2019. szeptember 11., szerda

Birsalmás zabkeksz cukorbetegeknek (is)



A sütőtökös zabkeksz recept alapján dolgoztam. 
Sütőtökös zabkeksz
Birsalma eltevésben vagyok folyamatosan, mert a fánk ontja a termést.  Nagyon sok megrohad sajnos, de a maradék legalább bio, hiszen nincs permetezve. Itt gyűjtöttem össze a birsalmás recepteket. Most ezzel a keksszel bővült a gyűjtemény. Még nyersen is olyan finom volt, hogy majdnem sajnáltam megsütni. Kicsivel több lett a püré, mint amennyit felhasználtam, lehet rákenegetni evés előtt. 
Hozzávalók:

20 dkg zabpehely (nem liszt)
10 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
1 evőkanál Sorbitum édesítő+ Süssina
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 tojás
10 dkg margarin
30 dkg birspüré

citromlé
diódarabok
Elkészítés:

A püréhez megfőzzük a birsalmát édesítős vízben, és kevés vízzel botmixerrel pürésítjük.  A héja is bent maradhat, de ha nagyon simára akarjuk a kekszet, akkor áttörhetjük. Néhány csepp citromlé főzéskor segít megőrízni a gyümölcs szép színét. 
A száraz anyagokat összekeverjük. Belemorzsoljuk a margarint. Mélyedést készítünk benne, és beleöntjük a birspürét és a tojást. Jól összedolgozzuk. Fél órát pihentetjük, majd fél cm vékonyra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Diódarabokkal is díszíthetjük. Margarinozott tepsibe helyezzük őket. 
 A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és kb 25 perc alatt megsütjük. 20 perc után megfordítjuk. A dióst természetesen nem tudjuk, de valamiért enélkül is szép piros lett.



Bibliás elmélkedés a birsalmasajt recept alatt:
Ahogy kevergettem a kompótot, az a változás jutott eszembe, amit Isten végez az emberben. Adott egy fanyar természetű, keserű, kemény ember, akinek mindenről valami negatív jut az eszébe. Aztán egyszer csak találkozik Jézus Krisztussal. Igéje megszólítja, a Szent Lélek elkezdi benne az újjáteremtő munkáját, és megtér. Nem lehet tudni mikor, talán ő sem emlékszik arra a pillanatra, amikor megfordult az élete, de más ember lett. Kellemes, akivel jó együtt lenni, akinek a jelenléte hiányzik.
"Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, íme újjá lett minden." (2. Korinthus  5.16-17)  Vajon a kedves olvasó átment-e már ezen a változáson?

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a kekszeid, és biztosan finomak is a birsalmától. Nagyon szép őszies hangulatú kompozíciót állítottál össze :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon finomak lett. Köszönöm a kedves szavakt.

      Törlés
  2. Finom lehet a birsalmás kekszed! Birsalmával az idén még nem találkoztam sajnos pedig nagyon szeretem:-)

    VálaszTörlés