2020. október 31., szombat

Hal sörrel és bulgurral

 

Annyira igazságtalan! Tele volt hallal a tepsi, de sütés után ennyire összeugrott. Férjem panaszkodott is, hogy kevés jutott a tányérjára. Nem csoda, mert mindenkiére kevés jutott. Lehet, hogy meg kellett volna mérni sütés után is, bár csak még jobban elkedvetlenedtem volna. Az ízére nem volt panasz, és végül is jól laktunk vele hárman, úgy hogy maradt is egy adag. 
Hozzávalók:
80 dkg fagyasztott tőkehalfilé
2,5 dl bulgur
só, bors, olívaolaj
3 dl sör
kakukkfű
reszelt sajt
Elkészítés:
A tepsit megkenjük olajjal, ráhalmozzuk a bulgurt. A halszeleteket még fagyottan meglocsoljuk a sörrel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, lefedjük alufóliával, és 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 10 perc múlva levesszük a fóliát, és pirosra sütjük, majd a végén rászórjuk a sajtot.    
A sör úgy jön ide, hogy Luther, a reformáció elindítója kedvenc itala volt. Másik sörös recept a sertéscsülök. Játékot is hirdettem már sörös ételekkel. Itt az összefoglaló jobbnál jobb receptekkel: 

                                                                       Sütés előtt
Sütés után



Bibliás elmélkedés: 
Nekem október végén nem a Halottak napja jut az eszembe, hanem a Reformáció Ünnepe, amikor a közhiedelemmel ellentétben nem egyházszakadás történt, hanem az egyház visszatért a zsidó-keresztyén gyökerekhez. Ennek hatására mára már MINDEN Krisztus-hívő felekezetben anyanyelven olvashatjuk a Bibliát, hallgathatjuk a prédikációt. A felekezetek között látszólag sok különbség van, de azért, mi tudjuk,  hogy olyan ez, mint a krizantém: fehér, sárga, lila, zöld, de azért csak krizantém. Isten tenyerén ugyanúgy megférnek békésen, mint a vázámban a virágok. Azért van, amelyik felekezet nem a valódi gyökérből ered. "Hamis Krisztusok, és hamis próféták" is megjelennek Krisztus szava szerint. Úgy néznek ki, mintha...pedig dehogy! Egy-egy diktatórikus vezető hajtja uralma alá az embereket kiragadva részeket a Bibliából. Isten és a felebarát szeretete helyett olyan részeket hangsúlyozva, amelyek soha nem voltak lényegesek. 

A reformáció ünnepe jó lehetőség arra, hogy közösségben legyünk azokkal, akik egy tőről, Krisztustól származnak, de arra is, hogy felismerjük a hamis tanításokat. 
Hiszen a krizantémhoz se szoktunk bogáncskórót tenni a vázába!
"Ismeri az Úr az övéit. Álljon el a hamisságtól minden, aki Krisztus nevét vallja!" (2. Timóteus 2.19)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett így elkészítve ! Szeretjük a halat de általában csak /paprikás lisztbe forgatva/ sütve készítem. Tetszik ez a virágos hasonlat/gondolat !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett, és finom is lehetett! Sajnos ezek a gyorsfagyasztott tengeri halszeletek fel vannak pumpálva vízzel, sőt már olvastam olyat is valamelyik gyártó zacskóján, hogy "víz hozzáadásával", ilyenkor azt szoktam mondani sütés után, hogy nagyítóval kellene enni 😀.
    Tudom nem a reklám helye, de van az ALDI-nak egy kilós fagyasztott alaszkai tőkehala, ami viszonylag kevesebb vizet tartalmaz, ez nem megy annyira össze...😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ötletet. Erre is rá volt írva, hogy víz hozzáadásával.

      Törlés
  3. Hal jöhet bármikor, bármennyi! Ez is nagyon finom lehetett Ani!😊❤

    VálaszTörlés