2016. július 3., vasárnap

Mustáros meggyes oldalas


Már van egy mustáros meggybefőtt recept a blogon, vele készítve mustáros csirkeszárnyak. Most az Ízőrzők pándi adásából vettem ezt a receptet. Érdekes volt az ízhatás. Kicsi cukrot nekem kívánt volna. Majd legközelebb.
Hozzávalók:
1.5 kg sertés oldalas
só, bors. majoránna, őrölt kömény
olaj
0.5 kg meggy
1 evőkanál mustár

Elkészítés:
 A húst előző nap besózzuk, aznap megszórjuk a többi fűszerrel. A tepsit kiolajozzuk, és a húsokat megforgatjuk az olajban és belefektetjük. A meggyet összekeverjük a mustárral, és a húsok köré halmozzuk. Alufóliával befedjük a tepsit, és 200 fokon elkezdjük sütni. Amikor már rotyog, akkor 150 fokon alufólia nélkül folytatjuk. Én ezt most vasárnap készítettem, úgyhogy fél órát volt a sütőben, aztán elzártam, elmentem istentiszteletre, és utána vettem le a fóliát. Addig párolódott, majd szép pirosra sült.


Bibliás elmélkedés:
"Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet egy ember megfogott, és elvetett a szántóföldjébe. Ez ugyan kisebb minden magnál, de amikor felnő, nagyobb lesz más veteményeknél. Fa lesz belőle, úgyhogy jönnek az ég madarai, és az ágai közt fészkelnek." (Máté evangéliuma 13.rész 31. vers)
Jézus gyakran használt példázatokat, hogy hallgatói jobban megértsék az üzenetet. A Máté evangéliumában a mustármag jelképezi Isten országát. A mustármag a legkisebb mag, mindössze egy mm. Mégis, amikor elvetik fává nő, és a madarak fészket raknak az ágai között. Ilyen az Isten országáról, a mennyországról szóló jó hír is. Kezdetben nagyon kicsi: csak néhány kiválasztott érti. Aztán egyre többen és többen hallják, míg végül eljut a föld végső határáig. Az emberi szívben is ugyanez történik. Először csak meghallunk egy Igét, amely nekünk szól. Aztán egyre többet és többet tudunk meg Istenről és az Ő szeretetéről, míg végül teljesen rábízzuk magunkat. 
Hol lehet ezt a jó hírt hallani? A Biblia olvasása közben, istentisztelet, szentbeszéd alatt szólíthat meg minket Isten, és hív az országába. Vagy az is lehet, hogy valaki beszél nekünk róla. Keresni kell Őt, és nyitottnak kell lenni.
Isten mondja: 
"És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem."
Jeremiás próféta könyve 29. rész 13. vers.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése