2024. október 10., csütörtök

Almakrémes torta zabpehelyliszttel. Kicsit diétás

 


Nagyon szeretjük az almát. Amikor a gyerekek kicsik voltak, és délutánonként valamilyen nekik való filmet néztünk, almát ettünk közben. Csak hámoztam, negyedeltem, és ették. Még télen is ez volt a kedvenc gyümölcs, amikor más inkább narancsot vagy banánt enne. Azóta változott az ízlésük, de nem az enyém! A hagyományos almás pitén kívül is jöhet bárhogy. Készítettem már  ezt zabpehelyliszttel is, nagyon finom volt. Ide gyűjtöttem az almás ételeket, sütiket, de frissíteni kellene már, mert azóta több is van a blogon. 

Ennek a tortának a krémje nem újdonság. Kétszer is szerepel, de nem diétás változatban. Itt és itt. Ez utóbbi a karácsonyi változat.
A piskótája sem teljesen új, mert van már zabpehelylisztes, de nem kerek. A tekercs receptje itt, a téglalap alakú itt. 
Készítettem már kerek tortát zabpehelyliszttel, de nem őriztem meg a képeket, csak a piskóta részét. Azért mutatom, mert most nem lett ilyen szép, ráadásul összeesett egy kicsit, nem tudtam visszatenni a formába, és egy kisebbet kellett elővenni, amibe meg nagy volt. Kicsit körbevágtam, így nem szép a széle. Gondoltam, hogy kenek oda is valamit, és megszórom mandulával. Majd máskor. 
az előző tortalap
Hozzávalók:
-piskóta:
6 tojás
másfél evőkanál 1:4 édesítő
3 evőkanál víz
7 dkg zabpehelyliszt
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéből és az édesítőből kemény habot verünk. A végén belecsorgatjuk a vizet, és egyenként a sárgáját, de nem hagyjuk abba a habverést. Alacsony fokozaton szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, és beleöntjük a tésztát. Már megint 180 fokra melegítettem elő a  sütőt, pedig 160 is elég lett volna. 10 perc múlva alacsonyabb hőfokra váltunk, és tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva hűtjük.
-krém:
fél kg reszelt alma
1 csomag tejszín ízű pudingpor
összesen 4 dl folyadék (almalé+víz)
édesítő 
1 mokkáskanál vaníliaaroma
1 mk őrölt fahéj
Elkészítés: Még a nyáron tettem el fagyasztott almát. Ezt most kiolvasztottam, és elég sok levet engedett. Friss almát is lehet használni, de a lé legyen 4 dl a pudingporhoz. Ha kevés, kis vízzel vagy fehér borral (!) pótolhatjuk. 

A pudingport elkeverjük az édesítővel és a lével, hozzáadjuk az almát, majd felforraljuk. Látszik, hogy kétféle alma volt, de nem baj. Izgalmasabb így. A tortalapot kettévágjuk, és ahogy fent írtam beletesszük a tortaformába vagy egy kisebbe (18 cm), hogy oldalt a krém ne folyjon ki. Nem is tenné, mert szilárd lett hamar. Megtöltjük vele a tortát, és a tetejét is. 


Bibliás elmélkedés:
A torta nem illett a formába. Az eredetibe kicsi lett, a kisebbe meg nagy. Miután segítettem egy kicsit a dolgon, a széle nem lett olyan szép. Néha mi sem illünk bele az eredeti formánkba. Sőt! A piskótával ellentétben az a jó, ha nem illünk bele. Aki belesimul a világba, az elveszti azt a formát, ízt, ami miatt Isten elhívott minket onnan. Kell, hogy legyenek súrlódások. 
A keresztény ember becsületesen él.
Nem vesz részt a munkahelyi intrikákban, nem csalja el a munkaidejét, nem viszi haza a gyári alkatrészeket akkor sem, ha éppen nem őrzi senki. Tied az ország! - hangzott a jelszó a szocialista időkben, de az "élelmes" munkások hozzátették, hogy: "Magadnak lopsz!" Az idősebb olvasók biztos hallották ezt. Hasonlóan gondolkodott Zákeus is. Jézus korában a zsidók országa római fennhatóság alatt volt, gyakorlatilag megszállták, és nekik kellett adót fizetni. Mindig vannak árulók, akik kiszolgálják az elnyomókat. Itt is találtak embereket, akik beszedték az adót, amit kiróttak az emberekre, de csak egy részét adták át, a többit megtartották maguknak. Jézus tanítása azonban több adószedőt elgondolkodtatott, bűnbánatra és megtérésre indított. Zákeus is ilyen volt. Alacsony termete miatt felmászott egy fára, hogy jobban lássa az arra haladó názáreti prófétát, aki lehívta őt onnan, és nála szállt meg. Zákeus annyira örült ennek, hogy elhatározta, hogy vagyona felét a szegényeknek adja, és a csalással szerzett javai helyett négyszer annyit ad a kárvallottaknak. 

Ez az igazi megtérés! 
Sokan csak elmormolnak egy imát, és már azt hiszik, hogy ez elég is a mennybe jutáshoz. Pedig a bűnöket rendezni kell! Bocsánatot kérni azoktól, akiket megbántottunk, megbocsátani azoknak, akik minket bántottak meg, rendezni az adósságokat, a lopott holmit visszavinni stb. Jézus Zákeust Ábrahám igaz gyermekének nyilvánította, mert megértette, hogy mit jelent a Krisztus követés. A történetet Lukács evangéliumában lehet olvasni a 19. részben.
"Mert az Emberfia (Jézus) azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet."
Zákeusról nem olvasunk többet, de biztos nem lehetett neki könnyű később. A vámszedést valószínűleg abbahagyta, vagy ha folytatta is, csak becsületesen, amiért biztos kinézték maguk közül a többiek. Az ismerősei  közt meg biztos voltak olyanok, akik nem hitték el a változást annak ellenére, hogy igyekezett rendezni a bűneit. Mindig vannak kételkedők. Főleg azok, akiknek az életében a megtérés még nem következett be. Akik azt hiszik, hogy ők mindig is hittek, hiszen meg vannak keresztelve, járnak templomba (néha), olvassák a Bibliát (néha), imádkoznak stb.
Sokszor kell azt tapasztalnunk, hogy a vallásos emberek több keserűséget tudnak okozni, mint a hitetlenek. Pilátus nem akarta megölni Jézust, de gyenge volt, engedett a vallásos zsidó vezetőknek, akik nem viselték el Jézus bűneikkel szembesítő szavait. 
Jézus meghalt, de feltámadt és él. Innen tudjuk, hogy a bűneink meg vannak bocsátva. 
"Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, az Igaz a nem igazakért, hogy Istenhez vezessen minket, miután halálra adták test szerint, hogy megeleveníttessék Lélek szerint." (1. Péter 3.18.)
Római pénz fotója: pexels.com Thomas K.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és finom tortát készítettél, tetszik az almakrém.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép ez a torta, és biztosan nagyon finom az almás krémmel. Váljék egészségetekre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük. Sajnos már rég elfogyott.

      Törlés
  3. Igen, finom volt, köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Finom lehetett az almás krémmel, igazi őszi sütemény. Mikor egyszer régebben feltetted a zabpelyhes piskótádat, akkor én is megsütöttem, ízlett a családnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ti is megszerettétek. Nincs fenn a blogon, ugye?

      Törlés
  5. Milyen elgondolkodtató ez az elmélkedés.
    A piskóta is biztosan finom.

    VálaszTörlés