2025. szeptember 26., péntek

Hagymás-sajtos pogácsa

 



Sokféle pogácsa recept van már a blogon. Van teljes kiőrlésű lisztes is, hagymás is, tojásmentes, fehér lisztes, sajtos is.  Most egy kis maradék lilahagymás sajt került bele, amit a piacon vettünk. Férjem nagyon szereti, de nem mindig jutunk el szombaton, amikor lehet kapni, ezért többet szokott venni, mint ami egy-két étkezésre elég. Aztán néha felszeletelem, és sütve végzi, most pedig pogácsába használtam el. A recept nagyjából ugyanaz, csak az összetevők váltakoznak. Most így készült:

Hozzávalók:


20 dkg finomliszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg margarin
2 dkg élesztő
fél dl víz
egy mokkáskanál cukor
2 dl tejföl
fél evőkanál só
egy tojás
2 evőkanál reszelt sajt
-a tetejére: 
reszelt sajt
kenéshez tejföl

Elkészítés: Az élesztőt a meleg cukros vízben felfuttatjuk. A száraz anyagokat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, majd mélyedést készítünk benne, és beleöntjük az élesztőt, a felvert tojást, a tejfölt, a sajtot, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Mivel tk liszttel készült, kb fél órát hagyjuk kelni, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel berácsozzuk, közepes szaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük tejföllel, és reszelt sajtba nyomjuk a tetejüket. Sütőlemezzel bélelt tepsibe rakjuk. Hideg sütőbe toljuk, és 200 fokon kisütjük.



2 megjegyzés:

  1. Szép pogácsákat sütöttél, finomak lehetnek a lilahagymás sajttal.
    A lila hagymát mi is szeretjük, vacsorára sűrűn eszünk, sajtban is jó ízű lehet. Gondolom ez kistermelői sajt, amit venni szoktatok.

    VálaszTörlés
  2. Igen, a piacon vesszük. Régebben szerdán is lehetett kapni, de most csak szombaton hoz. Így többet veszünk, de hét vége felé már inkább megsütöm. Nagyon finom úgyis.

    VálaszTörlés