2018. december 30., vasárnap

Lencsefasírt. BÚÉK 2019!

Nagyon hálás vagyok az elmúlt évért. A legfiatalabb gyermekünk is leérettségizett, férjem nyugdíjba ment, és hazaköltöztünk. Azt hittük, hogy már a nyugalom évei jönnek, de nem. A közeli város lelkészi állása megüresedett, és ő látja el a szolgálatot a következő kolléga érkezéséig. Kicsit meglepődtünk, de elfogadtuk Istentől a helyzetet. Kedves közösség, nagyon jól érezzük magunkat ott egyébként. 
A karácsony nagyon szépen telt. 26-án mind a hét gyermekünk haza tudott jönni, nagy ajándék ez nekünk. Marhahúslevest főztem, Thakaró pecsenyét, de csak egyszerű sütemények voltak. Nem édesszájú a család.
Szilveszterre készülve malacsültben, vöröskáposztával és enélkül, virsliben és lencsében gondolkodom. Citromhabnál láttam ezt a lencsefasírtot, és megtetszett az ötlet. Hagyományos és újszerű. Hagyományos, mert ilyenkor lencsét szoktak készíteni, hogy "szerencsét hozzon" az újévben. Én nem hiszek a babonákban, tárgyak nem hozhatnak nekünk szerencsét, mint ahogy a fekete macska sem jelenthet szerencsétlenséget. Isten igazítja az utunkat, ha hagyjuk, és figyelünk rá. Mégis igazodni szoktam a szokásokhoz, mert ezek erősítenek egy közösséget. Már van lencsefőzelék a blogon itt és itt, bibliai fahéjas is. Lencselevest is főztem már füstölt csülökkel, sőt lencsegulyással is próbálkoztam. A vöröslencsekrém is ide illik, bár ott még javítani kell az ízhatáson. Katalin szerint a római kömény hiányzott belőle.
A lencsefasírt jó ötletnek bizonyult. Íme a recept kis változtatásokkal:
Hozzávalók:
12 dkg lencse
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
1 evőkanál reszelt zöldség ízlés szerint só
bors
1 gerezd fokhagyma reszelve
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lencsét enyhe sós vízben megfőzzük. Én 25 dkg-ot főztem meg, és csak a felét használtam el, a többi saláta lesz. Botmixerrel pépesítjük egy kicsit, majd az összes hozzávalóval elkeverjük. Kis gombócokat adagolunk a masszából, megformázzuk, és olajban kisütjük. 
Újévi útravalóul fogadjanak el néhány Füle Lajos verset:

Közel az Úr
Közel az Úr, így hát
Nem vagyok magam,
Csak egy imádságnyi 
Távolságra van.

Útitárs
Utunk ma is a régi út,
ha keskeny is, de célba jut.
Hazáig vonz az elhívás,
Krisztus Urunk az Útitárs.

Bízd Rá magad!
Bízd Rá magad, csakúgy, mint azelőtt!
Újra kínál kegyelmet meg erőt.
Életed a kezébe veszi Ő:
KRISZTUSRA nézz! KRISZTUSBAN  a jövő.

5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ebben az évben minden szerencsésen alakult az életetekben! Kívánok 2019-re is hasonlóan áldott, boldog új évet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog, békés új évet nektek is! Szuper a recept és csodás a kép is.

    VálaszTörlés
  3. Boldog új évet neked is!
    Azaz, idén is Bízzuk Életünket Újra Krisztusra!

    VálaszTörlés
  4. Én sem hiszek a babonákban, éppen ezért mindig azt készítek, amihez az adott időben éppen kedvem van. Tavaly volt lencse, idén nem. Tavaly nem volt hal, idén volt. De ha éppen csirkére fáj a fogunk, hát akkor azt készítek. :) Ez a lencsefasírt nagyon jól hangzik, lehet egyszer kipróbálom.
    Kívánok sok-sok egészséget, nyugalmat, örömöt, beteljesülést mind az új évben, mind pedig a hátralévő nyugdíjas évekre! :)
    Ölellek: Edith

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a kedves szavakat. BÚÉK még egyszer.

    VálaszTörlés