2017. december 22., péntek

Rántott karaj dióval és szezámmaggal

Áldott, békés ünnepeket kívánok!
 Lehet, hogy valaki furcsállja, hogy sertéshúst ajánlok az ünnepi asztalra, hiszen hagyományosan halat, újabban pulykát főzünk. A falusi világban viszont disznót vágtak karácsonyra, és szenteste hurkát, kolbászt adtak az asztalra. Másnap orjalevest, töltött káposztát. A karácsonyi halvacsora a kisböjt végét jelentette katolikus vidékeken, de a szokás hál' Istennek, szépen elterjedt.
Ma már kevés helyen van disznótor még faluhelyen is, így szabadabb a menü összeállítása. Mi halászlét eszünk 24-én, és valamilyen csirkés ételt. Másnap húslevest, töltött káposztát, és valamilyen sültet készítek azok számára, akik nem szeretik a káposztát. Ez a karaj is befutó lehet. Még az előző receptnél is egyszerűbb, mégis ünnepi. Zsemlemorzsa helyett darált dióba és szezámmagba mártottuk az előző este tejbe áztatott karaj szeletet, és a szokott módon kisütöttük. Külön diós és külön szezámos, nem összekeverve.

Jézus születése (inkarnáció)*


 Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó.  
Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják.  Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.  
És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje,  és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. 
Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: 
Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. 
A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban. És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták: 
Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.  
 (Lukács evangéliuma – revíziós próbakiadás © Magyar Bibliatársulat, 1975, 1990, 2011)
*Isten emberré lett

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, szép ünnepi ebédet főztél!
    Békés, áldott karácsonyt kívánok sok szeretettel, az egész családodnak!

    VálaszTörlés