2020. május 23., szombat

Rózsalekvár

 Szeretek virágokat felhasználni. Cukrozott ibolya, árvácska, orgona  receptek vannak már a blogon. A bodzavirág felhasználása is ebbe a kategóriába tartozik, de lekvárt még nem készítettem virágból, pedig olyan egyszerű.
Hozzávalók:
2+4 dkg rózsaszirom (vegyszermentes)
30 dkg kristálycukor
fél citrom leve
3 dl víz
2 teáskanál 3:1 Dzsemfix
 Elkészítés:

Akkor jók a szirmok, amikor már elnyíltak, de még nem fonnyadtak, és könnyű lehúzni őket a szárról. Konyhakész akkor lesz, ha minden sziromról eltávolítjuk a fehér részt, mert az valószínűleg keserű. Én ollóval vagdostam le. 
A Palóc Provence oldalán találtam a receptet. Ő rózsacukor készítéssel indítja. Késes aprítóban zúzza össze a szirmokat és a cukrot. 4 dkg-t a 6-ból. Nekem nincs aprítóm, azért botmixert használtam. Kicsit pépes lett, de szépen kihozta a színét. Utána a vizet felforraljuk, beletesszük a rózsacukrot, a szirmokat, a citromlét, és kevergetve 10 percig főzzük. Egy kis cukorral elkeverjük a dzsemfixet, és azt is hozzáadjuk. Azzal is főzzük 5 percig, majd üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé állítjuk 10 percre.
Pont tele lett ez a két üveg, alig maradt kóstolásra, de még biztos, hogy többször fogok idén készíteni, mert nagyon különleges és finom. 
Kalácsra, palacsintára, kekszre, vagy csak úgy.


Közeledik pünkösd, a Szentlélek kitöltetésének ünnepe. Isten láthatatlanul lesz jelen a hívők életében. Egy szép verset találtam erről:
Füle Lajos: A Szentlélek által
A Szentlélek által Jézus van velem,
A Szentlélek által bővölködhetem.
A Szentlélek nélkül egyedül vagyok,
meglepnek, s legyőznek a hétköznapok.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet Ani! Lekvárt meg nem, de szörpöt már készítettem rózsából..🙂🙂

    VálaszTörlés
  2. A virágok közül én csak bodzavirágból készítettem eddig, szörpöt, limonádét és lekvárt. De ez a rózsalekvár valami különleges lehet!

    VálaszTörlés
  3. Verus, Katalin! Különleges, valóban. Szokatlan, de finom. Én még szörpöt nem készítettem. Majd megnézem nálad, Verus.

    VálaszTörlés