2016. május 29., vasárnap

Paradicsomleves Jim Carrey-vel:)



Hozzávalók:
2 liter paradicsomlé
1 kis hagyma
1 kis zellerlevél
cukor vagy édesítőszer
fehér rántás

Elkészítés:
A paradicsomlét a zellerrel és a hagymával feltesszük főni. Ha nagyon tömény, akkor egy kis vizet öntünk bele. Ha megfőtt a hagyma, kevés paprika nélküli rántást keverünk bele, és átszűrjük. A menzákon betűtésztával kaptuk, én kockatésztát szoktam belefőzni. Édesítjük.

Bibliás elmélkedés:

Nagyon szeretem Jim Carrey filmjeit. Nagy színésznek tartom. Különösen szívesen nézem újra a Mindenható című moziját. Bruce Nolant, egy mindennel elégedetlen riportert játszik, aki híres akar lenni, és el van keseredve, hogy "hülyét kell csinálnom magamból a nézők szeme láttára." Olyan kifejezéseket használ, ha valami nem sikerül. hogy: 
- ilyen az én formám, 
- 40 leszek, nem vittem semmire, 
- Isten fikarcnyit se törődik velem, 
- áldozat vagyok, 
- 5 perc alatt segíthetne, helyette hangyának néz, kitépi a csápjaimat, és nevet rajtam,
- nem akarok középszerű lenni.

A barátnője szerint viszont az a baj, hogy "mindig rólad van szó". Bruce Nolan jelet kér Istentől, de nem ismeri fel, mert egészen más elképzelése van az életről, mint Istennek.
Egyszer azonban, egy balesete kapcsán találkozik Istennel, és lehetőséget kap arra, hogy helyettesítse. Először az összes beérkező imakérést meghallgatja, de óriási káosz lesz belőle, hiszen az emberek egymásnak ellenérdekű kéréseket is küldenek Istenhez. Van egy nagyszerű jelenet, amelyben paradicsomlevest eszik egy vendéglőben, és megpróbálja ketté választani, mint Isten a Vörös tengert. Sikerül is. Itt látszik, hogy mennyire éretlen személyiség. Mivel nem ismeri magát és Istent sem megfelelően a mindenhatóságát lényegtelen, gyerekes dolgokra pazarolja. 


A paradicsomleves ketté választása:


Nagy álma, hogy híradós lehessen, mert a jelenlegi beosztását nem tartja elég megfelelőnek. A főnöke szerint viszont ő jó riporter, mulatságos. Hírolvasó lesz, de kudarcot vall, mert nem neki való a feladat. Végül is be kell látnia, hogy Isten jobban tudja, mi jó nekünk. A képességeinknek megfelelő munkát kell végeznünk, hálásnak kell lennünk. 
"Legyen meg a te akaratod!" - kiált fel a végén. Megtanulja, hogy saját vágyait háttérbe szorítsa, és mások, pl. a barátnő boldogságát keresse. 



A film nagy előnye a sok-sok bibliai utalás, igehelyek, Bruce jellemfejlődése, de súlyos mulasztásként megmarad az utalások szintjén. Bibliát, templomot sehol sem látunk, pedig enélkül nincs hiteles keresztény élet. 
Mégis jó szívvel ajánlanám, mert tanulságos és egy-két apróságot leszámítva jó erkölcsiségű film.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése