2020. január 22., szerda

Cserkész tokány


Felavatott cserkész vezetők vagyunk a férjemmel. Az első gyülekezetben kaptuk ezt a szolgálatot, de igazából be sem melegedtünk, amikor már el kellett onnan mennünk. Barátnőm és férje foglalkoznak a cserkészekkel azóta is. Nagyszerű táborokat szerveznek, ahol sátoroznak, szinte nomád körülmények között. Jó is az. Nekem is a legkedvesebb emlékem a gyerekkoromból egy olyan tábor, ahol katonai sátorban aludtunk, és egyszer akkora eső volt, hogy hömpölygött a víz a vaságyak alatt, a békák meg felmásztak rá. Volt sikítozás!
A cserkészet nagyon jó dolog, önállóságra, felelősségre, egymásra figyelésre nevel. Az Ichtüsz ága pedig ápolja az istenkapcsolatot is. A többi ága is, de nem ennyire intenzíven. 
A cserkészetről bővebben itt olvashatnak. 
Az Ichtüszről itt kicsit legörgetve.
Misi fiam egyszer azzal állt elő, hogy cserkész lesz, és hűségesen elbuszozott minden szombaton a foglalkozásokra. 
A szabad téri helyszín magával hozza az egyszerűsített étkeztetést. Nagy kondérban (gulyáságyú) főzik az ebédet, amihez közösen készítenek elő mindent. Közben lehet jókat beszélgetni, énekelni, vicceket mesélni. A nagyok figyelnek a kicsikre, tanítgatják őket. 
Ezt a finom ételt barátnőméknél ettük, bár nem cserkészeknek, hanem a barátaiknak főzték bográcsban. Nem kértem el a receptet, emlékezetből állítottam össze. 
Hozzávalók:
0.5 dkg sertéslapocka vagy comb
20 dkg császárhús
30 dkg gomba
1 nagy hagyma
(zsír)
só, bors 
vörösbor
5 babérlevél
tejföl



Elkészítés:

A császárhúsról levágjuk a szalonnát, felkockázzuk és kiolvasztjuk. Utána a húsos részt is kockára vágjuk, és megpirítjuk, ha kell még zsiradék, akkor hozzáadjuk. A felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne, majd kis vörösborral felöntjük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a felkockázott húst, és puhára főzzük. A végén adjuk hozzá a cikkekre vágott gombát, és addig főzzük, amíg jó szaftos nem lesz. Kis tejföllel gazdagítjuk. Galuskát, főtt tésztát, tarhonyát, zsemlegombócot, rizst adhatunk hozzá. Én teljes kiőrlésű liszttel készült nokedlit szaggattam hozzá. A liszt felét barna liszttel pótoltam. Ugyanúgy készül, mint a rendes nokedli. 

Bibliás elmélkedés:
2018 decemberében ünnepelte a cserkész csapat 30 éves fennállását, ahova minket is meghívtak. Természetesen istentisztelettel kezdődött az alkalom, voltak beszédek az országos vezetőktől, és új cserkészeket is avattak. Régi cserkészek emlékeztek a szép napokról, és kiállítottak egy sátrat is a hozzá való tartozékokkal. Jó egyházi szokás szerint minden ilyen esemény után van egy szeretetvendégség nevű eszem-iszom, ahova  összehordjuk a süteményeket. Érdekes, hogy senki nem szokta szervezni, mégis megfelelő mennyiségben és arányban jön össze a sós és az édes kínálat. Most két tortát is süttetett a csapat, egyiken  a cserkészcímer, a liliom látható.





 A torták ilyenek voltak belülről:
Az asztali áldás
-imádság étkezés előtt:
Jővel, Jézus, áldj meg minket, mindennapi kenyerünket! 
Ámen!
-imádság étkezés után:
Aki ételt, italt adott, Urunk, Jézus, legyél áldott, Ámen!

 Képek a Református Nagytemplomról, ahol hívő életünk elkezdődött. Belső képek 1 perc 55 másodperctől. Utána következik egy film a harangokról. Aki még nem látta, hogy működnek, érdemes ezt is megnézni. 

4 megjegyzés:

  1. Guszta és finom lehet! Bár cserkész nem voltam de gyakran látok műsorokat a külföldön élő fiatalokról akik nagyon aktívak a cserkész táborokban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz szépen, Éva. Sokan vannak itthon is. És jókat főznek. :)

      Törlés
  2. Laktató étek és csodás torták, megérdemelete a csapat. :-)

    VálaszTörlés
  3. Igen, valóban. Nemcsak saját szórakozásukra gondolnak egyébként, hanem karitatív tevékenységet is végeznek. Minden nap két jócselekedet.

    VálaszTörlés