2015. április 1., szerda

Zöldborsos csirkemell zöldségkörettel és tönkölybúzás bulgurral. Zsákutca




Verus "Itt a tavasz!" című játékára készítettem ezeket az ételeket, de csak némi hezitálás után közlöm őket. Még soha sem indultam ilyen megmérettetésen, és az első versenyzők remekművei is elbizonytalanítottak. Az esélytelenek nyugalmával neveztem be, és azzal a tudattal, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.

Hozzávalók a főételhez:

2 kisebb csirkemellfilé

15-20 szem zöldbors
4 nagy gerezd fokhagyma
1 dl olaj
2 db 400 grammos konzerv sárgarépás zöldborsó (a kedvencem)
250 gr bulgur
30 szál csíráztatott tönkölybúzalevél

Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, gyengén megsózzuk. A zöldborsot mozsárban durvára törjük, a   fokhagymát apróra vágjuk. Hozzáadjuk a húshoz. Felforrósítjuk az olajat, és serpenyőben mindezeket megsütjük-pároljuk benne. 
Közben kétszeres mennyiségű vízben, néha megkeverve, megfőzzük a bulgurt. Amikor már alig van leve, akkor elzárjuk a lángot, konyharuhát borítunk  a lábasra, rátesszük a fedőt, és hagyjuk még kb 10 percig duzzadni a szemeket. Amikor megpuhult, belekeverjük az apróra vágott tönkölybúzaszárakat, és jól kimosott, beolajozott tojáshéjakba gyömöszölünk annyit, amennyi belefér. Utána széttörjük a tojáshéjakat, és tálaljuk a hús és a zöldségköret mellé.



Desszert
Ha egy sütemény lehet alagút, akkor miért ne lehetne zsákutca is? 

 Hozzávalók:
6 tojásos, hagyományos módon készült piskóta azzal a különbséggel, hogy belekeverünk egy evőkanál száraz narancshéjat is. 
Tehát:  A tojásfehérjét felverjük, folytonos keverés mellett aprádonként hozzáadunk 6 evőkanál porcukrot, majd a sárgáját egyenként és a narancshéjat. Végül beleszitáljuk a  6 evőkanál lisztet, és közben óvatosan belekeverjük. 160 fokon 10 percig, majd kisebb tűzön tűzpróbáig sütjük előmelegített sütőben. Kis tepsit használjunk, hogy jó magas legyen. Benne hagyjuk, és fakanállal lyukakat, zsákutcákat fúrunk bele. Amilyen közel csak lehet. A tepsi szélein érdemes megjelölni fogpiszkálóval minden sort, mert később itt kell majd elvágni. 
Krém:
2 csomag vaníliás pudingot felfőzünk 7 dl tejjel, és hozzákeverünk 3 dl áttört meggylekvárt és 1 evőkanál narancshéjat. Ezt a krémet rákenjük a piskótára még melegen. A fakanállal kitöltögetjük a lyukakat, majd egy kis rumos meggylét kenünk szét a tetején, hogy színesebb legyen. Ha kihűlt, a zsákutcákat átvágva szeleteljük.
Minden szeletet díszítünk egy szem meggyel. Befőttel vagy, mint én, rumos meggyel.
Bármilyen krémet használhatunk természetesen, de most a kiírás a piros szín volt.


4 megjegyzés:

  1. Ne legyél ilyen szerény, nagyon finomat és gusztát készítettél :-)
    És ahogy írod, nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, de ez másokra is vonatkozik :-) Én is kíváncsian várom a többi benevezőt is....

    VálaszTörlés
  2. Nem sokan küldték idáig, pedig lejár a határidő.

    VálaszTörlés
  3. Ani, mindig az a legjobb, ha az ember a részvétel miatt vesz részt egy megmérettetésen. De szerintem túl szerény vagy. Nagyon mutatós a főételed is és a desszerted is.

    VálaszTörlés