2024. március 8., péntek

Gyümölcsös kocka

 


Mindig bajban vagyok, ha valahol látok egy ételt vagy süteményt, aztán elfelejtem, hogy hol, és nem tudom megnevezni a forrást. Egyesek szerint nem is kell, mert ha egy kicsit változtattam rajta, akkor már nem az a recept.  Mivel rendszerint nem pontosan követem az utasításokat, talán nem is kellene ezen rágódni? Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel? Ezt a sütit egy diétás szakácskönyvben találtam, de a hozzávalókon és az arányokon is változtattam. Valójában csak az az ötlet maradt, hogy a gyümölcsöket belegyúrtam a tésztába. Szóval ez EGY gyümölcsös kocka. Azé, aki elkészíti. 
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
20 dkg finomliszt
5 dkg 1:4 édesítő
1 zacskó sütőpor
10 dkg kókuszreszelék                                                   
5 dkg mandula
1 teáskanál fahéj
csipet só
2 tojás
4 dl tej
1,5 dl olaj
450 dkg fagyasztott vegyes gyümölcs: áfonya, eper, piros és fekete ribizli
Elkészítés

A száraz anyagokat összekeverjük, a mandulát összetörve adjuk hozzá. Beleütjük a tojást, kicsit felverjük, majd a tejet és az olajat is. A gyümölcsöt hagyjuk kicsit kiolvadni, vagy, mint én, néhány percig mikrózzuk, és belegyúrjuk. Ha nagy szemű az eper, kisebb darabokba vágjuk. Egy kerámia formát vagy 20x28-as tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztát. 
Kezdetben 200, majd 15 perc múlva 180 fokon kb 45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a tetején is itt-ott megbarnult. A papírral kiemeljük, egy deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és rácsra visszafordítva kihűtjük. 


Bibliás elmélkedés
Nemrég arról olvastunk, hogy Júdás elárulta Jézust, pedig 3 évig vele volt, látta a csodáit, sőt, maga is tett csodákat, de a szíve nem volt rendben. Mást várt. Földi királyt, aki majd csapatai élén megszabadítja népét a római elnyomás alól. Mivel Jézus nyilvánvalóan nem ezért jött ("Az én országom nem evilágból való" János evangéliuma 18.36.), feladta őt. Nagy tanulság ebből, hogy nem láthatunk a másik ember szívébe. Sokszor évekig élünk vagy dolgozunk együtt valakivel, amikor egy konfliktusos helyzetben kiviláglik a másik hűtlensége, számítása, nagyravágyása vagy valamilyen más emberi gyengesége. Néha keserű csalódások érnek bennünket. Erre utal Jézusnak az a mondása, hogy
  "Gyümölcseikről ismeritek meg 
a fát," de itt az emberekre utal. "A jó ember a szíve jó kincséből hozza elő a jót, a gonosz ember a gonoszból hozza elő a gonoszt. Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj." (Lukács evangéliuma 6.rész 43-45. versek.)

4 megjegyzés: