2019. április 13., szombat

Gyümölcskenyér tojásfehérjéből

 Volt 6 tojásfehérjém a fagyasztóban. Noémi sütögetéseiből maradt, és összegyűlt. Először nuBpuBt akartam készíteni, de kevés volt hozzá a darált dió. és nem volt kedvem többet törni. Eszembe jutott viszont Katalin blogja, ahol nemrég láttam egy fehérjés receptet. Vajon hány kell hozzá? 
Na, hány? 
Na? 
Hát természetesen 6 darab. Úgyhogy már szedtem is elő a többi hozzávalót, és hamarosan el is készült. Fenséges lett. Tulajdonképpen már sütöttem hasonlót, hiszen a stollen is egyfajta püspökkenyér, sőt a nőivilág szerint az az eredeti püspökkenyér, ez pedig csak gyümölcskenyér. Illetve nem is lehet tudni, hogy melyik melyik, annyit változott a recept az évszázadok alatt. 
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
15 dkg cukor
12 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 csomag reszelt citromhéj
1 evőkanál citromlé
5 dkg olvasztott margarin
10 dkg diákcsemege mix
10 dkg kandírozott gyümölcs

Elkészítés:
A diákcsemegét biztos sokan ismerik. Különböző magvak és szárított gyümölcsök keveréke. 10 dkg-t apróra vágunk. 10 dkg kandírozott gyümölcsöt is, amiben volt egy kevés citromhéj is. A lisztbe keverjük a sütőport. A fehérjét habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citromlét, a héjat és a lehűtött, olvasztott margarint. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, amibe elkevertük a gyümölcsöket. Egy őzgerinc formát jól kikenünk margarinnal, lisztezzük, és beleöntjük a tésztát. Előmelegített, 200 fokos sütőben kezdjük sütni, majd 10 perc után mérsékeljük a hőfokot, és tűpróbáig sütjük. Katalin 40 percig sütötte, nekem hamarabb kész lett, és nagyon szépen kiborult a formából. Amint látható, én nem öntötttem rá csokit, majd legközelebb.
Köszönöm, Katalin!


sütés előtt

1 megjegyzés:

  1. Örülök hogy megsütötted, és hogy ízlett is :-) Nagyon szép, színes lett!

    VálaszTörlés