell ledarálni, elég szétnyomkodni .  Annyi olajon, hogy bőven ellepje, elkezdjük sütni a hagymát. Legközelebb nem fogom ledarálni, mert sok levet enged így, és inkább főtt, mint pirult, de így szerepelt a receptben.
Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. 
Kenyérre kenve fogyasztjuk, nem tudom, hogy más felhasználása van-e. Készítik még erdei gombával, de babbal is. 


Zakuszka babbal. katt a szövegre a receptért

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ti is szeretitek a zakuszkát! Nagyon jól néz ki, guszta lett, és szép fotókat készítettél róla!
    Mi mindig pirítósra kenve esszük, kedvencünk, mióta először ettünk Erdélyben.
    Én csináltam már babbal is, az is nagyon jó volt:
    https://katalin-konyha.blogspot.com/2018/06/zakuszka-babbal.html

    A leírásodban, a hozzávalóknál a pritamin paprika és a vöröshagyma mennyiségét szerintem nem jól írtad... 😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz szépen, már javítottam a tizedesvesszőket.

      Törlés