2020. október 13., kedd

Birsalma chutney

A zöldbanánlisztből készült palacsintához birsalma chutney-t kínáltam, de a recepttel adós maradtam. Most pótolom, bár ez a saját receptem, mert azt ajándékba kaptam, de a recept máig nem érkezett meg. Már több csátni (chutney) van a blogon. Sült paradicsomból, szilvából, zöld paradicsomból. Húsok mellé nagyon jól illik, főleg azoknak, akik szeretik az indiai ízeket, vagy csak egy kis változatosságra vágynak. 
Hozzávalók:
1 kg birsalma
2 db chilipaprika
3 vöröshagyma
2 dl fehér bor
1 teáskanál gyömbér
1 zöldpaprika
3 gerezd fokhagyma
10 dkg cukor
fél mokkáskanál szegfűbors
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél evőkanál só
2 evőkanál citromlé

Elkészítés:
A gyümölcsöket és zöldségeket kis darabokra vágjuk, és a fűszerekkel együtt elkezdjük főzni egy nagy lábosban kevés bor hozzáadásával. Később fokozatosan adagoljuk az összeset. Állandóan kevergetjük. Amikor elfőtte a levét, kb 40 perc, de lehet több is,  azonnal üvegbe töltjük, lefelé fordítjuk, és száraz dunsztba tesszük.
 Ezt a bejegyzést még tavaly megírtam, csak elmaradt a közlése, de elfelejtettem megemlíteni, hogy a képen látható üvegek mennyi birsalmát tartalmaznak. Biztos több, mint egy kg volt, de az arányok pontosak.

Birsalmás receptek itt.

4 megjegyzés:

  1. Oh, ez nagyon finom lehet! Imádom a birsalmát! :)

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet, nálunk főleg az egyik vőm szereti ezeket a ínyencségeket ! Az idén az aszalt paradicsomot készítettem többször is úgy hogy én meg sem kóstoltam olyan hamar elfogyott!

    VálaszTörlés
  3. Verus, Katalin, Éva! Köszönöm, de sajnos már nincs belőle.

    VálaszTörlés