2024. április 1., hétfő

Nagypénteki asztalunk

Az ünneplés nagypénteken kezdődött istentisztelettel, majd egy egyszerű ebéddel folytatódott. Nem is igazán ünneplés ez, de mégis ünnep. Valakinek a halálát nem szoktuk ünnepelni, de Jézus ezzel szerezte meg a bűnbocsánatot, és feltámadásával az örök életet, erre valójában hálával és örömmel gondolunk. Mindig van úrvacsora is ezen a napon a templomban, amit Jézus rendelt nagycsütörtökön: "Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre."(1. Korinthus 11.23.) Kenyeret és bort kínált a tanítványainak, mint az Ő testét és vérét. Vita van arról a keresztények/keresztyének között, hogy ma az Ő valóságos testét és vérét vesszük magunkhoz, vagy ez csak egy jelkép, de abban egyetértünk, hogy minden hívőnek részt kell vennie benne, aki engedelmeskedni akar Istennek.
Bár a protestánsok nem tartanak 40 napos húsmentes böjtöt, azért a nagypénteken nem szoktak húst enni a kevésbé vallásosak sem. Azért kell hozzá egy kis vallásosság, mert például az én családom nem tartotta, de anyósomék igen. Valójában ott hallottam erről először. 

 Bablevest és mákos tésztát ettünk most, illetve sütöttem egy szilvalekváros labdabuktát is előző nap annak a családtagnak a kedvéért, aki nem szereti a mákot. A kifőtt tésztának valót boltban vettem, a mákot pedig édesítővel kevertem. Bár a buktát sem cukorral készítettem, hogy mi is meg tudjuk kóstolni a férjemmel. A fehér liszt miatt viszont nem nagyon diétás. Na, ki nem szereti a mákos tésztát a családban? 😉


Szilvalekváros labdabukta
Hozzávalók:                                      
25 dkg liszt
1,5 dl langyos tej
mokkáskanál cukor  
fél tojás
1 csipet só
1 teáskanál 1:4 édesítő
4 dkg olvasztott vaj
1,5 dkg élesztő
fél tojás a kenéshez
-
szilvalekvár
Elkészítés: Az élesztőt egy kis cukros tejben felfuttatjuk. Ennyi cukrot az élesztőgombák feldolgoznak. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az élesztős tejet, a többi tejet, a sót, az édesítőt, a fél tojást, és jól kidagasztjuk. A végén csorgatjuk bele a vajat. Addig dagasztjuk, amíg a vajat jól felveszi, és gombóc lesz a tésztából. Kétszeresére kelesztjük. Átgyúrjuk, 2 cm-esre kinyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, megtöltjük egy fél evőkanál lekvárral, összecsipkedjük a szélét, gombócot formázunk belőle, és megfordítva pihentetjük még 20 percig. A maradék tésztát összegyúrjuk, és újra formázzuk, amíg elfogy a tészta. Nekem 7 darab lett így 9 cm-s szaggatóval.
-------
A képen egy korabeli sír rekonstrukciója látható. Valószínűleg ilyenbe fektették Jézus testét is. A bejárat nyitva, hiszen már nincs ott, mert feltámadt és él!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése