2019. július 12., péntek

Töltike görögösen citromszósszal

Már van két töltike recept is a blogon, hagyományos, magyar ízesítéssel. Az egyik szőlő-, a másik karalábélevélben. Most kicsit későn eszméltem, a szomszédasszonyéknál már lepermetezték a szőlőt. Azt hittem, nem is kapok már idén megfelelő leveleket, de szerencsére egy ismerősnél egyáltalán nem permetezik. Valami vad, régi fajta lehet, aminek semmi sem árt. Már nem volt zsenge, le kellett forrázni, de jó ízt adott a húsgolyóknak. Mivel ezt a receptet sok felé ismerik a világon, gondoltam, próbáljuk ki a görög változatot. Elnevezése dolmades vagy dolmákia.
A receptre itt leltem, a szószt pedig innen vettem. Apróbb változtatások vannak csak.
Azért inkább bárány-vagy marhahúsból készül a Balkánon.
Hozzávalók:
50 dkg sertés darált hús
1 dl rizs
5 mentaalevél
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
olaj

1 mokkáskanál borsikafű
1 citrom leve

Elkészítés:
A szőlőleveleket leforrázzuk. A hagymákat apróra vágjuk, egy kevés olivaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a rizst, kicsit pirítjuk együtt, majd felöntjük vízzel, és pároljuk egy keveset. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy végül csak a felét adtam a húshoz. A húst sózzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet, a citromlét és az apróra vágott mentaleveleket. Összegyúrjuk a hagymás rizzsel, és megtöltjük vele a leveleket a fenti képen látható módon. A szárat le kellene vágni, de én aláhajtottam, így jobban egyben maradt. Készült levél nélküli húsgombóc is. 
A leveleseket rakjuk a lábas aljára, rákerülnek a húsgolyók, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. 
Citromszósz:
Hozzávalók:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
2 tojássárgája
1 citrom leve
1 teáskanál petrezselyemlevél
A vajat felolvasztjuk, és a lisztet elkeverjük benne. 5 dl-t adunk hozzá a töltike főzőlevéből, és sűrűre főzzük. A  tojássárgákat elkeverjük a citromlével, néhány kanál mártással, és a többihez adjuk. Éppen csak átforrósítjuk, sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselymet adunk hozzá. A töltikéket ezzel a mártással öntjük le. 
Pita:
A pitát Noémi készítette hozzá.

Hozzávalók:
2 teáskanál szárított élesztő
1 tk cukor
160 ml szoba hőmérsékletű tej
80 ml víz
320 g liszt
1 tk só
1 tk kakukkfű

1 evőkanál olívaolaj + kenéshez
Elkészítés:
A cukrot, vizet, élesztőt, tejet összekeverjük egy tálban. Várunk 5 percig, amíg felfut. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, kakukkfüvet és a sót. Adjuk az olajat az élesztős keverékhez, és vegyítsük el. Majd apránként öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz. Jól dagasszuk össze. Olajjal megkent, lefedett tálban hagyjuk kelni 40 percig. Osszuk 6 részre, és olajozott deszkán sodrófával kis 20 centis köröket nyújtsunk belőle. Olajozott serpenyőben süssük ki őket, mint a palacsintát. 1-2 perc. A recept innen
A pitát négy részre kellett volna vágni, de nálam beindultak a magyar reflexek, és így hagytam. A kis kerámiaképet egy vásáron vettem görög asszonyoktól.
Bibliás elmélkedés:
Néhány hete egy lelkészházaspároknak tartott konferencián voltunk. Sok kedves hívő emberrel találkozhattam. Egyik csoportbeszélgetés után megjegyeztem a vezetőnek: Milyen istenbizonyság ez! Ennyi értelmes, művelt ember Istent dicséri. Nem tennék, ha a Biblia nem lenne igaz. 

Jézus korában a művelt világ görögül beszélt. Az Újszövetség nyelve is az, bár Jézus és a tanítványok az arám nyelvet használták. Mégis így írták le az evangéliumokat és az apostoli leveleket, hogy minél nagyobb körben megértsék az emberek. Ma angolul írnák, és Jézus bizonyára fenn lenne a facebookon. Elgondolkodtam azon, hogy vajon milyen lenne a facebook profilja.
Képet nem tenne fel magáról. 
Születése idejét jó lenne megtudni, mert vitatkoznak rajta. Pedig a december 24 tökéletesen megfelelt eddig is.
A születési hely: Betlehem. 
Iskoláim: apám mellett?
Foglalkozásom: ács?, tanító?, mester?, Megváltó? Isten Fia?
Hely, ahol éltem: Názáret és az összes zsidó város
Elérhetőségem ma: Biblia, istentisztelet, imádság
Család: 12 tanítványom
Rólam: szeretlek téged, aki most ezt olvasod, és az életemet adom érted
Életesemények: "...fogantatott Szent Lélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Ponczius Pilátus alatt, megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon halottaiból feltámadt, felment a mennybe, ott ül a Mindenható Atya Isten jobbján, onnan jön el ítélni eleveneket és holtakat...( részlet az Apostoli Hitvallás-ból)
Vajon posztolgatná a példázatait? Bizonyára, hiszen így érné el a legtöbb embert. 
De eseményt is létrehozna a facebookon: 

Istentisztelet a helyi gyülekezetben. 
Minden vasárnap ... órakor
Igét hirdet: a helyi lelkész, prédikátor vagy pap
*Érdekel...................ÉN OTT LESZEK!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése