2019. július 11., csütörtök

Túrós batyu


Évi remekelt megint. Éppen arra gondoltam, hogy meg kellene már tanítani neki a kelt tészták készítését, amikor előállt ezzel a kéréssel. Így aztán nekiláttunk. Én csak a kellő lelki támogatást biztosítottam, és lekentem a batyukat tojással. Limara receptjét követtük, kevesebb cukorral, és édesítővel a túrónál. Egy új módszert tanultunk nála, nagyon megörültem neki.
Hozzávalók:
-tészta
60 dkg liszt
3,2 dl tej
1 tojás
1 mk. só
2 evőkanál. cukor
8 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
-töltelék:
40 dkg túró
1 evőkanál Sorbitum édesítőszer
2 tojássárgája
2 tojásfehérje
2 csapott evőkanál búzadara
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Legnagyobb meglepetésemre Limara nem futtatta fel az élesztőt, hanem mindent beletett a dagasztó tálba a vaj kivételével, és 10 percig dagasztotta . Utána öntötte bele az olvasztott vajat, és tovább dagasztotta, amíg szép hólyagos lett. Közben készült el a töltelék. Mivel Évi nem szereti a mazsolát és a citromhéjat, ezek kimaradtak. A fehérjét felverte, és úgy adta az összekevert töltelékhez. 

Aztán átgyúrta a tésztát, 3 mm vastagra kinyújtotta, 10x10-es négyzeteket vágott belőle, és rákanalazta a túrót. Jó bőven rakta, így elfogyott, és néhány lekváros bukta is készült. A négyzetek sarkait össze kellett fogni, és csavarni rajta egyet, hogy ne folyjon ki a töltelék. Ez egy nagyon jó módszer, szépek is lettek. Megkentem a felvert tojással, sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percig keltek, 180 fokra előmelegített sütőbe toltuk, és kisütöttük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése