2020. február 21., péntek

Tövises galuska

Azt hiszem, butaságot csináltam. Bizonyára meg is botránkoztak a rendszeres olvasóim, amiért a temetés másnapján közzé tettem a túrófánk receptjét a farsangra való tekintettel. Régebben készült, nem akartam jövőre eltenni.  Arra gondoltam, hogy hátha valaki még fánkot akar sütni, itt egy ötlet, mintha böjtben nem lehetne fánkot sütni. Sőt! Ez a húsmentes recept éppen jó. Sajnálom, de ezen már nem tudok változtatni. Most viszont folytatom az emlékezés sorát ezzel az étellel, amit szintén még mama halála előtt készítettem. Mama szülőfalujából származik a recept, bár sok felé készítik. A sztrapacska is hasonló.
Igaz, hogy anyósomnál sosem ettünk, de a faluja receptkönyvében találtam, nemrég a tévében is láttam hasonlót. Megtetszett.
Hozzávalók:
-galuska
25 dkg reszelt nyers krumpli
25 dkg finomliszt
só, bors
1 tojás
-feltét
10 dkg túró
tejföl
3 szelet füstölt szalonna
 Elkészítés:
A szalonnát kockára vágjuk, és kiolvasztjuk. Összekeverjük a galuska hozzávalóit, és forró, sós vízbe szaggatjuk egy nedves vágódeszkáról késsel. 
 Tésztaszűrővel kiszedjük és leöblítjük, majd a szalonnán pirítjuk egy kicsit. Biztos a reszelt krumpli miatt hívják tövisesnek. Töviskesnek is hallottam már.
 Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt. Sütőbe is tehetjük lepirítani egy kicsit, de így is finom. 
Bibliás elmélkedés:
"Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden javukra van." (Római levél 8.rész 28.vers)
Egyik lányunk beszélt egy pszichológussal a haláleset kapcsán, meg arról, hogy nem is vagyunk nagyon letörve. Kicsit lelkiismeretfurdalásunk is van emiatt néha. A szakember elmondta, hogy létezik egy előgyász nevű lelki jelenség, amit akkor lehet megfigyelni, ha hosszú betegség után következik be a halál. A rokonok előre elgyászolják, hozzászoknak az elmúlás gondolatához. Mama ráaadásul szeretett imádkozni, templomba járni, reménységünk lehetett afelől, hogy a mennybe jutott. 
Egy nagyon szép és különös filmet ajánlok. Néhány ember találkozik Jézussal.  Egy szökésben lévőfiatal lány, egy férjhez menés előtt álló fiatal hölgy, egy válófélben lévő házaspár, egy üzletember kerülnek össze egy viharos éjszakán. Persze ez csak kitalálás, hiszen vele már itt a földön nem találkozhatunk, de mi lenne, ha? Fontos kérdések merülnek fel a hitről, és a filmben minden ember élete megváltozik valamilyen módon ennek a hatására.
A találkozás


4 megjegyzés:

 1. Ismerős ez a tövises galuska talán Ízőrzős műsorban láttam valamikor egy hasonlót. Az biztos hogy finom lehet. A gondolat ami felmerült benned hogy miért tetted fel a fánkot ne foglalkoztasson szerintem akkor is érződött bejegyzésedben hogy szeretettel gondoltál anyósodra.

  VálaszTörlés
 2. Én is a reszelt krumplira tippeltem - az elnevezés tekintetében. És köszönet mindkét böjti ötletért. :-)

  VálaszTörlés
 3. Kedves Ani! Szerintem nem csináltál butaságot. Mindenki úgy emlékezik, ahogy neki jól esik. A szeretet a lényeg, és érezhető volt az anyósod iránti szeretet. Ezen van a hangsúly, nem azon, hogy mások mit gondolnak.

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm a megnyugtató szavakat.

  VálaszTörlés