2019. július 19., péntek

Krémsajtos tök

Tavasszal várom az első káposztát, hogy finom salátát, vagy párolt káposztát ehessek. Nyáron meg a tökfőzelék a nagy kedvenc. Hidegen, melegen, tejföllel, aludttejjel, esetleg joghurttal, hogy könnyebb legyen. Rántva és habarva.
Kirántva ritkán készítem a tököt, és ez az első alkalom, hogy köret lett belőle. A Vidék íze magazinban láttam meg, és beleszerettem. Tulajdonképpen magában is megáll, de sült hússal írták, és követtem az "előttem szólót".
Hozzávalók:
1 kg zsenge spárgatök (itt két darab)
2 közepes vöröshagyma
1 evőkanál vágott zellerlevél
1 zellergumó
2 krémsajt (180g)
1 ek vágott kaporlevél
só, bors
olívaolaj

Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és megpároljuk az olajon. A tököt megmossuk, és héjastul, belestül kockára vágjuk. A hagymához adjuk, és kicsit együtt sütjük. Sózzuk, borsozzuk. A zellert kis kockákra vágjuk, és néhány perc múlva a levelekkel együtt belekeverjük. Együtt pároljuk addig, amíg roppanósra nem sülnek. Végül elkeverjük benne a krémsajtot, és rotyogtatjuk együtt néhány percig.


Bibliás elmélkedés:
A tökről Jónás próféta története jut az eszembe. Ő azt az embert jelképezi, aki nem örül a más sikerének csak azért, mert azt gondolta, hogy nem fog bekövetkezni.
Jónást a tengerbe dobják
A történet szerint Jónást Isten elküldi Ninivébe, egy pogány városba, azzal az üzenettel, hogy még 40 nap, és el fognak pusztulni, mert annyi gonoszságot tettek már. A városban nagyon kegyetlen emberek élnek, Jónásnak esze ágában sincs engedelmeskedni. Éppen ellenkezőleg! Felszáll egy más irányba tartó hajóra, de az viharba került. A tengerészek megtudták, hogy Isten elől fut, és hogy miatta van ez a nagy veszedelem. Istenfélőbbnek bizonyulnak, mint a próféta, imádkoznak Istenhez, hogy ne vesszenek el egy ember lelke miatt, végül Jónást a tengerbe dobják. Egy nagy hal, valószínűleg egy bálna kapja be, és ott tölt három napot, amíg bűnbánatra jut, és megígéri, hogy engedelmes lesz. Ekkor a hal kiveti őt a szárazföldre. Eljut Ninivébe, meghirdeti az ítéletet, de a királytól kezdve minden ember hinni kezd Istenben, és megtér a gonoszságából. Így Isten megbocsát nekik. Jónás azonban ahelyett, hogy örülne, duzzogva ül egy tök bokor alatt, amely nagyra nőtt, hogy őt óvja a forróságtól, és meg akar halni. Miért? Mert csorba esett a prófétai becsületén.
Nem ilyenek vagyunk mi is sokszor? Megmondtam, hogy nem fog menni! Minek erőlteted? Aztán mégis sikerül, és furcsán érezzük magunkat, pedig "örülni kell az örülőkkel". (Rómaiakhoz írt levél 12.16)
Isten irgalmas, kegyelmes, szerető mennyei Atya, aki a legjobbat akarja a gyermekeinek. Az a célja, hogy előrehaladjunk, rendeződjön az életünk, megoldódjanak a problémáink. Hinni kell, hogy nincs az a mélység, amiből nem tud kihozni, nincs az a rossz élethelyzet, amiben nem tud megsegíteni. 
Fogadjuk meg Jakab apostol tanácsát a Bibliából: 
"Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! Beteg-e valaki közöttetek? Hívassa magához a gyülekezet véneit, hogy imádkozzanak érte, és kenjék meg olajjal az Úr nevében. És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az Úr felsegíti őt, sőt ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer. Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének."(Jakab 5. 16-17)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése