2015. június 12., péntek

"Rumos" meggy vagy cseresznye süteményhez





Már lehet érett meggyet kapni, ezért itt az ideje a meggyes receptek közlésének. A narancsos meggylekvár, a kelt meggyes pite, a Havas háztetők, és a Zsákutca után következzen most egy más jellegű recept.

Hozzávalók:
5 kg cseresznye vagy meggy
1 kg cukor
1 evőkanál szalicil
1 dl rum
1 szem szegfűszeg
1 darabka fahéj
A hibátlan gyümölcsöt kimagozzuk, és egy hibátlan, zománcozott lábosba tesszük. Összekeverjük a hozzávalókkal, és két napra hűvös helyre tesszük.




Lefedjük, néha fakanállal jól megkeverjük. Ezután üvegekbe tesszük a levével együtt, lezárjuk, és a kamrapolcra tesszük. Bármikor használhatunk belőle a maradék nem romlik meg.
Lehet együtt is eltenni a kétféle gyümölcsöt.
A recept a Befőzés, házi tartósítás című Pelle Józsefné által írt könyvből származik. Számomra nagyon meglepő volt az egy szem szegfűszeg ehhez a nagy mennyiséghez, ezért jóval többet tettem bele. 
Fahéjat is. Nem rumot, hanem olcsó sütő szeszesitalt használtam. Így is elállt, és finom volt. Réteshez javasolja, de én kevert meggyes pitét (gyümölcskalács) is sütöttem vele. Annyiban más, mint a befőtt vagy nyers gyümölcs ennél a süteménynél, hogy mivel nehéz, könnyebben lesüllyed az aljára. A süti receptje legközelebb.





Bibliás elmélkedés:
Szabad-e a hívő embernek alkoholt fogyasztani? - teszik fel a kérdést néha. A történelmi egyházakban ez nem kérdés. A reformátusok, evangélikusok borral veszik az úrvacsorát. A katolikusoknál is bor van az áldozásnál. Az újonnan alakult felekezetek között azonban van olyan, ahol lefojtott mustot, vagy gyümölcslét isznak. Arra hivatkoznak, hogy Jézus az utolsó vacsorán így szólt:
"De mondom nektek: nem iszom mostantól fogva a szőlőtőnek ebből a terméséből ama napig, amelyen majd újat iszom veletek Atyám országában. (Máté 26.29)
1. Jézus a szőlőtő terméséről beszél, tehát a mustot se ihatnánk.
2. Nem mondja, hogy mi is ezt tegyük, sőt, azt mondja, hogy "ezt cselekedjétek az én emlékezetemre."(I.Korinthus 11.25)
3. Báránysültet sem ehetnénk, mert így szólt: "...többé nem eszem ebből a húsvéti vacsorából, amíg csak be nem teljesedik ez az Isten országában."(Máté 22.16)
Az alkohol fogyasztása tehát nem tilos. Timóteusnak ráadásul így ír Pál apostol: "...ne légy tovább vízivó, hanem élj egy kevés borral gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintetből." (I. Timóteus 5.23)
A mértékre viszont figyelni kell, mert "Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává."(I Kor.6.9-13)

2 megjegyzés:

  1. Finomak is ezek a rumos eltevésű befőttek!
    A sütid szépe magas, nagyon jól néz ki :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi. Nagyon finom is volt. Ha a hőfokot eltalálom, minden rendben.

    VálaszTörlés