2019. május 31., péntek

Zsírt sütöttem

Még a tavalyi rebarbarás lepénynél azt írtam, hogy egy egész orvosi kar tiltja a zsír fogyasztását. Most viszont érdekes dolog történt. Évekkel ezelőtt egyszercsak rossz lett a májfunkció a laborleletemen. Zsírmáj okozza - mondták. Máriatövismag kapszulát írtak fel, amit évekig szedtem, de alig látszott eredménye. A doktornő minden találkozásnál a lelkemre kötötte, hogy alkoholt nehogy igyak. Egy cseppet sem! Nem volt nehéz ellenállni, általában nem is szeretem az ilyen italokat. Viszont Juci férjhez ment, az esküvőről megmaradt egy fél üveg Limoncello. Tőlem teljesen szokatlan módon nem tudtam ellenállni, és fél év alatt elfogyasztottam az egészet. Persze ez nem nagy mennyiség egyszerre, de a "cseppet sem!" tiltástól nagyon távol van. Közben néha eszembe jutott egy áhítat a csendespercek.hu-ról*, ahol a szokványostól teljesen más módon gyógyult meg egy asszony egy hívő orvos kezelése nyomán. És tényleg. A következő laboreredmény teljesen jó lett. "Happy end! - mondta az új hepatológus, mert az előző nyugdíjba ment. Kaptam tőle egy listát, hogy mit ehetek és ihatok. Legnagyobb megdöbbenésemre szó sem volt alkoholtilalomról, a sör, bor megengedett volt a listán. Sőt! Azt írták, hogy inkább zsírral, mint olajjal főzzünk. 
Na, ennyit a modern táplálkozástudományról! Mindig kitör valami hisztéria egy-egy élelmiszer miatt, aztán később kiderül, hogy mégis fogyasztható, csak nem úgy és nem akkor, csak éppen...
Szóval legjobb, ha a nagyanyáink által gyakorolt étrendet követjük. 
Így aztán nyugodt szívvel láttam neki a zsírsütésnek, amit azért eddig is gyakoroltam, de nem túl sűrűn. Lepucolást szoktunk venni, ami azt jelenti, hogy a húsokról levágják a zsíros részeket, és eladják. Ha kicsit lazán végzi a hentes a műveletet, akkor sok hús marad. Kisütve lesz belőle zsír, tepertő és sült hús, de valami eszméletlen finom hús.
Elkészítés:
Először én tovább tisztítom, a húsos részt külön választva. A szalonnát kezdem el sütni kis zsírt és tejet adva hozzá. 2 kg lepucoláshoz 2 nagy kanál zsírt és 1 dl tejet.  Nagyon lassan, gyakran kevergetve, vaslapot téve a lábas alá. Amikor már előrehaladott, akkor teszem hozzá a húst. A végén leszűröm,  bödönbe öntöm a zsírt, a húst pedig sózom, és azonnal megkóstoljuk. A felső képen 30 dkg sült hús van, kb a fele.

*Már nem találom azt az írást sajnos.

2 megjegyzés:

  1. Váljon egészségedre! Szoktam én is mondani hogy csak reklám amit kitalálnak ez sem jó az sem jó végül kiderül mégis:)

    VálaszTörlés