2022. május 9., hétfő

Marhahús leves mexikói módra

 

Volt egy darab marhahús a fagyasztóban. Rostélyosból főztem levest, amikor vendégeink voltak, de még így is nagynak találtam, így egy részét átmentettem szűkösebb időkre. Nagyon finom levesünk lett belőle. Éppen elég is volt hármunknak. 

Hozzávalók:
30 dkg marhahús
1 hagyma
mokkáskanál fokhagymakrém
1 evőkanál vágott petrezselyem
egy marék zöldbab
cikk zeller
két marék mexikói zöldségkeverék
(mexikói fűszerkeverék)
zsír
Elkészítés:
A kanál zsíron megfonnyasztjuk a kockára vágott hagymát, megforgatjuk rajta a húst, fehéredésig.  Felöntjük vízzel, és  amikor már puha a hús, belefőzzük a többi hozzávalót. Becsületesen bevallom, hogy elfelejtettem beletenni a fűszereket. Koriandert, római köményt, chilit szoktak használni a mexikói ételekhez. Azért így is finom volt.
Bibliás elmélkedés:
Már írtam egy amerikai keresztény családról, akik énekelnek a gyerekeikkel, és nagyon jó videóik vannak. Sounds Like Reign a csatornájuk neve. Vlogjuk pedig a Tiny Notes from Home a youtube-on. 6 fiút és 1 kislányt nevelnek. A srácok is énekelnek velük, mindnek szép hangja van. Otthon tanítják őket, ami nekem kicsit furcsa, hiszen Magyarországon a felső tagozatban már komoly dolgokat tanulnak, amihez, de az alsóban is jól képzett szakember kell. Vannak persze munkafüzeteik, biztos kapnak valahonnan segítséget is, de akkor is furcsa. Viszont ennek köszönhetően a gyerekek sokkal szabadabbak, most például a két legidősebb Mexikóban járt az apjukkal. Úttalan utakon mentek, amíg eljutottak a célállomásra, egy hegyek között meghúzódó településre,  ahol nincs víz, villany, de a nők gyönyörű, színes ruhákban járnak, kendővel a fejükön. Hasonló kendő volt nagyanyámnak. 
Ezen a távoli vidéken az emberek eredeti vallása az animizmus, ami azt jelenti, hogy minden állatban, tárgyban, természeti jelenségben van egy szellem, amely vagy segíti vagy hátráltatja az embert a napi  tennivalóiban. Szinte hihetetlen, hogy 2022-ben ilyen pogányság még létezik a világban, de ha valaki még nem hallott Jézusról, akkor nem csoda, hogy élettelen dolgokban hisz. Bár az az igazság, hogy babonáink is hasonló gondolkodáson alapulnak: a fekete macska balszerencsét hoz (miért hozna?), a négylevelű lóhere szerencsét stb. A német nyelvben nem véletlenül hívják a babonaságot ellen-hitnek.
 Nagyon sokan szenvednek alkohol vagy drogfüggésben a kilátástalan életkörülmények miatt. Keresztény vezetők azonban nem riadtak meg a nehéz életkörülményektől, és elmentek erre a távoli kietlen vidékre, hogy elvigyék Krisztus örömhírét: Isten  szeret bennünket, és megbocsátotta a bűneinket Jézus érdeméért. Megalakult a  gyülekezet, az emberek együtt énekelnek keresztény dalokat és dicsőítik Jézust. A fiúknak életre szóló élményt és tapasztalatot jelentett ez a néhány nap. Bizonyára még jobban megbecsülik a körülményeiket, pedig őket is egyszerűen nevelik a szüleik. 
8.50 percnél mutatják be, hogy mit esznek, és hogyan készítik el nyílt tűzön egyszerű babból és kukoricából álló ételüket. Mexikóinak mondtam a levesünket, de talán ezek az emberek a videóban soha vagy csak nagyon ritkán jutnak ilyen fejedelmi lakomához. 
Az apa nem is tudott volna jobb szemléltetést mutatni a fiúknak ehhez a bibliai igevershez:
 "Nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel. Mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit. De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele. "(1. Timóteus 6-8)



1 megjegyzés: