2017. december 14., csütörtök

Télapu

Bevallom, hogy nagyon tetszik ez a film. De azt is bevallom, hogy elszomorít, amiért átvesszük ezt az angolszász hagyományt, mintha nekünk nem lenne saját Mikulásunk. Ráadásul a gyerekek jól összezavarodnak, mert náluk a Mikulás karácsonykor jön, és ő hozza az ajándékokat. Nálunk meg december 6-án, és elvileg karácsonykor már hűlt helye. A nagyobb, erősebb, magabiztosabb fél azonban rendszerint magával sodorja a kisebbet, gyengébbet, így aztán kis unokám szomorúan jött haza az óvodából, mert a többieknek ajándékot hozott a Mikulás, neki meg csak a szokásos édességes csomagot. A nagyika erre megpróbálta menteni ami menthető. Vettünk neki egy úszószemüveget, cukrászdába vittük a férjemmel, ezt a kis tortácskát kapta, és az eladót megkértük, hogy csempéssze mellé a székre, amíg eszi a sütijét. 
A hagyomány fokozatosan változott. Kezdetben volt a Mikulás, Télapó, aki gyalog járt, subában és kucsmában. Két krampusz kísérte, akik meg akarták büntetni a gyerekeket, de a jóságos öreg mindig kimentette őket. (Ez egy kicsit Jézus megmentő szeretetét idézte fel). A kulcslyukon keresztül jött be a házakba, a csizmácskákat ki kellett tisztítani, és az ajtó közelében elhelyezni. Eleinte "almát, diót, mogyorót rejtegetett a zsákja", virgácsot a rossz gyerekeknek, aztán fokozatosan bővült a kínálat. Persze lehet, hogy azok a gyerekek, akik csak almát, diót, mogyorót kaptak eleinte, bizony ugyan olyan szomorúak voltak, amikor a tehetősebb családoknál megjelent a csokitélapó, és a drágább édességek. 
Semmit nem tehetünk. Hiába is mondanánk, hogy az angol gyerekekhez nem jön 6-án a Mikulás, csak a magyar gyerekekhez. A filmek hatását nem tudjuk kiküszöbölni. Persze lehet, hogy nem is kell. 
Azért bosszant az októberben felállított karácsonyfa, mert itt már nem a hagyományról van szó, hanem kőkemény üzletről. Jézus testté lételéből profitot csináltak, mi pedig csak kapkodhatjuk a fejünket. Férjem csitítgat, a mozdonyvezetők is dolgoznak szenteste, de azért én mégis sajnálom a vendéglátósokat, amiért telt házzal üzemelnek a szállodák, és számukra megszűnt a családi ünnep. 
Csak én dohogok? Más hogy látja?

1 megjegyzés:

  1. Nálunk a karácsony még családi ünnep, nagyon szépen továbbvittük azt a hagyományt, amit még otthonról hoztunk. 24-én nálunk van az ebéd a lányom családjával és sajnos már csak egy dédivel, első nap megyünk a dédihez, második nap a lányomék mennek a vejem szüleihez és két ünnep között az öcsémékhez. Sok olyan ismerősöm van, akik ilyenkor elutaznak egy szállodába, de ők is együtt mennek a gyerekekkel, csak nem főznek otthon.

    VálaszTörlés