2019. április 18., csütörtök

Tojáshéjban sült sütemény. Áldott feltámadás ünnepet kívánok!

 Nagyon finom, nagyon mutatós, de időigényes süti. Azért érdemes megpróbálni. Ha fordítva tesszük a tojástartókba, akkor lesz nagy meglepetés, amikor kiveszik.



Van ott néhány csokitojás is.
Hozzávalók:
10 üres tojáshéj
8 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
6 dkg cukor
6 dkg margarin
1 dl tejföl
1 nagy tojás
1 teáskanál holland kakaó
1 citrom
olaj
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, sóval, a tejföllel, majd beledolgozzuk a tojást és a sütőporrla elkevert lisztet. Kétfelé osztjuk. Az egyik felét kakaóval, a másik felét egy kevés citromhéjjal és egy teáskanál citromlvel ízesítjük. A tojások egyik végén hústűvel kis lyukat szúrunk, a másik végén nagyobbat. A hústűt mozgatjuk egy kicsit a tojásban, majd kifújjuk a tartalmát. Jól kimossuk,. és megszárítjuk. Egy fülpiszkálóval belülről megolajozzuk a héjakat, majd habzsák segítségével 3/4-ig megtöltjük őket. Egy muffinsütőbe egy kis összegyűrt alufólia darabkát teszünk, és ebbe állítjuk a megtöltött tojásokat. 180-fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. (A Vidék íze 2017. tavaszi különszámából).




Bibliás elmélkedés:
A húsvét eredetileg Jézus Krisztus haláláról és feltámadásáról szól a keresztyén ünnepkörben. A tojás valahogy úgy kapcsolódott hozzá, mint a feldíszített fenyőfa a karácsonyhoz. Ha már mindenki díszíti, akkor tegyük ünnephez illővé! Így került alá a jászol, a gyertyákat és a díszeket pedig csillagoknak neveztük el, az egész pedig a betlehemi égbolt.
A tojás ősi termékenységi jelkép, már az ókorban is festették, a belőle kikelő madár viszont a sírjából feltámadó Jézust is jelképezheti, ha akarjuk. A pirosra festett tojás jelképezheti Jézus vérét is, amelyet kiontott a mi bűneinkért a kereszten. Az ünnepi asztalra mindenképpen illik egy tojásos étel, bár az igazi a bárány lenne. Jézus Krisztus halála ugyanis helyettes áldozat. A Biblia tanítása szerint mi mindannyian bűnösök vagyunk, elszakadtunk Isten szeretetétől. Ez a lelki halál állapota. Az Ószövetségben állatokat kellett áldozni az emberek bűneiért, ezt váltotta fel Jézus kereszthalála, melyet nem kell többé megismételni. Ő az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit. "Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint, eltemették, és feltámadt a harmadik napon az Írások szerint." (Korinthusiakhoz írt első levél 15.rész 3-5 versek.) A kapcsolat helyreállhat tehát, ha hiszünk, és követjük Jézust, ahogy a bárányok is követik a pásztort. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése