2019. július 31., szerda

Áfonyás morzsasüti

 Kedves, Svédországban élő ismerősöm mondta, hogy elfordítja a fejét, ha a piacon áfonyát lát. Most már nyugdíjas, de akkor még egy főiskolán tanított matematikát. Nagyon csodálkoztam, és nem értettem meg, hogy miért nem jönnek haza. Bár én nem szoktam zsinórban áfonyát venni, de azért évente egyszer-kétszer meg tudjuk venni. Igaz, hogy nem olcsó mulatság, de nem iszom, nem dohányzom, nem kávézom, nincsenek költséges hobbijaim, hát miért ne készíthetnék egyszer egy áfonyás morzsasütit. 
Ugyanúgy jártam el, mint a cseresznyésnél, csak ebben kevertem a cukrot egy kis Sorbitum édesítővel, hogy a férjem is ehesse nyugodt lelkiismerettel. Bár az utóbbi időben eléggé elkanászodott. Már nem tartja úgy az evési időket, mint kezdetben, amikor kiderült a cukorbetegsége (csak 2-es), nem is méricskéli a szénhidrátot, de azért még mindig elég tűrhetően betartja a szabályokat. 13 kg-t fogyott, de ha nem akarja visszahízni, akkor vigyáznia kell.
Hozzávalók:
-tészta
10 dkg finomliszt
10 dkg zabpehely
1 ek Sorbitum édesítő
10 dkg vaj
csipet só
-töltelék
fél kg áfonya
reszelt citromhéj
1 evőkanál cukrozott citromhéj
citromlé
1 ek nádcukor
1 ek Sorbitum
Elkészítés:
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és állni hagyjuk. 
Majd a lisztet, a zabpelyhet, a sót, édesítőt összekeverjük, és ujjbegyünkkel elmorzsoljuk benne a vajat. Én először késsel kis darabokra vágtam, hogy minél kevesebbet érje a kezem. 
A felét, vagy egy kicsivel többet a piteforma aljára helyezzük, rá a tölteléket a levével együtt. Rá a maradék morzsát, és kb 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kb fél óra.
Fagyival vagy anélkül is finom.


3 megjegyzés:

  1. Szeretem a morzsasütit, más gyümölcsökkel már én is készítettem. Ez az áfonyás szuperfinom lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, valóban finom volt.

    VálaszTörlés
  3. Én teljesen ugyanezt a receptet használom évek óta nagy sikerrel. :-) Áfonyával még nem próbáltam, de jó ötlet!

    VálaszTörlés