2020. november 15., vasárnap

Rántott, töltött őzláb gomba

 Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a gombák nem növények. Viszont nem is állatok. Akkor mik? Hát gombák! Ilyen egyszerű. Azért leginkább az állatokhoz lehet őket hasonlítani, mert magas a fehérje tartalmuk, ezért húspótlók is. Zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, antibiotikus anyagokat tartalmaznak. Persze senki sem eszi őket úgy, hogy na, most mi is van benne? Egyszerűen finomak, és kész.
Anyukám óva intett a gombáktól. Csak ellenőrzött helyről vettünk. A piacon évekig nem volt gombavizsgáló, ezért le is mondtam a különlegesebb fajtákról, de kiderült, hogy nem végleg. Újra van szakértő, újra van őzláb. Rántva, töltve és pörköltnek fogyaszthatjuk az őzlábgombát, de vadhúsokhoz is használják fűszernek vagy szósznak. Én most töltöttem és rántottam.
Hozzávalók:
őzlábgomba
liszt
2 tojás
zsemlemorzsa
túró
bors, petrezselyem zöld
Elkészítés: A gombák szárát levágjuk, a nagyokat ketté vágjuk, óvatosan megmossuk, megtörölgetjük. Sózzuk, és a szokásos módon lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajban kisütjük. A kisebb, még nem kinyílt fejet megmossuk, megtörölgetjük, és megtöltjük az ízesített túróval. Én csak ennyi gombát készítettem el, tehát mindössze két evőkanál túrót használtam fel. A panírozáshoz felvert tojásból tettem hozzá egy keveset, sóztam, borsoztam, beletettem a petrezselyemzöldet is, és így paníroztam ki. A túró került fölülre, és forró olajjal locsolgattam, hogy összeálljon, mielőtt megfordítottam.

Bibliás elmélkedés:
Sokféle gombát megvizsgáltam a vallások piacán. Volt, amelyik tetszetősnek tűnt, kóstolgattam is egy darabig, de aztán gyorsan eldobtam, mint betegséget okozót. Volt olyan, amelyik arra bátorított, hogy Istentől úgy kérjünk dolgokat, hogy pontosan írjuk elő neki a megfelelő színt, formát, márkát. Határidőre fogja szállítani a megfelelő méretben, természetesen ingyen. Szóval szerintük Isten arra jó, hogy teljesítse a kívánságainkat, mint egy jó tündér. A másik bolond gomba szerint csak akkor van esélyem az örök életre, ha ezt meg ezt meg ezt fogom tenni, Jézus kereszthalála, Isten szeretete, kegyelme alig került szóba. Végül is 3 évbe telt, amíg megkeresztelt, de hitetlen reformátusból konfirmált, újjá született református lettem. Azt hiszem, hogy most jó gombát találtam, de nem mondom, hogy ez az egyetlen jó, de legyenek óvatosak, ha gyülekezetet keresnek. 

Ide illik Bálint Józsefné Ajándék-kísérő című könyvéből ez a részlet.
"Minden gomba ehető, de van, amelyik csak egyszer." - idézi Bálint Józsefné a régi bölcsességet .
Mesekönyvek kötelező szereplője a piros alapon fehér pettyes gomba....
Aztán később, felnőttként az ember tapasztalja, hogy tele van a világ "bolondgombával": olyan irányzatokkal, jelenségekkel, amelyek nagyon szimpatikusak. Gombamód szaporodnak az "ilyenmégnemvolt", és az "ittanagylehetőség" címkét viselő újdonságok, az azonnal és könnyen elsajátítható módszerek, amelyek minden problémára megoldást kínálnak - ám hiányzik a hírverésből: "de csak egyszer"
Korunk tétova, út-és célkereső embere pedig könnyelműen rámondja: ez kell nekem! Ez a megoldás! belekóstolva:ízletes.) Kedves fogadtatás, nyájas mosoly - ha nem is ingyen.) Az ember még nem sejti:olyan gomba mellett szavazott, amely csak egyszer ehető. Olyan társaságba keveredett, amelyből nehéz lesz kiválni. Olyan módszert gyakorolt be, amely léleksorvasztó, terhelő lehet. Ha nem is szenved végleges károsodást, sokáig tart a lábadozás, tisztulás.
Utólag pedig az ember csodálkozik (ha még van rá ideje): "Pedig annyira hasonlított az igazihoz, az ehetőhöz! Szó volt a Bibliáról, még Jézusról is. Fizikai jobbulást, sikerélményt, önbizalmat adott. Mégis beleroppantam idegileg, lelkileg."
Az ehető gomba sokszor szerény külsejű - ha nem is ez a legfőbb ismertetőjele. Nem kínál esztétikai élményt, nem kápráztatja el a szemet, és nem érezteti a sétálóval, hogy e nélkül egy lépést sem érdemes továbbmenni. de egészséges, javunkra válik, "vérré válik bennünk".

"Különféle idegen tanításoktól ne hagyjátok magatokat félrevezetni. Mert az a jó, ha kegyelemmel erősödik a szív." - intenek a Zsidókhoz írt levél szavai.
A történelmi egyházak a maguk fekete Bibliájával nem keltenek nagy feltűnést. Bár Isten sokféle lehetőséget, eszközt megszentelve a kezünkbe ad az evangélium továbbadására, szemléltetésére, nincs ellenállhatatlan vonzerőnk a modern kor felületes embertömegei számára. Mégis erről a "gombafajtáról" tudhatjuk biztosan: ehető, élvezetes, egészséges, tápláló - és nem csak egyszer, hanem örökké. (34.35.oldal
)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett! Az erdei gombák sokkal ízletesebbek, főleg igy elkészítve.
    Mikor a lányunk még iskolába járt, ő jött egyszer nagy hírrel haza, hogy a gombák nem növények, de nem is állatok. 😀

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom volt. Igen, jobb ízű, mint a bolti. Persze mi is tanultuk ezt az iskolában, de aztán elfelejtettem, és mint újdonsággal szembesültem néhány éve.

    VálaszTörlés