2023. június 11., vasárnap

Gyümölcskenyér csokoládéval leöntve


 Ismét összegyűlt néhány tojásfehérje, úgyhogy adódott a lehetőség gyümölcskenyér sütésre. Nem sokat változott a recept az előzőhöz képest, cukrot is kapott, mert nem saját részre, hanem egyik vejem kórusának készült. Egy fiatalos csapatban énekel. Egészen újszerű feldolgozásokat hallani tőlük. Egyszer még mozogtak is hozzá. Többször sütöttem már nekik valami apróságot, most ezt a csokis sütit kapták. Pillanatok alatt elfogyott. 

Hozzávalók:
5 tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél csomag reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
5 dkg olvasztott margarin
10 dkg kandírozott gyümölcs
1 evőkanál napraforgó-tök-és szezámmag
-máz:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
 A magvakat és a kandírozott gyümölcsöt apróra vágjuk. A száraz anyagokat a cukor kivételével összekeverjük. A fehérjét habbá verjük a cukorral, és hozzáadjuk a lehűtött, olvasztott margarint. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, amibe elkevertük a gyümölcsöket, magvakat Egy őzgerinc formát jól kikenünk margarinnal, lisztezzük, és beleöntjük a tésztát. Előmelegített, 200 fokos sütőben kezdjük sütni, majd 10 perc után mérsékeljük a hőfokot, és tűpróbáig sütjük. A mázhoz a csokit beletördeljük egy lábosba, amit vízzel teli másik lábas fölé állítunk. Addig melegítjük, amíg a csoki olvadni kezd, ekkor belekeverjük az olajat. A kihűlt piskótára öntjük.
Másik gyümölcskenyér.
"Teljes élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek olyan régiói, melyekbe csak a zene világít be."-vallja  Kodály Zoltán, a nagy zenepedagógus. A zenei nevelést már az anyaméhben el kell kezdeni. Bővebben erről itt olvashatnak. A zene később is nagyon fontos. Megnyugtat, a népdalok, igényes megzenésített versek segítenek megfogalmazni az érzéseinket. Ezért is játszanak fontos szerepet az énekek az istentiszteleten. Néha csodálkozom az új szokásokon. Dicsőítő csoportok veszik át a közös éneklés szerepét a templomokban, imaházakban, pedig nagyon fontos lenne a közös éneklés is. Az ószövetségi zsoltárokat énekelték, és hangszerekkel kísérték. A magyar néplélek annyira eggyé tudott válni az istentisztelettel, hogy sok templomi éneket a magánéletben is énekeltek. Szinte zenei anyanyelvvé váltak a zsoltárok. Illetve sok népdal adott dallamot egyes egyházi énekeknek. Vejünk kórusa is énekel az egyházi ünnepekhez kapcsolódva, pedig nem vallásosak. 
Végül egy zsoltárvers :


Énekeljetek új éneket az ÚRnak, énekelj az ÚRnak, te egész föld! Énekeljetek az ÚRnak, áldjátok nevét, hirdessétek szabadítását mindennap! Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek, csodáit minden népnek! Mert nagy az ÚR, méltó, hogy dicsérjék, félelmetesebb minden más istennél. Hiszen a népek istenei csak bálványok, az ÚR pedig az ég alkotója. Fenség és méltóság jár előtte, erő és ékesség van szentélyében. 
Népek törzsei! Magasztaljátok az URat! Magasztaljátok az ÚR dicsőségét és hatalmát! Magasztaljátok az ÚR dicső nevét, ajándékot hozva jöjjetek udvaraiba! Boruljatok le az ÚR előtt szent öltözetben, reszkess tőle, te egész föld! Mondjátok el a népeknek, hogy uralkodik az ÚR! Bizony szilárdan áll a világ, nem inog. Igazságosan ítéli a népeket.
 Örüljön az ég, örvendezzen a föld, zúgjon a tenger a benne levőkkel! Ujjongjon a mező és minden, ami rajta van! Ujjongnak majd az erdő fái mind az ÚR előtt, amikor eljön, mert eljön, hogy ítélkezzék a földön. Igazságosan ítéli a világot, pártatlanul a népeket. (96.zsoltár)

2 megjegyzés: