2020. május 12., kedd

Sült zöldség krémleves

 Ki mivel kezdte a főzést? Nekem a  zöldségleves volt az első, amire anyukám megtanított. Kis zsírt olvasztunk, felkockázott hagymát pirítunk benne, lehúzzuk a tűzről, adunk hozzá piros paprikát, felöntjük vízzel, és mehetnek bele a felkarikázott zöldségek. Ha megfőtt, akkor kis tészta vagy nokedli. Esetleg csurgatott tészta. Egyformán főztük a karalábélevest, a karfiolt, borsót, gombát. Az alap volt a répás, petrezselymes leves, és belefőztük az éppen aktuális zöldséget. Anyósom viszont pici vízzel párolta a zöldségeket, megszórta liszttel, piros paprikával, és úgy engedte fel vízzel. Juci lányom meg süti a zöldségeket a leveshez. Olyan ez, mint a fából vaskarika, de nagyon finom. Szóval az elvet tőle tanultam. 
Hozzávalók:
hagyma 
fokhagyma
olaj
2 szál répa
1 szál petrezselyemgyökér
fél karalábé
negyed zellergumó
zeller  és petrus levél
só, bors
tejföl
 Elkészítés:
A hagymát felkockázzuk, az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket is. Só, bors. Sütjük, sütögetjük, és amikor már majdnem puha, akkor felöntjük vízzel, beleszórjuk a leveleket, és készre főzzük. Gazdagítjuk tejföllel vagy joghurttal. Botmixerrel pépesítjük. Levesgyönggyel vagy pirított zsemlekockával tálaljuk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése