2015. december 15., kedd

Noémi borral párolt sertéssültje


Hozzávalók:
4 szelet karaj

egy-egy csipet fehér és fekete bors
egy fél mokkáskanál reszelt gyömbér
olaj
fél dl száraz vörösbor+ fél dl az almához
1 alma
rizsköret

Elkészítés:
A hússzeleteket befűszerezte, olajban átsütötte, kevés víz hozzáadásával puhára párolta. Hozzáöntötte a bort, és még 10 percig párolta így.
A díszítésben segítettem. Az alma fél dl borban párolódott egy kicsit, de kemény maradt.

Bibliás elmélkedés:
Évekkel ezelőtt történt. Lelkésznék találkozóján voltam. Beszélgetés közben szóba került egy illető, akivel már régen nem volt kapcsolatom, de nagyon sok keserűséget okozott akkoriban. Mint egy láva tört elő belőlem a sok fájdalom. Csak mondtam, mondtam egy darabig amíg rá nem döbbentem, hogy mennyire nem keresztyéni a viselkedésem. Azt hittem, hogy megbocsátottam, de csak elfelejtettem a sérelmeket. Olyan ez, mint amikor lefojtjuk a parazsat, de az első fuvallatra lángra lobban. Megdöbbentek a többiek is, mert nem ilyennek ismertek. Jó volt együtt imádkozni, megvallani ezt a bűnt, és szabadítást kérni belőle.
Karácsonyra készülünk, recepteket keresgélünk, menüsorokat állítunk össze. Ajándéklistákkal járjuk a boltokat, de vajon a lelkünk készül-e? Megbocsátottunk-e mindenkinek, aki megbántott bennünket? Bocsánatot kértünk-e mindenkitől, akit mi bántottunk meg? 
Vagy csak így, mint én, szőnyeg alá söpörtük a fájdalmakat mondván: Jobb a békesség. 
"A megbocsátás - írja Neil T. Anderson - nem felejtés... A felejtés lehet a megbocsátás eredménye, de soha sem a megbocsátás módja. Amikor mi felemlegetjük, előhozzuk mások múltbeli dolgait, valójában azt mondjuk, hogy nem bocsátottunk meg...A megbocsátás választás, akarati döntés. Mivel Isten azt akarja, hogy megbocsássunk, ez olyan valami, amit meg is tudunk tenni. De nekünk nehéz megbocsátanunk, mert szemben áll az igazságérzetünkkel. Mi bosszút akarunk állni az elszenvedett sérelmekért, de Isten azt mondja, hogy "magatokért bosszút ne álljatok!" (Róma 12.19) 
Tiltakozhatsz: Nem érted meg, hogy mennyire megbántott ez az ember. ...A megbocsátás szükségessége nem egy közted és a haragosod közötti kérdés, hanem közted és Isten között. 
Hogyan bocsáthatsz meg teljes szívből? Először is ismerd el a fájdalmat és a gyűlöletet. Ha megbocsátásod nem érinti életed belső érzelmi részét, akkor nem lesz teljes. Sokan érzékelik a személyek közötti támadások fájdalmát, de nem ismerik el. Hagyd, hogy Isten felszínre hozza a fájdalmat, hogy bánni tudjon vele! Itt történik meg a gyógyítás... Kérd Istent, hogy ossza meg veled az Ő megbocsátását és szeretetét e felé az ember felé! 
Az adós szolga története is jó példa a megbocsátáshoz:

2 megjegyzés: