2018. június 1., péntek

Citromfüves bodzaszörp

 Járt utat járatlanért el ne hagyj!- hangzik a népi bölcsesség, de én ezzel nem teljesen értek egyet. Hiszen miért ne hagynánk el, ha találunk egy jobb receptet? Bár a régi is kiváló, de kíváncsi voltam, hogy milyen lehet a bodzaszörp, ha egy kis citromfüvet teszünk hozzá, amit több bloggernél is láttam. És ha már újítunk, miért ne cserélnénk le a citromsavat citromra? Úgy is lett, és az eredmény egy fantasztikus ízű és színű frissítőnek való.
Hozzávalók:
1,5 liter víz
1,25 kg cukor
1 dkg borkősav
1 dkg Na-benzoát
2 citrom
5 dkg citromfű levél
30 dkg bodzavirág
Elkészítés:
A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük a citromfű levelet, és 1-2 percig együtt rotyogtatjuk. A végén belekerül a karikára vágott citrom is. Hozzáadjuk a borkősavat és a tartósítót. Jól elkeverjük. Amikor kihűlt, beletesszük a bodzavirágot is, és hűvös helyen 3-5 napig állni hagyjuk időnként megkeverve. Én egy 5 literes befőttes üveget használtam erre a célra. Ha letelt az idő, a szirupot leszűrjük, kicsavarjuk a levet a virágból is, üvegekbe töltjük, és elhelyezzük a kamrában. Az ízes virágszirmokkal tortát készíthetünk:
http://korsocska.blogspot.com/2017/06/bodzaviragos-csokoladetorta-bodzas.html
A szörpöt pedig krémbe, pudingba is felhasználhatjuk:
http://korsocska.blogspot.com/2017/05/bodzapudingos-turotorta.html





Bibliás elmélkedés: 
"Önmagával tesz jót a szeretet embere, a kegyetlen pedig saját magának árt...
Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik, más meg szűken méri a járandóságot, mégis ínségbe jut..
Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül...
Elbukik, aki gazdagságában bízik, de az igazak virulnak, mint a lomb."
Ezek válogatott igeversek a Példabeszédek könyvéből. Mindegyik arról szól, hogy mennyire fontos törődnünk egymással. Az önzés, a kapzsiság soha nem vezet jóra, mert Isten országában másként működnek a matematikai szabályok. A nagy igazság: "Adjatok és adatik!"(Lukács evangéliuma 6.38)
Ha nagyon letörve érzed magad, keress egy árvát, özvegyet vagy súlyos beteget, és próbáld meg felvidítani. Beszélj neki Isten szeretetéről, keress olyan történeteket, amikor a rossz is jóra fordult. Mire befejezted a látogatást, meglátod, hogy jobban fogod érezni magad. Felüdítettél valakit, mosolyt csaltál az arcára, és cserébe Isten téged is megajándékoz derűvel. 

2 megjegyzés:

  1. De finom lehetett ez az új ízesítés! Ilyen meleg napokon jó lesz majd kortyolgatni :-)

    VálaszTörlés
  2. Ritkán iszunk ilyesmit, sokáig eláll majd.

    VálaszTörlés