2024. március 11., hétfő

Jókai bableves

 

A március 15-ei forradalomra emlékezve tavaly Jókai bablevest főztem, és most hozom. 

Jókai Mór azonban rá sem ismerne a leves mai változatára., Ő csak angyalbakanccsal (füstölt malacköröm) és nem csülökkel, csipetke és zöldségek nélkül fogyasztotta a levest, melyet paprikás rántás sűrített. Olyan ez is, mint a stollen, mely  kezdetben csak zabból, vízből és repceolajból állt, de a meggazdagodott utókor kibővítette egy sor finom összetevővel úgy, hogy már rá sem lehet ismerni. Böjtös ételnek, aminek indult, bizonyára nem felelne meg.

Szóval eredetileg lóbabból készült, de ma már inkább tarkababot használunk, jól bezöldségeljük, és galuskát vagy csipetkét is főzünk bele. Hasonló is van már a blogon, ott nem írtam arányokat. 

Hozzávalók:
egy füstölt sertéscsülök és egy köröm,
két répa,
egy petrezselyem,
egy-egy szelet karalábé és zeller,
egy vöröshagyma é
egy gerezd fokhagyma
egy mokkáskanál köménymag
zellerlevél
egy tojásból csipetke (vagy tarhonya)
Elkészítés: A húsokat feltesszük főni. A babot egy másik lábasban annyi vízzel, amennyi ellepi felforraljuk, és egy percig főzzük. Így megakadályozzuk, hogy puffasszon. Leöntjük a levét, és a húsokhoz adjuk. Amikor már majdnem megfőtt, beletesszük a feldarabolt zöldségeket, és a végén a tésztát, és a zellerlevelet. Berántjuk, de tejfölt mindenki maga tesz bele. Nem szoktam hozzákeverni. 


Ez itt Kossuth kifli egy Oetker-féle recepttel, nem a szokványossal .Talán még hozom az ünnep előtt. 

További ételek a nemzeti ünnepre Petőfi rostélyos, krémpohár stb. Katt a kék linkre.
..............
Március 15 kiemelt helyen van népünk életében, pedig milyen régen volt. Mégis szépnek látjuk ahogy a márciusi ifjak elindultak, és a nép melléjük állt. Úgy gondolom, hogy a szabadságharc is lehet Istentől,  mert mások elnyomása nincs tőle.  Isten népeket teremtett, és nem akarja, hogy az egyik elnyomja a másikat.

Himnuszunk eredeti kéziratának első oldala:
"Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra." 
(A Történelemklub oldaláról.)

2 megjegyzés:

  1. De szépen megterített az asztalod, sok finomság volt rajta! Finom lehetett a bablevesed, a sok füstölt hússal. Nálunk éppen most van babgulyás, én annak nevezem amiben több füstölt hús, sok zöldség és galuska is van, és jó paprikásan berántva 😊. Hasonló a tiedhez, csak én karalábét nem szoktam beletenni, de az is jó lehet benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A babgulyás nálunk a pörkölttel összefőzött bableves. Ezt egyébként köröm nélkül csülkös babnak hívjuk, és mi is nagyon szeretjük.

      Törlés