Nem vagyok egy nagy sütős, ezért fel sem merült sokáig, hogy kenyeret készítsek otthon. Aztán férjem cukorbetegsége adott egy nagy lökést, meg az is, hogy elolvastam a hozzávalókat a bolti kenyerek papírján, és elszörnyedtem. Persze, ha nem adják meg a kenyérnek azt, ami anyagminőségben, dagasztásban, időben jár, akkor szükség van ízfokozókra, ilyen-olyan színezékre, meg tudom is én, mire. Pedig a jó kenyér nem sok összetevőből áll: liszt, élesztő (kovász), víz, só.
Ebben sincs több. Boros Valika receptjét használtam most is, mint a barna kenyeremnél, amit nem tudunk megunni. Ő a fehéret cipónak készíti, de nekem nincs jénaim, nem is vagyok olyan ügyes, formátlanok lettek, így maradt a sütőforma. Azért így is beszélget egy kicsit hűlés közben. Nem olyan szépen, mint a cipónál, de azért lehet hallani. A recept ott van Valikánál, semmit sem változtattam. Csak annyit természetesen, hogy a második kelés után kettévágtam a tésztát, és először összegyúrtam kerekre, majd hosszúkásra. Én finoman beolajozom a formákat, mielőtt beteszem a tésztát, mert meguntam a sütőpapírozást. Így soha nem ragad bele. (A barna kenyérnél 1 dl-vel több víz kell.)
NAGYON FINOM. Itt most Valika szilvalekvárjával ettük. Igazi szatmári, szabolcsi módon készült. Fenséges volt!
MINDEN JAVAMRA VAN
Minden javamra van,
Mert Isten van javamra.
Formálja hát hatalma
Formátlan önmagam!
Nagyon szép a kenyered és látszik hogy finom! Most nagyon megkívántam azzal a finom lekvárral szívesen falatoznék belőle!
VálaszTörlésNagyon szép kenyereket sütöttél, Ani! És amit magadkészítesz, az valóban "beszél". 😊
VálaszTörlésNagyon szép lett a kenyered, kívül-belül egyaránt.
VálaszTörlés