2015. július 11., szombat

Mustáros meggybefőtt



 Konyhavirtuóz  Nyári ízek télire... című pályázatára készítettem, de majdnem elfelejtettem. Ha nincs a Meggyfesztivál nálunk, akkor a gépben marad.
Tehát VKF! 73. forduló.

Hozzávalók:
30 dkg cukor
3 dl víz
1 kg meggy
10 dkg mustár

Elkészítés: 
A vízből és cukorból szirupot főzünk, majd beletesszük a szárától megtisztított meggyet. Egyszer felforraljuk, de vigyázva, hogy a szemek ne repedjenek meg. A gyümölcsöt szűrőlapáttal kiszedjük, és a szirupot felére beforraljuk, majd hozzákeverjük a mustárt. A kihűlt meggyet üvegekbe rakjuk, langyosan ráöntjük a mustáros mártást, lekötjük, és hűvös helyre tesszük.
Eddig a recept Pelle Józsefnétől (Befőzés, házi tartósítás). Ha azonban nincs türelmünk kivárni, hogy felére apadjon a szirup, mint ahogy nekem sem volt, akkor érdemes visszatenni egy kicsit a forró szirupba a gyümölcsöt, kevés tartósítószert tenni rá, és száraz dunsztba tenni. A szemek egyébként mindenképpen megrepednek, kizárt, hogy egyben maradjon a forralás közben.
Sült húsok mellé kiváló mártásnak. Természetesen kimagozva. Kellemesen összeérnek az ízek. Igazán különleges lesz.




6 megjegyzés:

  1. Ez valóban különleges lehet, még nem is hallottam ilyen receptről.Húsok mellé biztos finom lesz.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom. Ha van egy kis meggyed még, érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon figyelemre méltó recept, Ani. Még van egy kevés meggyem, azt hiszem, kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. Kíváncsi vagyok, hogy ízlik majd.

    VálaszTörlés
  5. Ez megint egy premier nekem, forgatom a szemeimet. Hogy te miket tudsz!? :)

    VálaszTörlés
  6. Idős, tudós lelkészünk mondogatta, hogy nem arról van szó, hogy
    sokat tud, csak jó könyvei vannak.

    VálaszTörlés