2024. szeptember 16., hétfő

IX. Ennivaló úti beszámoló. 1.Szekszárd

 

Az utolsó 5-6 évben egy hetet nyár elején Tahiban töltöttünk lelkésztársakkal együtt. Ez olyan továbbképzés-féle, de baráti együttlét is, ahol kicserélhették a tapasztalataikat, és ápolhatták a kapcsolataikat. Nagyon szerettem ezeket az alkalmakat, de idén már nem mentünk el, mert Géza végleg nyugdíjba vonult. Viszont hiányoztak az ismerősök, és mint kiderült, egyeseknek mi is. Így aztán hét végén meglátogattuk az egyik házaspárt, akikkel nagyon "egy nyelvet beszéltünk". 

Tolna megyében, Bátaszéken laknak. Még soha sem jártunk azokon a tájakon, ezért egy kis városnézést is beiktattunk Szekszárdon, a megyeszékhelyen. 

A Mézeskalács Múzeumban kezdtünk. Nem is múzeum volt ez, hanem egy kicsi kalandpark. Több nemzedékre tekint vissza a mézeskalács és a gyertyaöntés készítése. Először csodálkoztam, hogy hogyan illik össze a kettő, pedig nagyon egyszerű a dolog. A méhek adják a mézeskalácsot, a gyertyát pedig eredetileg a méhviaszból öntötték. Filmen mutatták be több termékük gyártási folyamatát. Sajnos a képeim nem lettek túl jók, de a honlapon lehet nézelődni. 

Mézeskalács díszítése.

Sodort gyertya valódi méhviaszból:

Nagyon tetszett, hogy berendeztek egy kis házikót Jancsinak és Juliskának, ahol szoptatós sarok is helyet kapott. 



Így készült régen a gyertya:


A boltban gyermekkoromból ismerős édességeket is árultak. Málnacukrot, színes drazsét. Az eladó márcot is mutatott. Ez egy szörp-féle, amit régen vásárokban árultak úgy, hogy limonádét készítettek belőle. A márc szóról beugrott egy versidézet: 

Jó márc a cseberben
csuprom telemertem

A verset nem találtam meg a neten, hiába írtam be az első két sort. Végül is Márti barátnőm segített ki, és a Weöres Sándor kötetből kikereste a Vásár című verset. Itt a folytatás is: 

tele van a csuprom
idd már, ki ne fusson.
Ilyen edényben készítették a márcot. 


A cukorkákat ilyen nyomdával készítették:

Viasznyomdák: 

Formák a mézeskalácshoz:
Tölcsértartó, fagylalt adagoló kanál, kávé pörkölő:
Nagyon kedves, szívélyes fogadtatás volt. Látszott, hogy a család tagjai szeretik egymást és a vendégeket. Ez nemcsak egy üzlet. 
A lépcső felirata a lélek gyümölcse a Bibliából:: 

Egy igehirdetés a témában.

Megnéztük még a Babits emlékházat is. 

Sok verse közül talán a Jónás a legismertebb. Ez egy próféta története az Ószövetségből, akit Isten elküldött Ninivébe, hogy jövendölje meg a város végét annak bűnei miatt, de először Jónás más irányba futott, nem akart engedelmeskedni. Egy hal gyomrába került, ahonnan bűnbánata után kimenekült, és eljutott Ninivébe elmondani Isten ítéletét. Az emberek között azonban kezdtek bánbánatra jutni, és Isten mégsem pusztította el a várost, amiért Jónás kesergett, mert a prófétai becsületét gondolta elveszteni. Isten azonban kegyelmes, ad lehetőséget az újra kezdéshez. A versből ismerős lehet egy sor: "Vétkesek közt cinkos aki néma."Isten igéjét hirdetni kell, engedelmeskedni kell, ha küldenek, de nem írhatjuk felül azt, amit Ő eldöntött. És jót készít. Ez a reménységünk. 

Mielőtt elutaztunk, kérdezősködtem egy cukorbeteg facebook csoportban, hogy milyen éttermeket ajánlanak, ahol nekünk való a kínálat. Egyik kedves hozzászóló a következő szavakkal ajánlott egy helyet: "Ha a biztonsági tartalék sült krumpli köret helyett másra vágynál, akkor a Trattoria da Matteo-ban nagyon finom tésztákat főznek és kérhetsz teljes kiőrlésű tésztával mindent." Nagy örömmel újságoltam a hírt a férjemnek, de ő azt mondta, hogy eszik itthon éppen elég zöldséget és tk tésztát, neki nagyon meg fog felelni a sült krumpli is. Így is lett. Az Aranykulacsban ebédeltünk. Fokhagymás sült tarját kért sült krumplival, én pedig fogast spárgás kuszkusszal és mangó csatnival.(fenti kép) Nagyon finom volt a  zöldborsó levesük, amibe csipetkét adtak. Nagyon csodálkoztam, mert felénk a csipetke gömb alakú, ez inkább tépett volt. 

Ebéd után a Múzeumba mentünk, ahol legnagyobb meglepetésünkre ismerős csoporttal találkoztunk. A városunk nyugdíjas klubja látogatott el ide. Csak fotójeggyel lehetett volna fényképezni, de nem vettünk, így csak ezt a képet tudom mutatni a Gemenci kerékpár versenyeket bemutató kiállításról. 

Ajánlották még a Prim cukrászdát a cukorbeteg csoportban, amit meg is találtunk, és jót uzsonnáztunk a cukormentes sütijeikből. Jól esett utána egy csésze meleg tea.


Mivel végig esett az eső, a városi séta elmaradt.

2024. szeptember 12., csütörtök

Kölesfelfújt. Gluténmentes



Írhattam volna azt is, hogy majdnem kölesfelfújt, mert azért a felfújtak kicsit különböznek, de ez leginkább arra hasonlít. Maradék kölest hasznosítottam, mert már senki sem akarta megenni. Így viszont nagy élvezettel falatoztuk. Kicsit maradékmentés is.

Hozzávalók:
 20 dkg főtt köles
10 dkg margarin
2 tojás
2 teáskanál 1:4 édesítő
1 teáskanál vaníliaeszencia
áfonya
Elkészítés:
Mártásos hús mellől maradt meg a főtt köles, és mivel alig volt sós, fel lehetett használni ehhez az édes desszerthez. A tojást ketté választjuk, a habot felverjük. A kölest összekeverjük a margarinnal, édesítővel, vaníliával, tojássárgájával, majd a habot is óvatosan hozzáadjuk. Egy kis tortaformát kikenünk, és belesimítjuk a tésztát,

majd kirakjuk áfonyaszemekkel.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc múlva mérsékeljük  a hőfokot 160-ra, és tűpróbáig sütjük.
Az étel akkor lesz gluténmentes, ha betartjuk az előírásokat, és bizonyosan nem érintkezik gluténnel. Külön edényt és külön eszközöket szoktak használni ennek érdekében. 


Bibliás elmélkedés:
Felfújt hólyag-szoktuk mondani az olyan emberre, aki beképzelt, és lenézi a másikat. Nem szeretünk az ilyenek társaságában lenni, mert saját kicsiségünkre emlékeztet. Arra, hogy nem vagyunk elég jók, ügyesek, képzettek stb. Bezzeg X! Milyen magabiztos, bárcsak én is olyan jól tudnám a dolgokat, mint ő. Én régebben gyakran talajt vesztettem erős emberek társaságában, bár rólam is sokan azt gondolják első találkozáskor, hogy erős egyéniség vagyok, pedig csak sokat beszélek. 16 évig voltam otthon a gyerekekkel, és mindig nagyon örültem, ha felnőtt társaságba kerültem. És mondtam, mondtam, mondtam....Egyik barátnőm panaszkodott egyszer, hogy egy volt évfolyamtársa mennyivel előrébb van már a ranglétrán, mint ő, pedig 3 gyereket is felnevelt. Ezzel szemben a barátnőm megmaradt "csak" anyuka és "egyszerű" gyógypedagógus. Aztán ez a "szupernő", a volt évfolyamtárs, egyszer csak meghalt néhány évvel nyugdíj előtt. Nagyon szomorú eset, de nem lehet két végén égetni a gyertyát.  Tapolyai Emőke jutott eszembe a Jézus és a kiégés című részből. Pszichiáter édesapját idézte: 
"Isten mindig megbocsát. Az emberek vagy megbocsátanak vagy nem. A tested nem bocsát meg. Követeli, hogy amit kivettél belőle, azt add is vissza. A kiégésből a kiút az, hogy mindig őszinte vagyok magammal, és visszaadom a testemnek azt, amit kivettem belőle."

Szóval nem érdemes másokra tekintgetni. Vizsgáljuk meg, hogy mi a mi utunk, mi az, amit tényleg meg tudunk valósítani anélkül, hogy beáldoznánk magunkat, a családunkat, az egészségünket. Ehhez kell egy jó adag önismeret, amire Isten tud elvezetni. És akkor teljes békességgel tudjuk hallgatni a sikerembereket, nem kell, hogy kizökkenjünk a lelki nyugalmunkból, mert másnak nagyobb, újabb, gyorsabb valamije van. A kiégés legjobb ellenszere, azt hiszem, hogy a hálaadás.
 Isten mondja: 
"Aki hálaadással áldozik, az dicsőít engem, és aki ilyen úton jár, annak mutatom meg Isten szabadítását." Zsoltárok 50.23.

2024. szeptember 11., szerda

Sült paprika és mások télire

Hétfőn egész nap a konyhában álltam. Először a sült paprikát tettem el télire. Erről már írtam régebben. Apósomtól tanultam ezt a lecsó változatot, és  sokáig csak így készítettem. Aztán újra előjött a sok paradicsomos változat. Így is, úgy is finom. A sült paprikához tojást szoktunk ütni, és vacsorára esszük, de reggelire is megfelel.
Hozzávalók:

4 szelet füstölt szalonna vagy zsír
1 kg paprika
1-2 vöröshagyma
1 nagy paradicsom
só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A szalonnát kockára vágjuk, és kiolvasztjuk. A paprikákat megmossuk, kivágjuk a csumáját, és kisebb darabokra vágjuk. A paradicsomot is felkockázzuk. A hagymát szeleteljük vagy kockázzuk, és a szalonnára dobjuk. Készülhet csak zsírral vagy keverve, de olajjal is elállt már. Amikor megpirult a hagyma, elkezdjük sütni a paradicsomot, majd a paprikát is. Fűszerezzük. Van, aki előbb teszi bele a paprikát, de én így szeretem, mert más a paradicsom íze így. nem kell lágyra sütni a paprikát, mert a száraz dunsztban is puhul. Mi roppanósan szeretjük. Amikor engedett egy kis levet, sterilizált üvegekbe szedjük, és takarókba bugyoláljuk másnapig. Hideg helyen tartva egész biztosan eláll télire. Csak leemeljük a polcról, és már ehetjük is. 

Darált paprikát is készítettem a szokott módon.  1 kg paprika 20 dkg sóval. Még lett egy 7 dl-s üveg is, de azt nem fényképeztem le külön, de látható a "csoportképen".Érdekes, hogy két éve is készült egy ilyen összeállítás, csak édes dolgokból. 
Aztán a karfiolt főztem be. Tavaly csak vártam-vártam, hogy lemenjen az ára, aztán elkezdett drasztikusan emelkedni, és lemondtam róla. Idén lehet, hogy túl korán vagyok, de két 7 dl-s és egy 2 l-es üveggel főztem be. A kép sajnos torzít, mert szép fehérek maradtak. Idén egy kis tartósítót tettem bele. 
Aztán megpirítottam fél kg káposztát, végül megsütöttem két kenyeret. 
Mire mindennel kész voltam, már én is kész voltam. Hiába, elmúlt felettem az idő, már nem bírok annyit, mint fiatal koromban.
Más is érzi az idő múlását? 

2024. szeptember 6., péntek

Fügés kevert pite

 




A telken van egy kis fügefa, de mindig elajándékozzuk a termését, mert egyrészt nagyon cukros, nem ajánlott, másrészt meg azért is, mert nem szeretjük annyira. Így néz ki, amikor leszedve a legfinomabb a megajándékozott szerint, de ezt a pitét most egy másik fáról való gyümölccsel készítettem. Lehet is látni a héján, hogy az, ami a tál mellett van, sötétebb színű. 
Mivel így is, úgy is túl cukros, a tésztával sem diétáskodtam, bár a megadottnál kevesebb cukrot tettem hozzá. Bevallom, hogy nem voltunk elég állhatatosak, mert megkóstoltuk uzsonnára, de a férjemnek még így is nagyon édes volt. Hiába, elszoktunk a cukrozott dolgoktól.

Hozzávalók: 

3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
fél csomag sütőpor
10 dkg puha margarin
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál rum
1 teáskanál vaníliaaroma
barna cukor
.............
füge

Elkészítés: A gyümölcskalács receptet használtam kis változtatásokkal. Ha valakinek van egy jó "bedobálós" receptje, az nyugodtan vegye elő. Biztos jó lesz erre a fügésre is. 

A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és a többi hozzávalót. Akkor jó, amikor kivilágosodott. Egy közepes kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, megkenjük margarinnal, rárakosgatjuk a ketté vágott, barna cukorba mártott fügét, majd ráöntjük a tésztamasszát. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc múlva mérsékeljük a hőfokot, és tűpróbáig sütjük. Utána kiborítjuk, és az alja kerül felülre. 


Bibliás elmélkedés
"Mindent szabad nekem, de nem minden használ, mindent szabad nekem, de nem minden épít." 
(1. Korinthus 10.23.)

Pál apostol írja ezt a Korinthusi gyülekezetnek, akik között voltak zsidók is és más nemzetségbeliek is. Itt a húsevést említi, mert a zsidóknak az ószövetségben tilos volt többféle állat fogyasztása. Krisztus halála és feltámadása után azonban ezek az előírások megszűntek. Így nyugodtan ehettek együtt, nem kellett lelkiismeret furdalást érezniük. 

Ma már nekünk természetes az, hogy sertéshúst vásárolunk, hogy esetenként nyulat eszünk. Persze  mindenkinek kellene figyelnie a helyes táplálkozásra, de ennek nem vallási, hanem egészségügyi okai vannak. 

Mi kell ahhoz, hogy valaki betartsa az orvos utasításait, ha kiderül, hogy egy betegség miatt már nem fogyaszthat akármit? Nyilván önfegyelem, józan belátás, lemondásra való hajlam, amit a Biblia önuralomként, önmegtartóztatásként, mértékletességként említ.

Ez vajon velünk született vagy lehet fejleszteni neveléssel, gyakorlással? 

Szerintem igen mindkét esetben. Az ember ugyanis nem tiszta lappal születik. Akinek több gyermeke van, annak ezt nem kell magyarázni. Az egyik szívesen megosztja az uzsonnáját a testvérével, a másik inkább eldugja, de nem ad a feleslegéből sem. Emlékszem, hogy milyen jót nevettünk egyszer egy vendégségben, amikor a háziasszony penészes palacsintát talált az egyik fiú szekrényében. megenni már nem tudta, ezért eldugta, de annyira nem volt rászorulva, és el is felejtette. 

Egy lelkész ismerősünk mesélte, hogy a fiai veszekedésére lett figyelmes. Elvette, elvette!-kiabálta az egyik elfúló hangon. Mit vett el? -kérdezte az apa. -Hát  a nagyobbik banánt!- És te melyiket vetted volna el?-hangzott az apai kérdés.-Hát a kisebbet!-mondta a felháborodott fiú. -Hát ott van!-mutatott rá az apa a kisebbik banánra. Ha te azt vetted volna el, akkor tessék, egyed!

Így születünk. Inkább a saját érdekünk, mint a másiké. Nem is annyira baj ez, ha gyerek még az illető. Felnőtt korban azonban elvárható, hogy tekintettel legyen az ember a másikra, hogy alá tudja rendelni az akaratát valamilyen más igénynek. Ez fejleszthető, neveléssel lehet alakítani az erényeket szerintem. 

Különösen fontos ez, ha orvosilag indokolt a diéta, a mozgás vagy valami más, ami nincs annyira az ínyünkre. Mi most megkóstoltuk a sütit. Elbuktunk vagy csak a "belefér egy kis kihágás" kategóriába tartozik ez? Döntse el a kedves olvasó!

(Elárulom, hogy csak két szeletet ettünk, a többit elajándékoztuk.)

Most a mobiltelefonok korlátozása borzolja a kedélyeket, pedig akkora a baj, hogy már az UNESCO is azt javasolja, hogy tiltsák be az iskolákban, mert nem jól használják. Sokan függők lesznek tőle, elvonja őket a tanulástól.

"Az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) 2023 júliusában megjelent, Technológia az oktatásban - GEM Report 2023 című globális oktatási monitoring jelentésében többek között az okostelefonok globális iskolai tilalmát javasolja, annak érdekében, hogy ismét a tanulók érdekei kerülhessenek előtérbe. Az okostelefonokat ki kell tiltani az iskolákból, hogy ne tudják elvonni a gyerekek figyelmét, javuljanak tanulási képességeik és kevesebb online zaklatás érje őket, fogalmaz a jelentés. A jelentés szerint a világ mintegy 200 különböző oktatási rendszerét elemezve mára 4 országból 1 kitiltotta a telefonokat az iskolákból, törvények, vagy ajánlások által. Kitér arra is, hogy az alkalmazó intézmények esetén javultak az iskolai eredmények (UNESCO, 2023 július: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000385723)."