2024. július 3., szerda

Sült almalekvár citromlével. Kicsit diétás

 


Érik az alma a telken. Idén elég szép nagyok lettek, nem is kukacosak. Azért vannak apróbbak is. Sokan ebből pálinkát főznek, vagy a jószágnak adják, de nálunk ez nem lehetőség. Állatok nincsenek, szeszfőzdét pedig nem üzemeltetünk. 😉Nem mintha valami bajom lenne az alkoholfogyasztással. Módjával miért ne? Minden italnak megvan a maga pohara. Ez a mennyiség nemcsak hogy nem árt, hanem sok esetben még használ is. A vörösbor különösen.
A kis almákból nálunk most lekvár készült, a nagyobbakat pedig megesszük. Készült már sült almalekvár fehér borral , szőlőlével , bodzás almalekvár, kicsit diétás, és cukros is. Régebben főztem megsárgult zöld almából , és került alma az ibolyalekvárba is. Szóval: van hagyománya nálunk az alma feldolgozásának. Nem is beszélve a finom almás sütikről. 
A mostani mennyiség egy nagy gáztepsire való gyümölcsből készült, hamar el is fog fogyni. 
Hozzávalók: 

egy tepsire való apró alma
1 teáskanálnyi citromlé 
1 evőkanál 1:4  édesítő
néhány darab fahéj
1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés: 
A almákat 200 fokon kb 15 perc alatt megsütjük. A nagyobbakat ketté is vághatjuk. Miután hűlt egy kicsit, kiskanállal kikapargatjuk az almahúst a héjából. Így gazdaságosabb, mert hámozva alig maradna belőle valami. 
Az almapéphez adjuk a többi hozzávalót, és sűrűre főzzük, majd üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. Még tavalyról volt lefagyasztva biocitromlevem, abból tettem hozzá. Uzsonnára mindjárt meg is kóstoltuk. Nagyon jól esett egy kis magos kenyérrel.



Füle Lajos: Tiéd

URUNK, Tiéd csak a dicsőség,

miénk meg orcánk pirulása.

Mennyi áldást ad a derűs ég,

s milyen kevés érte a hála!

2 megjegyzés:

  1. Finom lehet a lekvárod, a színe is szép lett! Jó is, ha az ember a saját termesztésű gyümölcsét tudja befőzni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon jó érzés levenni a fáról, de hát ezt te is tudod, hiszen apukád kiváló kertész. Csodálom őt.

      Törlés