2018. december 10., hétfő

Diókrémes diótorta 5.

 Hozzávalók: 

-a tésztához
14 dkg cukor
7 tojássárgája
7 tojásfehérje
egy fél citrom héja
10 dkg őrölt dió
1 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
a formák kikenéséhez zsiradék, liszt

-a krémhez
14 dkg vaj 
8 dkg porcukor
10 dkg őrölt dió
1 evőkanál rum
dió-és csokidarabok

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, belereszeljük a citromhéjat, és felváltva adjuk hozzá a sütőporos, lisztes diót meg a habbá vert fehérjét. Kikenünk két tortaformát margarinnal és lisztezzük. Kettéosztjuk a masszát, beleöntjük, egymás mellé helyezzük őket a sütőben, és úgy sütjük, akár a piskótát. Ha kisült, deszkára borítjuk őket, és ha kihűltek, kettévágjuk. Megtöltjük és bevonjuk a krémmel, amelyhez alaposan kikeverjük a porcukrot meg a vajat, és a darált diót meg a rumot hozzáadva fehéredésig keverjük. Megtöltjük a tortákat, és díszítjük.
Több diókrémes diótorta recept:
Gluténmentes diótorta 1.(alaprecept)
Citromkrémes diótorta (gluténmentes 2.)
Őszies diótorta (Gluténmentes 3)
Gluténmentes diótorta 4



Bibliás elmélkedés:
Karácsony közeledtével egyre sürgetőbbnek érezzük a kényszert, hogy ajándékokat vegyünk, és kifejezzük a szeretetünket mások felé.  Nincs ezzel semmi baj. A legtöbb ember örül, ha kedveskednek neki egy jól megválasztott tárggyal. Nem szabad azonban elfelejtkeznünk a szeretetnyelvekről. Gary Chapman amerikai lelkész pszichológus alkotta meg ezt a fogalmat. Már írtam róla itt, de érdemes egy kicsit átismételni. Van, aki nem rajong az ajándékokért, mint például én is. Vagy én sem. Nekem többet jelent egy fél óra jó beszélgetés, mint akármilyen meglepetés. Tavasztól őszig akkor vagyok legboldogabb, ha a férjem lenyírja a füvet. Szinte érthetetlen, hogy miért érzek ekkora örömöt a jól karbantartott gyep láttán. 
Nos, azért, mert az én elsődleges szeetetnyelvem a szívességek és a minőségi idő
Van, aki a testi érintést részesíti előnyben. 
Egy forró ölelés teljesen felvillanyozza a napját. Mások elismerő, kedves szavakra vágynak. És persze egyeseket az ajándékok tesznek boldoggá.

 Ismerjük-e a szeretteink szeretetnyelvét? Tudjuk-e, hogy minek örülnek, mi teszi őket boldoggá? Vagy csak a saját elgondolásunk szerint választunk ajándékot, mert láttuk a reklámot, mert jó drága, mert elég olcsó, mert én örülnék neki? Vagy a vásárlási szenvedélyünknek hódolunk, és azt mondjuk, hogy örüljön neki, a fél várost bejártam ezért a dologért? Mert ilyen is van, sajnos. 
Noémi tegnap megsütötte a mézeskalácsot. Ha nem kapok tőle más ajándékot, már akkor is letudta a karácsonyt felém. Akinek viszont az ajándék a szeretetnyelve, annak nagyon fontos, hogy kapjon valamit. 
Jó ezeket átgondolni, mielőtt értelmetlen pénzkidobásba kezdünk. Nagyon elszomorítanak azok a reklámok, melyek kölcsönöket ajánlanak az ajándék vásárláshoz. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! - mondták a régi öregek, és milyen igazuk volt!
És végül ne felejtsük el a legfontosabbat: "Hála legyen Istennek a kimondhatatlan ajándékáért, Jézusért."(2. Korinthus 9.15) 
"MERT ÚGY SZERETTE ISTEN A VILÁGOT, HOGY EGYSZÜLÖTT FIÁT ADTA, HOGY AKI HISZ ŐBENNE EL NE VESSZEN, HANEM ÖRÖK ÉLETE LEGYEN." (János evangéliuma 3.16)

3 megjegyzés: